• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LADY_MYSKA: Ono třeba v tom Leo nebo Pendolinu ti prostě dají vodu v plastu nebo ti nedají nic. Ve Student Agency se mi podařilo, že mi horkou čokoládu přinesli do mého thermohrnku, tam to jde. V letadle to taky často jde, když chceš vodu, horší je to, když chceš třeba bublinkatou vodu nebo něco jiného, v tom případě ti “hrozí” plechovky či malá plastová flaška...
    Teď chci zapracovat na brčkách. Už několikrát mi v restauraci přinesli pití ve skle, ale s plastovým brčkem. A to mám svoji přenosnou sadu dvou brček z nerezu se šťourátkem, ale asi to chce ostentativně dávat na jevo, že brčko mám... protože často to je tak, že by mně nenapadlo, že mi brčko do skleničky strčí a pak mi to rovnou přinesou s tím, že už tam je, někdy i dvě!!
    Jestli máte tipy a triky na brčka, sem s nima ;)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ANNNA: Oni ti to nabízejí, vždycky když jsem chtěla tak jsem v takových případech řekla “děkuji nechci” a podařilo se mi vždy ten nechtěných “dar” odmítnout....a už se mi dostalo odpovědi “jinou vodu mít nebudete”, nebo “opravdu to nechcete?”... často mají pocit, že tě šidí. Když jim ale hezky bez agrese potvrdíš, že opravdu si stojíš za tím, že se bez té jejich vody obejdeš, tak to v pohodě berou. Takže to “automaticky rozdávají” je hodně na nás. Někdy to i vysvětluji, že voda je samozřejmě fajn, ale že mi vadí plast.
    Už se mi stalo, že jsem byla tak psychicky či fyzicky unavená, nebo v situaci, kdy jsem těm lidem nechtěla “kazit” ten moment, “daru”, že jsem si něco zabalené v plastu vzala - třeba když jsme šli koukat na gay pride :), ale v běžném životě to už mám natrénovaný a vnutit si plno věcí nenechám.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GRETKA: Ono by pro začátek stačilo to pouze nabízet, nikoliv automaticky rozdávat.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    THE_DARKNESS:
    a co zacit u sebe a vozit si svuj hrnicek a nechat si davat napoje do nich?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    THE_DARKNESS: Leoexpres a Pendolino to samý. Vždycky ji slušně odmítnu. Protože psát milé dopisy o tom, že jejich přístup je zcestný má cenu jen když jim najdeš i řešení... aspoň tak to píše Bea ve své knize a přijde mi to logické. Aby se to posunulo, je nutné aby se většina těmdle dárečkům bránila a k tomu máme ještě daleko. Nebo, aby firma měla k dispozici levnější řešení... jako třeba rozlévání z velké lahve.. ale to taky znamená, že buď rozdají kelímky a ty budou taky z plastu a navíc lidi si je nebudou moci odnést... Takže prostě jedu svoje ZW. Ale když nevidím jiné řešení tak lidem svůj přístup necpu. Jen je naštvu a to má za výsledek, že jsou ještě víc utvrzení v tom svém.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    čau, nevíte, jestli už někdo vedl nějakou kampaň, nebo psal Jančurovi, ať nedává ve svých vlacích automaticky balenou vodu v petkách (+další věci). Včera mě to napadlo na služebce, když jsem jednu cestu jela s Regiojetem, toho zbytečného odpadu je fakt mraky (sice už nepoužívají plastové kelímky na kafe, ale plastové víčko vám na něj musí dát). Chápu, že mu jde o kšeft a lidi ocení, že dostanou něco zadarmo, ale je to neudržitelný přístup
    MVEK
    MVEK --- ---
    Podělím se o neúspěšný minipříběh se ZW...

    Bylo mi líto vyhodit funkční žárovku. Navíc na chalupě se ta starší velká 100W žárovka na krátkodobé použití v jedné místnosti hodila. Až tedy praskla chvíli po zapnutí. Jenže s sebou nevzala jen jistič, a dokonce ani ne před ním umístěnou pojistku, ale ještě i pojistku (25A) na baráku před elektroměrem. Nejsem elektrikář, takže kromě pojistek to navíc pro tu na baráku znamenalo i výjezd ČEZu.

    Ale dobře, 60W to asi většinou nespáchá...
    MVEK
    MVEK --- ---
    MASOO: Jo, za smetánky do káve bych už dávno zabíjel, už i proto, že i kdyby se dobře třídilo a ten tříděný odpad opravdu šel na odbyt, tak u nich to byl problém, nikdo nebude třídit kovová víčka, navíc je z toho ani dobře nestrhne.

    Ale vrtá mi hlavou, proč vlastně je to pomelo v obalu. Protože zatímco většina věcí se dá sehnat i bez extra plastu, tak u pomela jsem ještě takovou variantu neviděl, na rozdíl od citrónů, grepů a pomerančů.
    MASOO
    MASOO --- ---
    :(
    OBRAZEM: Lenost přeje plastům. Podívejte se, co najdete v obchodech - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...ly-potraviny-fotoclanek-dtw-/test.aspx?c=A181012_092646_ekonomika_tanc
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Tak jsem trochu googlovala. V tom mrazáku prý musí potravina být celý týden, aby se zničila případná vajíčka potravinového mola... viz https://en.wikipedia.org/wiki/Indianmeal_moth#Control

    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MVEK: občas si člověk přinese moly už s kupovanými potravinami (už jsou napadené, ale není to dosud vidět, potom se to začas i v nenačatém balení doma vylíhne), takže u věcí, které jsou k tomu náchylné a nevadí jim zamrazení, je dobré je na pár dní strčit do mrazáku, tím se ta vajíčka vevnitř balení zničí. Případně zničit teplem, tzn. třeba zlehka opražit koupené ovesné vločky a přendat do nějaké pro moly nedobytné čisté dózy.
    MVEK
    MVEK --- ---
    U nás (v bytě se špíží s větráním přes mřížku z domu) to většinou bylo o nalezení zdroje. Takto trvalo asi půl roku, než jsme se apokalypsy zbavili před asi čtyřmi lety. To ale dopadlo tak, že jsme jen žasli, kde jsme našli moly nebo díry po nich:
    - Kolonáda extra čokoládové oplatky (místo čokolády často moli), z něčeho sypkého vylezli prokousanou dírou v průhledném plastovém obalu
    - stoleté zabalené knihy v igelitu - moli ve vazbě
    - polystyrenové lepící desky na stěnu - moli udělali díru skrz, nebo se do nich zakuklili
    - část hnízdila ve spáře mezi právě těmi deskami a stropem (zakrývají nám falešnou zeď kvůli digestoři nad linkou)
    - červi pod víčkem kečupu apod. (na okraji závitu, ne uvnitř)
    - všemožné záhyby byly plné larev nebo zbytků, třeba záhyby cestovního kufru, různé záhyby igelitových obalů/pytlů, dokonce byli nějací ve škvíře mezi gumou a ráfkem zimních pneumatik apod. Dodnes někde objevím zbytek po larvě.

    Nicméně po odhalení hlavních zdrojů to už mololapky zvládají udržovat. Když se nějaký objeví, nasadím ji a chytne se jich třeba ještě pár, ale nic víc. Navíc máme až na letošní léto většinu času otevřena jen okna se sítěmi a ano, mezitím se snížil objem potravin v plastových tenkých obalech a vzrostlo množství věcí ve skle.

    Ale třeba teď jsem našel pár molů a červů v malé skleničce s odsypaným bezobalovým hnědým lnem. Ale to bylo asi jen pár kousků a nenamnožili se moc, takže po odebrání kousku to dále jíme, o ničem nevíme.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ORISKOVANUTELA: Potravinovy moly kladou vajicka prekvapive jen do potravin, panika s biolitem je uplne k nicemu, co uz mas v pytlicich se vesele vylihne, jen sis otravila povrchy :) Ferolapky jsou ekologicky, takze nevim co resit, me fungujou. Samozrejme se musi vsechno prestehovat do uzaviratelnych doz, nebo pytliku, protoze mol neni blbej, je o par set milionu let starsi nez my...
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    ANNNA: my taky bydlíme v bytě, ale mám zatím fakt provizorní kuchyň, a jídlo, nádobí v bednách, nemáme klasický panelákový špajzky...

    Bobkáč zkusím. Snad ten biolit neublíží, mám tu od aplikace otevřený na balkon a ventilačku, všecko "jedlý" pryč...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ORISKOVANUTELA: Měl by fungovat bobkový list rozmístěný mezi molu-libé potraviny. Jeden čas jsem to praktikovala a měli jsme čisto, ale netroufám si na to přísahat!

    Teď jsem zrovna likvidovala jednu invazi vyházením potravin, zbytek vychytávám na feromonové lepítka (jsme v domě, takže nelákám návštěvníky od sousedů) a jednotlivce nemilosrdně zabíjím.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Jak se zbavit molů ve špajzce? máme jídlo na poličkách a v 1 skříňce, teď jsem musela dost věcí vyhodit... zbytek mám zatím v bednách mimo kuchyň, ale dost mi jinde překážej...
    Zatím jsem to vystříkala zbytkem biolitu a větrám... Nějaká prevence, a tak? Díky
    MVEK
    MVEK --- ---
    Kolega programátor mě svým nešťastným zvykem, který jsem mu nerozmluvil, přiměl k zamyšlení: kolik tak jeden člověk musí potisknout kancelářských papírů (laserovkou), aby to vyronvalo stopu druhého, který netiskne nic, co není třeba (smlouvy pro podpis), ale má extra monitor ke svému počítači.

    (Kolega, i přesto, že je programátor, si tiskne všechny možné dokumentace, specifikace projektu, delší chyby, pokud v nich musí číst příčinu apod., ale zase používá jen přidělený notebook, nevyfasoval si k tomu velký monitor, natož aby nasbíral ještě nějaký další z vyřazených, jako já.)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    MVEK: Jedinej presnej model sveta je simulace, ktere rikame realita ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam