• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Tzv "Ray-ban plan". V dobe ozonove diry takhle nektery konzervativci tvrdili, ze muzem se na reseni vykaslat a proti slepote nosit slunecni brejle a klobouky, proti rakovine kuze z UV zareni se mazat opalovacimi kremy. Nastesti Reagan nebyl takovej kokot (a taky sam prodelal rakovinu kuze, tak to bral seriously) a misto toho latky nicici ozonovou vrstvu zakazal.

    Hodel recommended against signing an international agreement to reduce chlorofluorocarbons, the ingredient in aerosol sprays believed responsible for the depletion of the earth’s ozone layer. Instead, he suggested the use of hats and sunglasses to guard against the lethal sunlight of an ozoneless atmosphere.

    Environment: Don Hodel's Ray-Ban Plan | TIME
    https://time.com/archive/6709409/environment-don-hodels-ray-ban-plan/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: toto předpokládám bude čím dál víc ("mitigace nemá význam, prachy dávat do adaptace").
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MESKALINE: to plati dneska, prehrada se bude stavet X roku a za u dobu se zmeni lecos, a kdyz ne hned tak behem nekolika malo let potom.
    Uz vidim treba rybarsky svaz jak definuje minimalni hloubku atp.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jste známý konzervativec. Jsou povodně, které způsobilo extrémní počasí, připomínkou, že by se neměl příliš zpomalovat Green Deal, což je pozice, kterou chce Česko prosazovat v EU? Přemýšlíte o tom v souvislosti s tím, co se právě děje?
    Jasně. Myslím, že by se Green Deal měl zpomalit, abychom zůstali konkurenceschopní a měli jsme peníze na nejrůznější preventivní opatření. A mohli se lépe připravit na to, že takové povodně nebo i období sucha budou možná častěji. Já jsem rozhodně příznivcem toho, abychom se přizpůsobili, nezaostávali v konkurenceschopnosti ve světě, abychom investovali do naší přírody a krajiny tak, abychom tyto extrémní výkyvy počasí lépe zvládali.

    Takže když co nejrychleji snížíme emise skleníkových plynů, tak to podle vás nezpomalí výkyvy počasí?
    Absolutně ne, protože ten evropský příspěvek bude tak malý v globálním měřítku, že prostě nezpomalí. My máme být lépe připraveni. Když posuneme konec spalovacích motorů na neurčito, tak to vůbec nezahýbe s klimatem, ale naopak budeme moci mít více peněz na investice doma, do obnovy přírody a na to dotáhnout prevenci takových kalamitních stavů.

    Pojar: Ve smlouvě na Dukovany musí být vše | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/pojar-ve-smlouve-na-dukovany-musi-byt-vse-co-korejci-slibili-zbrane-z-koreje_2409170900_jaf
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: půjčuji si obrázek od id RZS. narativ "zasraní aktivisti" bych v klubu o ochraně přírody fakt nečekal...

    MESKALINE
    MESKALINE --- ---
    SEJDA: Nevíme využití? Dlouhodobě plánovaná výstavba přehrady, a ono se neví její využití :D ? Dal jsem tomu minutu, otevřel první odkaz v google (vypadá celkem seriózně :D), a hned v první větě v úvodů, máš hlavní využití. Trochu nečekaně se jedná o protipovodňovou přehradu. No kdo by to byl řekl :).

    Jedná se o připravovanou protipovodňovou přehradu na řece Opavě.

    O přehradě – Přehrada Nové Heřminovy
    https://prehradanoveherminovy.cz/o-prehrade/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mame tu tak malo OZE ze sem nechce ani Microsoft, inak by nemohol splnit svoje uhlikove zavazky :)

    Umělá inteligence zvedá spotřebu elektřiny, v USA kvůli ní vyrostou stovky nových plynových zdrojů
    https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/umela-inteligence-zveda-poptavku-po-elektrine-v-usa-kvuli-ni-vyrostou-nove-plynove-zdroje
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HELLISH: no tak vidis, takze "upustili". Navic u prehrady, ktera zatim neexistuje nevime jake vyuziti bude mit, takze ani nevime, kolik se bude "upoustet".
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    SEJDA: No tak aby je "vypustili", to by museli začít týden i více předem.
    Zejména ČHMU, ale i Povodí zafungovaly dost dobře, každopádně zcela nesrovnatelně s lety 1997 i 2002. Vypouštěli víceméně co to šlo (ano, samozřejmě i s ohledem na zachování ostatních funkcí vodních nádrží) a v rámci nějakýho intervalu pravděpodobnosti se pohybovali spíš na tý "bezpečnější/opatrnější" straně...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HELLISH: nevypustili, "upustili".
    Co je hlavni a co je mene hlavni urcuje cely mix faktoru a je pro kazdou prehradu jedinecny.
    Nad Brnem jsou 2 prehrady, jednu nevypustili, protoze je to zdroj pitne vody a vime prd, kolik vody pribudne v zime. Druhou jenom upustili, protoze plni i ukoly jako zasobovani podniku na chlazeni, rekreace, zavlazovani atp.
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    SEJDA: no tak tohle bych si docela dovolil rozporovat, všechny ostatní vypustili, tak proč by nevypustili zrovna tuhle, když ochrana před povodněmi by byla hlavním účelem tý nádrže, nebo přinejmenším jedním z hlavních?
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    YMLADRIS: přitom tady konkrétně je problém v tom, že se neudělalo ani jedno...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: nezachanila, protoze by ji nevypustili.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tady to me rozpremyslelo smerem k budoucim rozkolum. cast lidi bude chtit technicka opatreni pro adaptaci na zmeny, cast lidi bude chtit chranit prirodu tak jak je / preferovat mene zasahujici reseni. no asi nic v principu totalne noveho

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: kdyby byl kanal odra-labe-douro, nemuselo se to stat! my bychom zadrželi, oni by uhasili
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Na prohrati kosti od ohne taktez i do Portugalska. Asi neumeji zadrzovat vodu v krajine jako se ucime ve stredni Evrope.

    x.com
    https://x.com/volcaholic1/status/1835703100687913101?t=EThX5ZXKmkxhP7WZ-Xudgw&s=19

    Pripadne https://www.firemap.live/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: pokud to nekdo obrecel, v nabidce je zpet cerstvy tajfun - Bebinca. Zatim dosahuje jen 156km/h, ale v Shanghaji je viden jen jednou za 75 let. Tak ted uz snad kazdorocne.

    x.com
    https://x.com/nanana365media/status/1835606264488907025?t=4T-h0vQ0reDir-pp43zhiQ&s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Death toll reaches 16 as ‘dramatic’ flooding in central Europe continues | Europe | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/sep/16/dramatic-flooding-in-central-europe-continues
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JAROUSH: tak už jen 70mm během 2 hodin a pak celodenní mrholení s 200mm, to prostě nemůže nikdo myslet vážně, i když mu leze sláma z bot
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARAON: metanova tesla, kdyz uz, a doma budes mit zachytavac CO2, prece
    ARAON
    ARAON --- ---
    TADEAS: Benzínová Tesla kdy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam