Je krátce po půlnoci a mně se zdá, že teprve teď je venku normální "teplo". Absolutně se děsím víkendu. Ne kvůli sobě, ale tak nějak kvůli všem ohroženým lidem, především seniorům a seniorkám, lidem se zdravotními problémy, lidem bez domova (mimochodem podle studií už je dnes problematika extrémních veder více ohrožující na životě pro lidi v nekvalitním bydlení než mrazy) a třeba i dětem nebo těhotným ženám a lidem se zhoršenou termoregulací (typicky například lidé s postižením).
Marně hledám JAKOUKOLIV komunikaci Babišovy vlády směrem k tomuto tématu. Česko čekají teploty možná nad 40 stupňů, ale pro vládu, která nevěří na klimatickou krizi, a která řeší jen své trapné dětinské naschvály prezidentovi na straně jedné a kšefty a čistky na straně druhé, nejsou životy lidí tady vůbec priorita. Nula, nic. Je to tak do očí bijící věc, že se tu nikdo z politiků ani nesnaží předstírat zájem o lidi, až je mi z toho i trochu zle. Vzhledem k tomu, co nás teď čeká, bych čekala alespoň zkladní balíček doporučení, jak se chovat během veder, klasický informační krizový set, dvě tiskovky, něco... Právě i proto, že nemáme tak velkou zkušenost s extrémními vedry. Ale není nic! Jeden takový například vyrobil Jan Lukačevič prostě na koleni, takže díky za DIY stát, kterej si teď tvoříme tak nějak sami. Andrej Babiš a jeho tým mají jiné starosti, než možné ohrožení životů seniorů nebo dětí.
V jiných zemích přitom extrémní vedra stát běžně komunikuje jako zdravotní riziko. Francie má vládní stránku ke canicule, informační linku a mobilizaci zdravotních úřadů i služeb státu. Británie má Heat Health Alerts pro zdravotnictví, sociální služby, samosprávy i vládní úřady. Italské ministerstvo zdravotnictví od května do září vydává pravidelné bulletiny pro 27 měst s rizikem na 24, 48 a 72 hodin dopředu. Španělsko má už od roku 2004 národní plán prevence dopadů nadměrných teplot na zdraví. MY máme vládu lidí, kteří si možná ze svých klimatizovaných aut ani nevšimli, v jaké realitě žijeme. Pecka.
Je krátce po půlnoci a mně se zdá, že... - Apolena Rychlíkováhttps://www.facebook.com/share/p/1BJzLBYjwK/