SHEFIK: - v realnem svete (v mem prostredi, kde ziju) se nevyprodukuje temer zadny odpoad, nezemrou zadna zvirata, a nevyprodukuji se zadne sklenikove plyny. jak si dovolujes napadat muj realny svet?
- odsuzuji racionalismus, ne racionalizaci. vygoogli si prosim racionalismus. je to filosoficky smer.
- ze muzes umrit na autonehodu, to prace zduraznuje potrebu neodkladat svuj prechod na eticke chovani donekonecna. jinak by se ti mohlo stat, ze cely zivot si ctes o klimatu a v konverzacich nekde na vecirku o tom ohnive mluvis a de facto si nikdy nic etickeho neudelal.
- emocim neprikladam vahu, nevim odkud si tohle vzal. integrita neni emoce. integrita patri do oblasti eschatologie.
- jsi v uplne stejne pasti jako neoreakcni technokrati kteri si mysli ze pracuji na naprave klimatu a u toho se cpou masem protoze si precetli ze potrebuji protein neco neco. data nejsou realita. alespon ne realita ve ktere zijeme my. mozna ze AI bude zit v realite dat. kdovi.
taky ti unika ze tva konstrukce reality je zalozena na tom co vnimaji tve smysly. tak ja ti rikam, ze lide maji smysl, u nekterych lidi atrofovany, ktery jim nedovoluje zabit. ja ten smysl mam. ma ho spousta lidi. chces se o tom hadat? tak ti reknu, ze to, ze velryby maji sonar, jsme se dozvedeli docela nedavno. ale ony ho mely uz odjakziva.
dnesni veda fatalne trpi na skoro az nepochopitelne stupidni neduh. a sice ten, ze vychazi z premisy, ze uz dnes vime vicemene vsechno, co vedet muzeme, nebo alespon, vse co je dulezite.
cely svetonazor materialistu vychazi z toho, ze lidi maji 5 smyslu. jenze ouha, dneska vime ze to tak nejspis neni:
https://doi.org/10.1177/09677720241273624skutecna vedecka metoda vypada asi takhle: take a step back. and then another. and then another, and keep going. misto suverenniho presvedceni o sve pravde, bud presvedcen o tom ze nic nevis, a snazis se to napravit, prost totalne nerealisticke ambice ze se ti to v tomto zivote povede. touha po vedeni, po moudrosti, ciste z titulu intelektualni integrity.
a mezicasem, protoze nic nevis, se budes muset ridit necim jinym nez vypoctem v tve hlave, ktery ti rika ze jezdit autem a jist maso neni tak spatne protoze graf A a krivka B a studie C rikaj ze jeden clovek a jeho navyky prece nedelaj rozdil.
a nezustane ti nic jineho, nez se ridit onemi smysly, ktere se v tobe probudi jakmile se osvobodis z data-driven narcismu a arogance.