YMLADRIS: Za me velmi zhusteny popis situace: 2019 cely svet prijimal zavazky, protoze byl pod silnym tlakem - aktivisticky skupiny, novy reporty IPCC, ale i zneklidnujici projevy klimaticky krize.
Od ty doby vidime ale taky masivni mobilizaci ruznejch hracu, ktery se ty zavazky snazej znicit (US fosilni prumysl, Rusko, diktatury stredniho vychodu a dalsi). Jejich agenda je v zasade anti-demokraticka, protoze ten obcanskej push dokazal masivne zatlacit do pozadi jejich zajmy. Vsechny ty anti-klima skupiny zaroven ale tlacej ruzny gender, trans, migrant paniky, protoze tim muzou mobilizovat podvedomy strachy, ktery jsou spojeny s vedome obtizne kontrolovanejma racionalne (sexualni pudy, in-out group dynamiky, etnicita, rasa etc spojena de facto s biologickejma pudama) a na to navesujou svoje zajmy. Ve vyslekdu kulturni valky fungujou jako ucinna politicka techonlogie, jak paralyzovat dekarbonizaci.
A taky je treba rict, ze ten push nebyl dostatecnej. Prijaty programy nebyly ocividne dostatecne ambiciozni (treba ve vytvoreni financniho zazemi), aby skutecne pushli ekonomiku do rychly transformace. Green Deal mel bejt 10x vetsi, aby realne delal to, co mel. Ale momentum v dany chvili bylo promrhany. Takze tedka taky sklizime plody nedostatecny ambice v tom 2019.
Nicmene v sirsim mi to vypada, ze dochazi k protnuti zajmu casti US oligarchii, s antidemokratickejma silama typu Rusko, Cina a dalsi.
A proste - byli v tom protitlaku uspesny. Obcansky hnuti se vycerpalo, castecne diky covidu, do toho bylo umlaceny masivnim pouzivanim dezinformaci v kyberprostoru, nema tak dobre vybudovany struktury, ma daleko mensi funding. OZE prumysl nema dostatecny lobbingovy struktury, protoze neni zdaleka tak koncentrovanej jako fosilni korporace a petro staty.
A to asi jenom skrabu po povrchu toho, co se vsechno deje... Jistou roli v tom ma urcite i AI, ale nemyslim si, ze je ot tak zasadni. Ty bilionarsky sliby byly v naprosty vetsine od zacatku vicemene greenwashing a divadlo pro verejnost, realne je nikdo nenaplnoval.