• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEILA_KDigitální demence - kde vítězí analogová řešení
    ASIG
    ASIG --- ---
    INDIAN: Hele u nás na škole je dětem zakázano telefony používat - takže je děcka maj s sebou a když potřebujou z dobrýho důvodu zavolat, tak se voptaj učitelů a můžou ho použít. Jinak pokud někdo používá telefon bez "povolení", tak se jim veme, a musej si pro něj přijít rodiče. Funguje to dobře, nikdo si nestěžuje, je to zajetý a všichni s tim počítaj. Některý rodiče toho dokonce využívaj a nechávaj ten telefon ve škole dýl, aby děcko odpojili...
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    F_VINOGRADOV:
    ASIG: ja bych telefony (a vsecky tyhlety internety) ve skole zakazal... ale chapu ze to je boj s vetrnejma mlejnama, ze vetsina zdegenerovanejch rodicu musi smskovat a volat detem 5x denne.
    tady ve francii je odted od zari zakazano nosit jakejkoli mobil do skol (typu zakladka v ceskym ekvivalentu), ucnaky/stredni si muzou vnitrnima smernicema urcit samy zda-li jo nebo ne.
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    ASIG: Já mám tlačítkový telefon, který umí aplikace a internet (ale 99,9% stránek už nezvládne zobrazit). Nebyla by ta hranice spíš u operačního systému a případně dotykové obrazovky?
    ASIG
    ASIG --- ---
    F_VINOGRADOV: Hele sice nejsem právník, ale s podobnejma formulacema mám nějaký zkušenosti. Tady je to celkem komplikovaný, protože ta hranice je dost nejasná - kde končí mobil a začíná smartphone. Každopádně jedna z definic smartphonu zní takhle: "A mobile phone that performs many of the functions of a computer, typically having a touchscreen interface, Internet access, and an operating system capable of running downloaded apps." https://en.oxforddictionaries.com/definition/smartphone

    Takže bych se především chytil toho průniku s počítačem a se schopností spouštět a stahovat apky. Nevm, zda to pomůže, kdybyste vymysleli něco lepšího dej mi prosím vědět.
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    F_VINOGRADOV:
    vyráběj a dokonce stoupají prodeje: http://casopisargument.cz/...ritove-se-odvraceji-od-modernich-telefonu-aby-utekli-digitalnimu-svetu/
    Taky mám doma dva starší kousky pro jistotu. A znám několik lid co na chytrouše nikdy nepřešli. Což je moudrý, zpátky je mnohem těžší, komfort je past...
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    F_VINOGRADOV: Já jsem v rámci digiaskeze online jednou za čas - tak jestli je ještě aktuální, píšu sz
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    LEILA_K: btw. jste tu někdo právník? napadá vás, jestli jde naformulovat zákaz telefonů ve škole tak, aby se zakázaly jen smartphony a v pohodě prošly hloupý telefony, kt uměj v zásadě jen volat a smskovat? (pokud se takový ještě dneska vyráběj.. já svoji záložní cihličku furt doma mám :-) ).
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    INDIAN: ad řešení jinou cetkou: jo, může to bejt vytloukání klína klínem. mně to zatím do určitý míry funguje, ale má to svoje omezení. třeba rád používám čtečku, ale všiml jsem si, že se mi pak hodně míchá, kde jsem co čet, a ztrácím přehled, kolik knih jsem to vlastně čet - vysvětluju si to tím, že když něco čteš na papíře, máš tam víc vjemů (papír, přebal, jiný písmo, podtrhuješ si... ), kdežto ve čtečce je všechno unifikovaný. viz tenhle text, docela mi to dává smysl: https://www.businessinsider.com/students-learning-education-print-textbooks-screens-study-2017-10

    jinak já se teda obecně snažim elektronický zařízení uplně nevytěsnit, mám je rád. nevnímám detox jako protiklad k jejich používání, nýbrž jako logickej doplněk, kterej potřebuju, abych se z nich uplně nezbláznil.
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    LEILA_K: jo, určitě v tom chci pokračovat... mám sepsaný ještě zásady pro práci s desktopovym prohlížečem (hodně třeba využívám různý add-ony - nejen adblocker, ale i různý pop-up blockery a blockery autoplay videí) a nějaký základní návyky, který by měl člověk dodržovat v práci, což bych chtěl nahodit jako díl dva.

