XCHAOS: "jako obvykle mícháš páté přes deváté: já ti demonstruju, že aktivisté jsou zvysoka ignorováni, pokud to přeženou, tak i perzekuováni, to znamená, že ať už s nima souhlasíš nebo ne: jejich dopad je nulový"
Takové Hnutí Duha (jen namátkou) s tebou na svých stránkách nesouhlasí.
A pokud oni lžou a ty máš pravdu, tak jsou jen obyčejní výtržníci.
"K tématu toho vydělávání peněz: ano, uhlíková stopa přepočítaná na jednotku HDP je měřitelný ukazatel"
Hurá. Alespoň tohle nezpochybňuješ.
"Víceméně, ty rozporuješ, že bychom se v ČR měli snažit dostat tam, kde jsou vyspělé země, a tedy na jednotku HDP mít tu uhlíkovou stopu menší. Což prostě nechápu."
To proto, že jsi opět našel něco, co tam nebylo.
Rozporuji způsoby jakými se toho má dosáhnout. Rozporuji, že musíme vytvořit a spotřebovat i část HDP na věci které nikdo nechce (například léta se táhnoucí administrativní řízení). Rozporuji, že když zaplatíš povolenky, nebo pokuty, uhlíková stopa se zmenší. A rozporuju, že když uděláš investici do snížení emisí a kvůli nějaké směrnici je podnik najednou bez náhrady ztrátový, je to motivace abys do něčeho podobného dával svoje peníze, nebo peníze za které neseš vymahatelnou zodpovědnost.
Jen pro upžesnění: Netvrdíš, že země které negryndýlují pod taktovkou EK nejsou vyspělé a ani nemohou mít menší uhlíkovou stopu. Že ne?
"Osobně jsem skeptický, že velké centralizované zdroje nás spasí,"
V poměru cena + ekologická zátěž / vyrobená energie vycházejí zatím nejlíp.
Mě se třeba líbí malé modulární reaktory. Také nevycházejí špatně.
Budoucnost energetiky: malé modulární reaktory jako zdroj čistší energie - Akademie věd České republikyhttps://www.avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/matematika-fyzika-a-informatika/Budoucnost-energetiky-male-modularni-reaktory-jako-zdroj-cistsi-energie/ale dozvídám se jen, kde všude nebude.
"závislost na dovozu co já vím, větrné energie ze Severního moře"
Tu spotřebují v noci Němci. To jen mimochodem.
K závislosti přidej baterky do aut i ostatní, obvody, slunečníky, magnety, ... při důslednějším pohledu zjistíš, že je to do bláta, nebo do hovna.
"Ruský plyn a ruské palivové tyče, jo to, je suverenita. "
Já nic takového netvrdím, nicméně je jaderce obtížnější zavřít kohout a rusové nemají na jaderné palivo monopol.
▶ V jaderné elektrárně Temelín mění palivo. V budoucnu má pocházet z Francie a USA — ČT24 — Česká televizehttps://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/v-jaderne-elektrarne-temelin-meni-palivo-v-budoucnu-ma-pochazet-z-francie-a-usa-6466Jistě se můžeš vyhražovat proti svým pocitům, ale nedělej z nich mé názory.
"že velké centralizované zdroje nás spasí, nebo že závislost na dovozu jaderného paliva je skvělá, zatímco závislost na dovozu co já vím, větrné energie ze Severního moře by byla katastrofa, to by byl konec suverenity. Ruský plyn a ruské palivové tyče, jo to, je suverenita. Německé větrníky, to není vůbec žádná suverenita. Propojení evropských sítí je ok, pokud se dá vydělat na exportu uhelné a jaderné energie, ale není ok, pokud by to znamenalo dovoz přebytků z OZE za nulové ceny. Jasně."
"za všechno zlo můžou aktivisté, sice je vůbec nikdo nebere vážně a jsou perzekuováni, ale stejně za všechno můžou. A vůbec za nich nemůže běžná konzumní společnost, ta těžce vydělává každou korunu ježděním auty sem a tam, a kdo by se v tom chtěl šťourat, ten je nejspíš flákač, který nechce řídit auto a jezdit v něm sem a tam, nebo nechce předstírat práci pomocí AI poháněné fosilními palivy."
"Teorie, že kvalita života nutně musí zahrnovat spoustu fosilních paliv a energie z fosilních paliv je neudržitelná. Zdvojnásobení spotřeby čehokoliv na bázi fosilních paliv totiž znamená více než zdvojnásobení primární těžby těch fosilních paliv, takže skončíš přesně tam, kde si teď: všichni jsou někde zasekaný v dopravních zácpách a furt si opravujou auta, dotankovávaj auta palivem, který předtím přepravila auta, stavěj pro auta dálnice, stavěj pro auta parkoviště, dovážej autama spotřební zboží, které se vyrábí někde úplně jinde, zatímco my už umíme vyrábět jen auta, a tak dál. Kvalita života celkem naprd, ale zase pravda máš v autě klimatizaci, takže na nějakou klimatickou krizi můžeš většinu času kašlat. Akorát mě to v nějaký fázi života začalo připadat úplně uhozený."
"Zdvojnásobení spotřeby čehokoliv na bázi fosilních paliv totiž znamená více než zdvojnásobení primární těžby těch fosilních paliv,"
Takže vydělávat emisema na emise je co? Například náklady na výrobu potravin, nebo na topení, kvůli emisním povolenkám. Už to chápeš co říkám?
Netvrdím, že aktivisti můžou za všechno zlo. Takový optimista opravdu nejsem.
Že ale prokazatelně škodí prospěšným projektům je fakt.
Reputaci mají takovou, jak si ji pokazili. Ale úřady a soudy to musí zpracovat podle zákona a ne podle rozumu.