ASIG: no jo, ale je nemalo rodicu, kteri jsou z toho ricni, pokud dite nesmi ve skole pouzivat telefon. A zakon je vzdy nad skolnim radem, pricemz v zakone to v CR oporu nema.
ja jsem tedy byla na te breznove prednasce Manfreda Spitzera, i kdyz jen chvili, a hode me to motivovalo setrvat u sveho tlacitkoveho telefonu i nadale. Syn vi, ze z meho telefonu se telefonuje. Telefonuje rad, ale rozhodne ho nijak nevyzaduje, narozdil od deti ruznych kamaradu licicich hystericke zachvaty nejhorsi ever, kdyz se vypl telefon apod.
Ta prednaska mi asi neprinesla nejaky supernovy poznatky, spis mi tak hezky zaramovala to, jak to vlastne mam a vnimam. Ze zavislost je nejen na soc. sitich, na internetu, ale take na digitalnim zarizeni jako takovem. Ze interakce s digitalnim zarizenim v mozku pusobi na stejna centra podobne, jako kokain. A predevsim se tam diskutovalo takove to: zijeme v technicke dobe, meli bychom deti s technologiemi seznamovat a jen urcovat spravnou miru, jinak jim uskodime, protoze budou mimo. A Spitzer na to - a to se mi strasne libi, ta jeho kontroverznost, nekompromisnost - absolutne ne. Drzet je od toho tak dlouho, jak to jen pujde. Prokazatene vime, ze tyto technologie skodi. Budeme tedy detem davkovat to, co jim skodi? Alkohol detem skodi, ok, tak jen jedno pivo denne?
Me vlastne ta digitalni demence u mladych dost pripomina deti, se kteryma jsem driv pracovala - deti co treba od 6 let hulily travu. V nejakym urcitym smeru jsou v deseti vyvinuty nadmiru, ale celkove zakrnele. Nezajima je fotbal, nezajima je lezeni po stromech, nezajima je koupani v rece, nezajima je nic. Zajima je jen kde sehnat huleni a jak si posilit a udrzet svuj status.
U tech digitalnich zarizeni mi to prijde podobny. Dite je genialni zivy nastroj sestrojeny bez chyby k tomu, aby rozvijel svuj potencial, nasaval jako houba vse, informace, vzorce chovani, pohyb... cim vice se uci, tim vice zvysuje svuj potencial, do urciteho veku to jde nahoru a pak se to zastavi. A dal uz to zkratka nikdy moc nepujde, od urciteho veku. Nekdo se na hranici sveho potencialu nedostane, protoze nema podminky anebo treba proto, ze stezejni obdobi svyho zivota profetoval u mobilu.
Kapacita se nerozviji tim, ze si ji setris na potom. Spitzer rikal - ok, ucis se cizi jazyky, mate snad pocit, ze je dobry se naucit jenom dva cizi jazyky, aby tam zbylo misto pro dalsi? Vubec ne, cim vice jazyku se naucis, tim snadneji a rychleji si osvojis dalsi a dalsi rec. Ale kdyz si budes svoji kapacitu "setrit" nikdy uz se toho tolik nenaucis. ve triceti se muzes zkusit naucit prvni cizi jazyk. Ale vis jak... asi to nebude nic hvezdnyho.
Tak jen tak premitam o tom, co tem rodicum vadi na tom, kdyz je dite chvilku off line, jde jim o to, ze jim "uca" narusila PRAVO jejich potomka na JEHO mobil (priste mu vezme kolobezku nebo penezenku?!), nebo o co vlastne jde...
jinak mi prijde, ze v ty Francii treba je to i hodne o tom, ze FR dost reaguje legislativne na kybersikanu, napr happy slapping je primo v zakone definovany a tak mi i prijde, ze ten zakaz mobilu ve skole ma tenhle podtext boje proti kybersikane. je otazka, jak je to ucinny, ale za me hura, ze smartzombies se aspon na cas odlepi od mobilu.