• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEILA_KDigitální demence - kde vítězí analogová řešení
    příklady ze všech oblastí života, kde je analogové (kamenné) řešení - levnější - odolnější - efektivnější - důvěryhodnější - jinak lepší. Skepse proti digihujerství, ale ne zavrhování digitálního světa a technologií. Mělo by se tu vytipovat a vydiskutovat, kde opravdu je lepší řešení papír, analog, kámen. Z jakéhokoli hlediska. Časem je cílem formulovat nějaké teze pro právo na analogové řešení. Inspirací může být kniha J. Morozova z Harvardu "To Save Everything, Click Here".
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JPLABS: vývojový SW je zdarma (oficiální arduino IDE, případně jsme používal vscode s pluginem, taktéž zdarma), kabel stojí asi půldolar, nicméně dovolím si tvrdit, že většina lidí ho už má doma k mobilu nebo externímu disku.
    Jinak to nepájivé pole taky něco stojí (btw jak to na takovém vachlatém poli bude s přesností? nevím, ptám se, vzhledem k tomu, jak se o pár příspěvků níže píše o kvalitně navrženém plošňáku). PC potřebuješ tak jako tak, aby sis objednal součástky a našel datasheety a postup, jak to udělat :).

    Čímž neobhajuju stavbu přesného generátoru funkcí na duinu, je jasný, že to je blbost. Imho oba dva postupy jsou validní a záleží na tom, co k tomu chci. Chci blbuvzdorný rušivzdorný relativně přesný generátor? Použiju klasické operáky. Chci něco přibližného, ale zato třeba z možností ovládat z mobilu nebo z druhého konce světa? Vemu duino založené na některém z esp čipů s wifi ($2).
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    CERMI_FOX: a vývojový software, PCčko, kabel k arduinu? To je v ceně $1.70 arduina nano? Asi sotva. Software někde ukradneš, stahneš. USB kabel v Datartu není zadara, leda že ho tam šlohneš a nechytí tě.. Čas strávený vývojem software je v ceně? :) V jiném místním klubu (MCU) pozoruju, jak duinista cloverda zápolil se software pro rotační enkodér k duinu celý víkend, místo aby použil 4 hradla a spojil je drátky.

    Když vezmu dvojitý operační zesilovač s 8 vývody, několik odporů a kondenzátorů, tak zapojím osdcilátor na nepájivém poli za 15-20 minut. Když přidám 4 odpory a druhý operační zesilovač s 8 vývody, mám navíc pilu a obdélník a trojúhelník. Když dám na výstup tranzistor, mám odolný výstup, který je zatížitelný dost velkým proudem. Můžu zatížit výstup arduina 50 Ohmy ? Při 5 Voltech by mělo arduino nano dát na výstupu do zátěže 100 mA. Jak dlouho vydrží?
    A konečně, ta virtuální sinusovka, tedy ve skutečnosti schody generované arduinem nano, jak docílíš rozkmit od -5V přes nulu do +5V? Nebo aspoň od -2.5V přes nulu do +2.5 Volt ? Sinusovka jak známo z matematiky má průběh od záporné hodnoty do kladné.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    Jenom bych pripomel, ze puvodni ideou teto diskuze byl dopad digitalizace na spolecnost a ne flame-war analogova vs. digitalni elektrotechnika. Ta patri sem [ Elektrotechnika ]


    viz zahlavi
    To Save Everything, Click Here; Morozov - "Arguing that we badly need a new, post-Internet way to debate the moral consequences of digital technologies"

    popr. kniha, ze ktere si klub pujcil nazev
    Spitzer, Manfred: Digitální demence - iLiteratura.cz
    http://www.iliteratura.cz/Clanek/33047/spitzer-manfred-digitalni-demence
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    Další příklad digitální demence je snaha udělat digitálně řídící smyčku regulačního zdroje napětí nebo proudu. Klasicky pomocí duína. Ortodoxní duínisti, neznalí teorie obvodů a operačních zesilovačů to řeší takto: sejmou napětí nebo proud (častěji jen napětí, protože netuší jak se měří proud) pomocí vestavěného AD převodníku v duínu. Pak vyhodnocují softwarově, co vlastně sejmuli proti nějaké hodnotě zadané tlačítky nebo rotačním encodérem. Vypočtenou odchylku pak odešlou na DA převodník do zdroje.

    Zásadní nedostatek této digitální demence spočívá v tom, že

    (1)
    řešení je nespojité, AD převodník generuje pouze skoky nikoliv spojitý průběh. To samé DA převodník. Takže digitálně nelze nastavit absolutní shodu mezi hodnotou "JE" a hodnotou "MÁ BÝT". Vždy bude odchylka a tak Duíno reguluje a reguluje okolo hodnoty "MÁ BÝT". Když se k tomu přidá skutečnost, že hodnota "JE" na výstupu kolísá vlivem zátěže, pak duíno je dost vytížené neustálou regulací hodnoty "MÁ BÝT".

    (2)
    digitální regulace smyčky AD převodník -> duino -> DA převodník trvá podstatně déle než analogové řešení, kdy operační zesilovač změní výstup adekvátně proti vstupu hodnoty "JE" a referenční hodnoty "MÁ BÝT".
    Toto zpoždění digitální smyčky, ačkoliv třeba v milisekundách, je často dostatečné na zničení regulačního tranzistoru zdroje nebo obvodů zapojených na výstup zdroje.

    A stejně si duínisti nedají poradit a stále jak blbci zkoušejí ty samé chyby znovu a znovu dokola. Jen blbec dělá stejnou chybu 2x.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JPLABS: arduino nano stojí $1.70
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    BURAN: Do 100 Kč s duinem postavíš "generátor", když nepočítáš pořizovací náklady za duino :)
    Pokud jde o pilu a trojúhelník a obdélník, tyto průběhy lze zrealizovat v rámci téhož zapojení oscilátoru. Postačí přidat pouze 1 operační zesilovač za Kč 10.- navíc. Udělám ti schémátko a dám ho na web pro začátečníky.

    Zamýšlené využití denerátoru z Duina vzhledem k rušení je prakticky výlučně pouze jako univerzální rušička. Stačí na výstup duina připojit dlouhý drát a brzy začnou bušit sousedi na dveře. :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    JPLABS: pokud pozadujes excelentni sinusovku, tak mas dozajiste pravdu.
    Pokud ti sinusovka staci neexcelentni, chces mit jeste pilu a obdelnik (+ s volitelnou stridou), uz to diskretne tak supereasy neni. Nerikam, ze to nejde :-) ale s Atmelem to do tebou zminovanych 100kc postavis taky.
    Zalezi na zamyslenem vyuziti toho generatoru.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    Dalším příkladem totální digitální demence jsou pokusy udělat digitální dolaďování u kmitočtových normálů. Pro nezasvěcené - "kmitočtový normál" je zařízení, které generuje signál o co možná nejpřesnější hodnotě jmenovitého kmitočtu. Například 10 MHz bývá obvyklá hodnota s přesností 10E-10 dolaďovaná GPS signálem z družice.
    Duínisti se však stále snaží o to samé - vytvořit přesný kmitočtový normál digitálně z levného krystalu v duinu a doladit tenbto signál digitálně, počítáním impulzů v čítači / časovači duina. Výsledkem je katastrofa.
    Přitom analogové řešení je mnohem jednodušší, levnější, doladění je rychlejší a přesnost je o několik řádů vyšší.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    BURAN: není, skutečně není ani jednodušší, ani stabilnější. A to neřešíme odstup signál / rušení a zkreslení. Digitálně generovaný signál z DDSky není sinusový, ale schodovitý. Výsledkem je velké zkreslení. Pokud za takovým digitálním generátorem není kvalitní filtr, pak výsledkem je spektrum harmonických. Výsledný signál z Duínového generátoru má žalostný odstup signál/šum a je stěží kdekoliv použitelný. Dalším problémem duínovýcvh generrátorů je nemožnost změny výstupní amplitudy nad napájecí napětí a slabá zatížitelnost výstupu. Pokud jde o kmitočtovou stabilitu, take také dosti slabá, vzhledem k tomu, že duina používají laciné krystaly, z kterých signál odvozují.

    V analogovém řešení postačí jeden dvojitý operační zesilovač, několik kvalitních kondenzátorů , např. 2 až 4 styroflexové kondenzátoty v hodnotě několika Kč, spolu s přepínačem a jednoduchý potenciometr. Dokonce ani symetrické napájení není vždy potřebné. Výsledný signál je excelentně sinusový s minimálním zkreslením a možností výstupního napětí od 0 až k 12 Volt i více. Při správném zemění součíástek (kvalitně navrženém plošném spoji) se odstup signál šum pohybuje u -90dB. Signál z analogového generátoru je pak použitelný kdekoliv, audio aplikace nevyjímaje. Sestavení takového genetrátoru je otázkou necelé hodiny. Náklady jsou méně než 100 Kč. O něčem takovém se Duínistům může leda tak zdát.

    NF generátor s velmi malým zkreslením: http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/2t-osc.html
    Wienův sinusový generátor: http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/bh103a.html
    BURAN
    BURAN --- ---
    A neni takovej NF generator z Attiny ci podobneho maleho levneho cipu konstrukcne jednodussi, presnejsi a stabilnejsi?

    Krom toho clovek nepotrebuje symetricky napajeni pro opampy, frekvenci zmeni prepsanim jednoho radku namisto vymenovani soucastek, a o slozitejsich tvarech signalu ani nemluve :-)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JPLABS: to je spis vseobecne plejtvani prostredkama nez digitalni demenci... predpokladam ze ty taky pouzivas beznej prohlizec abys napsal tenhle textovej prispevek a ne treba lynx v terminalu nebo dokonce API (jestli nyx naky ma) pres curl.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Pro Brňáky - pro rodiče řešící digitální život svých dětí - ve školním i předškolním věku (základy digitální hygieny, co funguje a co ne - doporučení školního psychologa a právníka)

    Zdarma, ale je třeba se registrovat (https://www.replug.me/kavarna.html)
    24.10. čtvrtek odpoledne/večer (17.30 ca 2-2,5 hod)

    https://www.facebook.com/events/485709372273493/
    LEILA_K
    LEILA_K --- ---
    K tématu tlaků na cashless přechod
    Jan Vobořil: Na hudební festivaly bez hotovosti. Ale i bez soukromí - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/29818-na-hudebni-festivaly-bez-hotovosti-ale-i-bez-soukromi

    Ekonom DRFG Martin Slaný nechce ekonomiku bez peněz - Zdrojprijmu.cz
    https://zdrojprijmu.cz/ekonom-drfg-martin-slany-nechce-ekonomiku-bez-penez/
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    Jak se nezbláznit z technologií. Mění fungování mozku a člověk ztrácí soustředění i kreativitu | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...technologii-meni-fungovani-mozku-a-clovek-ztraci-soustredeni-i-kreativitu
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Sociální sítě plánují změny. Přichází soumrak lajkoholismu?

    https://nazory.aktualne.cz/...meny-prichazi-soumrak-lajkoholismu/r~c629c782730811e9b2a00cc47ab5f122/
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    jsem dement!
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    LALOBA: Misto IF (tezky_na_zadek) {potlacit();} melo byt IF (tezky_na_zadek && v_zaklonu) {potlacit();}
    A ja blazen si myslel, ze se v aerospace krome nejake byzantinske fault tolerance hraje i na formalni verifikaci. Naivita.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    LALOBA: The Wall Street Journal píše, že v případě nehody společnosti Lion Air stabilizační systém na základě chybných informací ze senzorů opakovaně skláněl předek letadla k zemi a pilot se marně snažil obnovit kontrolu nad letem.
    https://zahranicni.ihned.cz/...al-stabilizacni-system-nehoda-se-shodovala-s-tou-v-indonesii-pise-wsj
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Lidé nevědí, jak na internetu argumentovat, varuje zakladatel Wikipedie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...l-wikipedia-debaty-online-argumentace-nupedia.A190328_160226_sw_internet_pka

    Měli bychom si jako společnost cenit vzdělání, cenit si dlouhých a podrobných knih, cenit si kontextu. A naopak by nám méně mělo záležet na tom, jak lidé „lajkují“ a retweetují naše zkratkovité výroky na sociálních sítích. Když dostaneme lajk, neznamená to, že jsme dobře pochopili souvislosti, jen to, že jsme se strefili do názoru někoho jiného.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam