• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEILA_KDigitální demence - kde vítězí analogová řešení
    příklady ze všech oblastí života, kde je analogové (kamenné) řešení - levnější - odolnější - efektivnější - důvěryhodnější - jinak lepší. Skepse proti digihujerství, ale ne zavrhování digitálního světa a technologií. Mělo by se tu vytipovat a vydiskutovat, kde opravdu je lepší řešení papír, analog, kámen. Z jakéhokoli hlediska. Časem je cílem formulovat nějaké teze pro právo na analogové řešení. Inspirací může být kniha J. Morozova z Harvardu "To Save Everything, Click Here".
    rozbalit záhlaví
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    CERMI_FOX: a vývojový software, PCčko, kabel k arduinu? To je v ceně $1.70 arduina nano? Asi sotva. Software někde ukradneš, stahneš. USB kabel v Datartu není zadara, leda že ho tam šlohneš a nechytí tě.. Čas strávený vývojem software je v ceně? :) V jiném místním klubu (MCU) pozoruju, jak duinista cloverda zápolil se software pro rotační enkodér k duinu celý víkend, místo aby použil 4 hradla a spojil je drátky.

    Když vezmu dvojitý operační zesilovač s 8 vývody, několik odporů a kondenzátorů, tak zapojím osdcilátor na nepájivém poli za 15-20 minut. Když přidám 4 odpory a druhý operační zesilovač s 8 vývody, mám navíc pilu a obdélník a trojúhelník. Když dám na výstup tranzistor, mám odolný výstup, který je zatížitelný dost velkým proudem. Můžu zatížit výstup arduina 50 Ohmy ? Při 5 Voltech by mělo arduino nano dát na výstupu do zátěže 100 mA. Jak dlouho vydrží?
    A konečně, ta virtuální sinusovka, tedy ve skutečnosti schody generované arduinem nano, jak docílíš rozkmit od -5V přes nulu do +5V? Nebo aspoň od -2.5V přes nulu do +2.5 Volt ? Sinusovka jak známo z matematiky má průběh od záporné hodnoty do kladné.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JPLABS: arduino nano stojí $1.70
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    BURAN: Do 100 Kč s duinem postavíš "generátor", když nepočítáš pořizovací náklady za duino :)
    Pokud jde o pilu a trojúhelník a obdélník, tyto průběhy lze zrealizovat v rámci téhož zapojení oscilátoru. Postačí přidat pouze 1 operační zesilovač za Kč 10.- navíc. Udělám ti schémátko a dám ho na web pro začátečníky.

    Zamýšlené využití denerátoru z Duina vzhledem k rušení je prakticky výlučně pouze jako univerzální rušička. Stačí na výstup duina připojit dlouhý drát a brzy začnou bušit sousedi na dveře. :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    JPLABS: pokud pozadujes excelentni sinusovku, tak mas dozajiste pravdu.
    Pokud ti sinusovka staci neexcelentni, chces mit jeste pilu a obdelnik (+ s volitelnou stridou), uz to diskretne tak supereasy neni. Nerikam, ze to nejde :-) ale s Atmelem to do tebou zminovanych 100kc postavis taky.
    Zalezi na zamyslenem vyuziti toho generatoru.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    Dalším příkladem totální digitální demence jsou pokusy udělat digitální dolaďování u kmitočtových normálů. Pro nezasvěcené - "kmitočtový normál" je zařízení, které generuje signál o co možná nejpřesnější hodnotě jmenovitého kmitočtu. Například 10 MHz bývá obvyklá hodnota s přesností 10E-10 dolaďovaná GPS signálem z družice.
    Duínisti se však stále snaží o to samé - vytvořit přesný kmitočtový normál digitálně z levného krystalu v duinu a doladit tenbto signál digitálně, počítáním impulzů v čítači / časovači duina. Výsledkem je katastrofa.
    Přitom analogové řešení je mnohem jednodušší, levnější, doladění je rychlejší a přesnost je o několik řádů vyšší.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    BURAN: není, skutečně není ani jednodušší, ani stabilnější. A to neřešíme odstup signál / rušení a zkreslení. Digitálně generovaný signál z DDSky není sinusový, ale schodovitý. Výsledkem je velké zkreslení. Pokud za takovým digitálním generátorem není kvalitní filtr, pak výsledkem je spektrum harmonických. Výsledný signál z Duínového generátoru má žalostný odstup signál/šum a je stěží kdekoliv použitelný. Dalším problémem duínovýcvh generrátorů je nemožnost změny výstupní amplitudy nad napájecí napětí a slabá zatížitelnost výstupu. Pokud jde o kmitočtovou stabilitu, take také dosti slabá, vzhledem k tomu, že duina používají laciné krystaly, z kterých signál odvozují.

    V analogovém řešení postačí jeden dvojitý operační zesilovač, několik kvalitních kondenzátorů , např. 2 až 4 styroflexové kondenzátoty v hodnotě několika Kč, spolu s přepínačem a jednoduchý potenciometr. Dokonce ani symetrické napájení není vždy potřebné. Výsledný signál je excelentně sinusový s minimálním zkreslením a možností výstupního napětí od 0 až k 12 Volt i více. Při správném zemění součíástek (kvalitně navrženém plošném spoji) se odstup signál šum pohybuje u -90dB. Signál z analogového generátoru je pak použitelný kdekoliv, audio aplikace nevyjímaje. Sestavení takového genetrátoru je otázkou necelé hodiny. Náklady jsou méně než 100 Kč. O něčem takovém se Duínistům může leda tak zdát.

    NF generátor s velmi malým zkreslením: http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/2t-osc.html
    Wienův sinusový generátor: http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/bh103a.html
    BURAN
    BURAN --- ---
    A neni takovej NF generator z Attiny ci podobneho maleho levneho cipu konstrukcne jednodussi, presnejsi a stabilnejsi?

    Krom toho clovek nepotrebuje symetricky napajeni pro opampy, frekvenci zmeni prepsanim jednoho radku namisto vymenovani soucastek, a o slozitejsich tvarech signalu ani nemluve :-)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JPLABS: to je spis vseobecne plejtvani prostredkama nez digitalni demenci... predpokladam ze ty taky pouzivas beznej prohlizec abys napsal tenhle textovej prispevek a ne treba lynx v terminalu nebo dokonce API (jestli nyx naky ma) pres curl.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Pro Brňáky - pro rodiče řešící digitální život svých dětí - ve školním i předškolním věku (základy digitální hygieny, co funguje a co ne - doporučení školního psychologa a právníka)

    Zdarma, ale je třeba se registrovat (https://www.replug.me/kavarna.html)
    24.10. čtvrtek odpoledne/večer (17.30 ca 2-2,5 hod)

    https://www.facebook.com/events/485709372273493/
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    K tématu tlaků na cashless přechod
    Jan Vobořil: Na hudební festivaly bez hotovosti. Ale i bez soukromí - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/29818-na-hudebni-festivaly-bez-hotovosti-ale-i-bez-soukromi

    Ekonom DRFG Martin Slaný nechce ekonomiku bez peněz - Zdrojprijmu.cz
    https://zdrojprijmu.cz/ekonom-drfg-martin-slany-nechce-ekonomiku-bez-penez/
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    Jak se nezbláznit z technologií. Mění fungování mozku a člověk ztrácí soustředění i kreativitu | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...technologii-meni-fungovani-mozku-a-clovek-ztraci-soustredeni-i-kreativitu
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Sociální sítě plánují změny. Přichází soumrak lajkoholismu?

    https://nazory.aktualne.cz/...meny-prichazi-soumrak-lajkoholismu/r~c629c782730811e9b2a00cc47ab5f122/
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    jsem dement!
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    LALOBA: Misto IF (tezky_na_zadek) {potlacit();} melo byt IF (tezky_na_zadek && v_zaklonu) {potlacit();}
    A ja blazen si myslel, ze se v aerospace krome nejake byzantinske fault tolerance hraje i na formalni verifikaci. Naivita.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    LALOBA: The Wall Street Journal píše, že v případě nehody společnosti Lion Air stabilizační systém na základě chybných informací ze senzorů opakovaně skláněl předek letadla k zemi a pilot se marně snažil obnovit kontrolu nad letem.
    https://zahranicni.ihned.cz/...al-stabilizacni-system-nehoda-se-shodovala-s-tou-v-indonesii-pise-wsj
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Lidé nevědí, jak na internetu argumentovat, varuje zakladatel Wikipedie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...l-wikipedia-debaty-online-argumentace-nupedia.A190328_160226_sw_internet_pka

    Měli bychom si jako společnost cenit vzdělání, cenit si dlouhých a podrobných knih, cenit si kontextu. A naopak by nám méně mělo záležet na tom, jak lidé „lajkují“ a retweetují naše zkratkovité výroky na sociálních sítích. Když dostaneme lajk, neznamená to, že jsme dobře pochopili souvislosti, jen to, že jsme se strefili do názoru někoho jiného.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    s letadly Boeing 737 MAX havaroval robot, ktery prevzal nad strojem kontrolu. Piloti s tim nemohli nic delat, letelo to stremhlav k zemi. taky dobry
    Nové informace o zříceném indonéském Boeingu 737 MAX: piloti před pádem hledali v příručce, co dělat | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/lion-air-boeing-737-max-indonesie-pad-letadla_1903211352_jgr
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    HYNEK: haha, se mi taky stalo, ze jsem vyndala svůj tlačítkový Alcatel a uslyšela "ty jo, ty máš hustej telefoooon!" :D :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam