Jan Bělíček - Po třech týdnech jsem se vrátil do studia a...https://www.facebook.com/share/1FsgwtmFUX/Po třech týdnech jsem se vrátil do studia a hned jsem v něm uvítal výjimečného hosta. Vědec Daniel Kortus za poslední rok neuvěřitelně posunul debatu o klimatické změně v Česku. Jeho instagramový profil Klimatomluva dnes sleduje 159 tisíc lidí a třeba takový Filip Turek se ho bojí tak moc, že s ním odmítá chodit do duelů. Vzhledem k tomu, že jsem teď viděl Danielův duel s jiným esem z ministerstva životního prostředí Františkem Kubáskem, nedivím se, že s Kortusem Turek odmítá diskutovat. Prostě na to intelektuálně nemá a jenom by se ztrapnil. Proto raději mužně zůstává v safe spaceu svých fanoušků a Institutu Václava Klause.
Premiéru našeho rozhovor si můžete pustit už dnes od 20:30 na našem Youtube kanálu (link v komentářích). Pomůžete nám tím taky rozvibrovat algoritmy, aby se video rozšířilo mezi co největší množství lidí. A myslím si, že to opravdu stojí za to. Rozebíráme největší hovadiny, které se neustále opakují v debatě o klimatu a oteplování, a to na takové úrovni, že to podle mě musí pochopit úplně každý – možná i Turek s Kubáskem. Kromě jiného se bavíme o tom, jestli za letní vlnu veder může klimatický jev El Niño (nemůže), zda-li u nás byla taková vedra i v minulosti (nebyla) a jestli lidé kolem Motoristů v otázkách klimatu vycházejí z relevantních studií a dat (nevycházejí).
Vysvětlujeme taky to, jak vzniká vědecký konsenzus a že to není jakési mistrovství světa vědců, jak si to nejspíš představují Turek s Kubáskem, ale poměrně komplexní a zdlouhavý proces, do kterého se zapojují desetitisíce vědců z celého světa. Zásadním poselstvím rozhovoru je ale skutečnost, že pokud nezačneme řešit emise oxidu uhličitého v atmosféře, nepomůže nám v boji se suchem ani stovka Babišových expertních skupin, které budou řešit remízky a přehrady. Daniel Kortus má opravdu talent komunikovat velmi složité věci naprosto srozumitelně, tak doufám, že se díky němu v tématu zorientujete lépe i vy a vaši přátelé.
Amorálnost některých politiků nedokážu pochopit. Klima se rapidně mění | Kortus z Klimatomluvyhttps://youtu.be/XZ6hF8RV7sA?si=geZKnv24z8eFBIPZ