    největší oříšek je ale paradoxně třetí oblast - off-line svět. mně digitální roztěkanost přinutila si přiznat, že mám problém s pozorností obecně (už na škole jsem měl problém dávat pozor v hodinách a pak v přednáškách). takže teď zkoušim i mindfulness a podobný srandy. nemyslim si, že je to uplně oddělitelný - digitální zařízení narušují tvoji pozornost obecně, takže pokud je jim člověk vystavenej v práci, řešením není jen upravit si smartphone a prohlížeč, ale taky umět správně relaxovat.

    INDIAN
    INDIAN --- ---
    F_VINOGRADOV:
    TRAUMA:
    sorac, ale resit digitalni zavislost dalsi cetkou je ponekud zcestny. souhlasim s F_VINOGRADOV ohledne smazani aplikaci a vypnuti notifikaci, ale zrovna vseobecne pokud cejtim ze uz je to pruser, asi bych se vratil k normalnimu telefonu.

    ja si treba poridil pred rokem iphone jakozto prvni chytrej telefon (hlavnim duvodem byl facetime s detma na manzelcine telefonu kdyz sem zrovna pryc), krom aplikaci vyuzivanejch hodne zridka (jizdenky na vlak, letenky, stravenky) ma pro me stejny vyuziti jako vsechny predchozi "hloupy" telefony, tj. volani, sms, budik, hodiny... a ano, i ja telefon vytahuju z kapsy kdyz chci vedet kolik je hodin abych vedel jestli mam dobihat vlak nebo si mam pockat na dalsi... ale to je asi tak vsecko, zadny chatovaci aplikace nevedu s vyjimkou mailu kterej se mi zesynchronizuje jenom kdyz do nej vlezu (coz je tak asi jednou za mesic).
    jinak este v tvym blogu je vystizna pasaz o tech vyvojarich ze silicon valley ... mam to podobne, delam taky v IT a pokazdy zurim dobela kdyz vidim jak deti berou do ruky telefon s videama nebo je moje zena posadi k pocitaci pred youtube s animovanejma nesmyslama, jenom aby od bnich mela pokoj, to mame pak vzdycky chvilku tichou domacnost :)
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    F_VINOGRADOV:
    To je promyšlené shrnutí. Budeš se věnovat tématu třeba víc?
    Mohlo by to tady soustředit i tipy proti digitálnímu ADHD, taky je pár praktických rad v Hluboké práci, opráším a hodím sem taky.
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    LALOBA: Mám na to stejnej názor. A naštěstí od záři v naší základce bude taky.
    TRAUMA
    TRAUMA --- ---
    F_VINOGRADOV: Hloupé hodinky jsem si pořídila s novějším telefonem, který se už nevleze do žádné kapsy na oblečení ani do vrchních kapsiček na taškách a STRAŠNĚ moc doporučuju. I jako člověk neřešící digitální závislost, co je celkem rád(a) offline, jsem v běžném městském životě o dost vyklidněnější, najednou stíhám tramvaje a i na místech setkání kam jdu pěšky bývám častěji dřív. Několikanásobné vytahování a schovávání telefonu při sledování času fakt dost zdržuje a taky tříští pozornost. Mám tak nějak lehčí hlavu, když jdu nebo stojím na zastávce, nad něčím přemýšlím a mrknu na hodinky aniž by to narušilo tok myšlenek. A taky si připadám o dost svobodnější, protože ten telefon už s sebou nemusím pořád všude tahat kvůli přehledu o čase - tzn. nemusím s sebou všude nosit tašku kam ho dám, kolikrát si někam vyjdu "jen tak" nebo si nečekaně prodloužím cestu okolo domu pro něco a nemusím se mezitím vracet domů...

    Na druhou stranu jsem trochu introvert a individualista, který nepotřebuje být pořád na přijmu a všude chodit s někým dalším a mít pořád možnost se operativně domlouvat. Toho času kdy jsem online a k dispozici je ale v mém životě i tak dost a dost (několik hodin u notebooku denně).
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    Ahoj, pro ty z vás, kteří v rámci digitální demence řešíte závislost na chytrých telefonech a sociálních sítích, bych si dovolil zasdílet svůj návod na to, jak si pokud možno udržet zdravou hlavu, i když smartphone nechcete nebo nemůžete odložit.

    Medium: Jak zkrotit digitální roztěkanost. 10 tipů proti závislosti na telefonu
    https://medium.com/...D-rozt%C4%9Bkanost-10-tip%C5%AF-proti-z%C3%A1vislosti-na-telefonu-616af4032a1c

    Po roce intenzivnýho řešení týhle tzv. digitální roztěkanosti mám pocit, že když člověk chce a je schopnej si s tím telefonem pohrát, upravit si ho, tak se dá z velký části tý závislosti zbavit. Paradoxně nejvíc pomáhaj jednoduchý věci typu vypínání notifikací, přepnutí displeje do černobílý nebo nošení hodinek, abyste nekoukali na displej jen kvůli zjišťování, kolik je hodin.

    Nic to ale nemění na tom, že jsem přesvědčenej, že tahle digitální roztěkanost je problém, jehož závažnost jsme pořád úplně nedocenili. A i proto mi přijde docela rozumnej zákaz chytrejch telefonů na školách (hloupý telefony ať si děcka nechaj). Přece jen na člověka jinak působí, když se k těmhle technologiím dostane až kolem dvacítky, než když s nima vyrůstá.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    INDIAN: ve francii pouzivaji tzv. vigik. jsou to vlastne "zadni vratka" pro bezpecnostni slozky a zachranku. vyuziva to myslim i posta. neznam legislativni detaily a ani technicke podrobnosti (zabezpeceni proti zneuziti apod.), ale vsichni tamni vyrobci i dodavatele odjinud to museji umet, jinak tam nic neprodaji.


    LALOBA
    LALOBA --- ---
    LEILA_K: za mě super.
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    TRochu sem taky patří. Udělali to Francouzi predvidave nebo je to moc?http://denikreferendum.cz/clanek/28066-nejmoudrejsi-zakaz
    MUSHROOMX
    MUSHROOMX --- ---
    INDIAN:
    CERMI_FOX:
    klika tam je ale bez cipu zablokla a tlacitko neni, bez cipu se proste ven nedostanu
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Mno ja ziju ve Francii kde dvere na kody/cipy existujou vic nez tri desitky let ... Do toho systemu moc nevidim, nicmene predpisy ohledne bezpecnosti sou tu vic nez prisny a nepamatuju si clanek v novinach nebo reportaz kde by se zminovali o tom ze by doba zasahu byla ovlivnena dverma na kod nebo cip.
    Muzu o tom najit vic, tipuju ze urcite pro pripady nouze je system deaktivovanej, jiste bude nak unifikovanej a bude muset podlehat naky norme, kde pro hasice nebude problem se v pripade systemu dovnitr dostat a jiste podleha pravidelnym prisnym revizim, pac tady v bytech hori dost casto.
    MUSHROOMX: bezny je, ze rezident ma cip a pro navstevy/dorucovatele sou kody... standardem je tlacitko uvnitr, tudiz kdokoli zevnitr se dostane ven.

    V uvedenym pripade vidim problem prave v tom ze by na tyhle systemy mela nejdriv existovat naka legislativa, aby bezpecnostni slozky nemely problem s pristupem kamkoli, pak lze dle nich ty systemy davat dohromady....
    BURAN
    BURAN --- ---
    ARCHDRONE: DoS i "magnetron" jsou v systemu s relativne nizkym poctem uzivatelu a pristupu snadno detekovatelne typy napadeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam