• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    aneb vyflákněte se už na ty odpady kua..

    a napište jak se vám to daří bo nedaří, tipy, triky a diskuze co můžou pomoct a motivovat ostatní 

    jo a nemusí pršet, stačí když kape

    :)
     
    rozbalit záhlaví
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GRANTORINO: to byla nadsázka. Sorry jako :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    LEJIMADA: pratelnej toaletak? on je problem si umejt zadek vodou a mejdlem, kdyz to dela vic jak pulka sveta :D? ve skutecnosti jde jen o zvyk... ja s tim treba problem nemam v zemich, kde to jde...
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    ACIDQA: nemam facebook :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ANOUSH:
    Jsou látky nahrazující fosfáty šetrné k životnímu prostředí? – ekoporadna.cz - Wiki
    http://wiki.ekoporadna.cz/...nahrazuj%C3%ADc%C3%AD_fosfáty_šetrné_k_životn%C3%ADmu_prostřed%C3%AD%3F

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ANOUSH: no, tak co se tyka pracich prasku, tak v cr jsou vsechny bezfosfatove pres deset let... ;)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Jak to tu čtu, ono tak strašně moc záleží na životních podmínkách a situaci každé rodiny...

    Snažím se něco vyčíst o těch myčkách, a pobavila mě věta: "Myčku určitě nezapínáte častěji než jednou denně." Zapínám myčku denně naprosto běžně, s návštěvou nebo o víkendu 2x denně poměrně běžně. Peru 1-3x denně (2 děti v lesní školce, jedno kojenec v látkových plenách). Propočty roční spotřeby se řídit nemůžu, protože ty počítají s mytím nádobí obden, a s praním 2 nebo 3x týdně.
    Ale zase v posledních 10 letech jsem letadlem letěla přesně 2x.

    Máme ten dar, že máme víc zdrojů, než skutečně potřebujeme. A rozhodujeme se, co využijeme a kde si něco odřekneme z vlastní volby. Raději pojedu v létě na pláž u Lipna, místo na pláž u moře, ale nádobí v ruce už mejt fakt nechci. Ale samozřejmě je fajn o tom mluvit a uvědomovat si, že "spotřebujeme míň vody!" není ekologická omluva pro vlastní lenost.
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    PHRASE: ale argument,ze kdyz meju v mycce,tak sem ekologictejsi a setrnejsi k prirode me neprijde uplne nejstastnejsi. Je to dobrej markeing. Ale zajimalo by me mnozstvi vody,doprovazejici vyrobu jedne mycky,plus transport z Ciny, odpad,ktery vznika pri vyrobe, odpad, v kterym ti to poslou, energie pouzita na vystavbu obchodu a skladovani v obchode,a tak, co s ni, az doslouzi atd...ve vysledku bude vychazet urcite lepe ten drez.
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    GRANTORINO: ja nejsem vubec ultrazero,neboj :)
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    GRANTORINO: tak to je super zprava, to jsem nevedela. Ale asi to taky bude docela novinka, nedelala bych z toho samozrejmost, zakazany to proste neni. Jeste nedavno se ve slozeni tablet objevovaly nejaky ty minimalni obsahy P. V pracich praskach se dosud objevujou. Jo a nebudte debilni, tohle je zcela jiste slunickovy auditko o lepsich zitrkach.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    To jsoz teda breky.... Nejbeznejsi tablety do mycky Somat jsou 100% bez fosfatu. A mimochodem prakticky je koupis vsude. A je na tom napsano " podle narizeni EU, je prostredek bez fosfatu".

    Jinak https://www.frekvence1.cz/clanky/zivotni-styl/100-ucinnost-myti-s-nula-procenty-fosfatu-23740.shtml
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    ACIDQA: myslim, ze omezeni obsahu a zakaz je docela rozdil. Winkwink. Jo a pro prumysl to neplati jen tak pro zajimavost.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ANOUSH: tech fosfatu, ktery jsou v cr od roku 2006 zakazany v pracich prostredcich a od 2017 i v tabletach do mycky (v cele eu?) ;)


    EUR-Lex - 02004R0648-20120419 - EN - EUR-Lex
    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?qid=1398687861160&uri=CELEX:02004R0648-20120419
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    LEJIMADA: tak vlez do skupiny zero waste na fejsbuku a najdes. Az odejdu jednou z nezisku, nasiju ho kilometry a udelam na tom ryto!
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    GRANTORINO: Jedna vec je na myckach fakticky hodne problematicka. Jsou to tablety do mycky plny fosfatu, jejichz pritomnost v odpadnich vodach vyznamne prohlubuje uz tak zavaznou miru eutrofizace nasich povrchovych vod. Kupuj prosim tablety bez fosfatu, to je opravdu dulezity.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    musim rict, ze kdyz jsem sla poprve na nakup s latkovym pytlikem, mela jsem chte nechte takovy zvlastni pocit, jak se na mne v obchode budou divat. samozrejme je mozny, ze nekde clovek narazi na nepochopeni, tim spis chci sdilet svoji zkusenost - prodavacky a prodavaci bud nereaguji, nebo je to naopak super prilezitost navazat rozhovor a treba jim i vysvetlit, proc to delam.
    v supermarketu mi jedna pani rikala, ze s tim tedka lidi chodi hodne a ptala se, kde se to kupuje. No a nejlepsi reakce v "nasi" vecerce na rohu, tam jsem si myslela, ze to moc pan Vietnamec nepochopi a on se rozzaril a porad opakoval "To je skvely!" "Super!" a "Móc pekny!" a ukazoval palec nahoru.
    Fakt me to potesilo!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Ok podle tohle to neni ani neekologicky ani ekologicky, vyrovna se to myti v ruce, takze jen rikam, nepotrebuju ani hadruky, ani houbick, ani uterky a v mensi mire uterky peru... Mam variantu A*** toz setri vodu, energii. http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/dotazy-a-odpovedi/jsou-mycky-nadobi-opravdu-ekologicke
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    LITTLEPUNKK: umyt setrne nadobi ve drezu po peti lidech a narocnejsim vareni za dva tri dny Takovej trochu oxymoron no... Ale chapu, je tezke si to predstavit, ze jednou za dva tri dny zapnout plnou mycku bude na energii, vodu atd. Ekologictejsi nez stat dve tri hodiny u drezu, byt bych to jen myla a oplachovala ve dvou lavorech a hrozne setrne. Jsou na to solidni vyzkumy, ale klidne si to rozporuj. Tomu fakt rikam omezenost.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    GRANTORINO: :LOL: ať žijí technokratická řešení ;) suppot lidem co umí šetrně mýt nádobí ve dřezu ;)
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    KEVIN00: hele, já nejdřív četla tanga místo tríga a nějak jsem nemohla pobrat jak z nich chceš udělat sáčky na ovoce :D napadla mě síťovka a před dalšíma úvahama jsem si to raději přečetla ještě jednou :) až tak moc upcyklovat a ekologicky smýšlet.. pár okamžiků jsi byl blázen a ekosuperhero :D
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    LEJIMADA:
    GRETKA:

    No vidíš, to mě nenapadlo, že by v tom potraviny mohly drhnout. S umělotinou máš asi pravdu, není to to nejlepší. Kouknu po něčem jiném. Košile jsou dobrý nápad. Mám tu i nějaké tríga, tak je ušiji z toho. Díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam