• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    MVEK: takže müsli je v poho kupovat v hypermarketu, když je v papírových obalech, které příjdou do popelnice, což v Brně znamená, že jedou do spalovny, která slouží k vyhřívání města? Nebo to mám dávat dál do papíru?
    MVEK
    MVEK --- ---
    WOODMAKER: Když tím budeš zatápět jako my na chalupě, protože tím výborně vyhřeješ šamotové cihly, tak to odpad není:-). Jiní znají i jiné postupy, ale jelikož nevím, co je v tom platu namixované za papír (a hlavně jeho potisk), tak se mi moc nelíbí to využívat jako květináčky na vzklíčení a rovnou zasazení do hlíny, že se rozpadnou.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    MVEK: ok, pravdepodobne to nejak jde. Ale technicka, nerikal bych "bezodpadovy" necemu, co vytvari odpad.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    WOODMAKER: ty jsou super. Když jsem bydlela v Brně a pak v jednom menším městě, tak jsem tam mléko nakupovala. U nás na vesnici s 200 obyvateli máme sice kravín, ale skot je masný a nikde v okolí se nedojí :(
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    LEJIMADA: u nas jsou mlekomaty, kde si naplnis svou lahev.
    MVEK
    MVEK --- ---
    WOODMAKER: Proč veganská? Třeba vejce by problém neměly být. Když seženeš papírové krabičky/plata, tak je to stejně odpadový papír, navíc ono v mnoha bezobalových obchodech jsou ty (veganské) produkty taky původně třeba v papírovém obřím pytli, který maximálně někdo využije jednou na něco, ale jinak jsou prostě odpad.
    (A samozřejmě na některých trzích apod. se dá sehnat vejce ve velkém platě a přendat si je do své krabičky.)


    GRETKA: Na Beu jsem si furt nenašel čas, i když jsem si ji koupil v rámci kampaně pražského bezobalu, ale tak to mám s mnoha knížkama, měl bych si i ty ojedinělé (už jen "naučné") zakázat kupovat. Ale ano, přesně to jsem tím chtěl říct. Brát to jako málem "náboženství" a směřovat k té chajdě v pralese je prostě extrém, který je užitečný pro planetu, ale není slučitelný s civilizací, je pro malé procento. A přitom poradit si mohou s těmi, kdo to berou normálně rozumně.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    1.12.2018 ve Studio Alta se uskuteční KompostFEST, odpoledním festivalu pro všechny, kterým záleží na životním prostředí. Hlavním tématem je půda a voda v krajině.

    - vyhlašování výsledků soutěže o kompost roku- Miss kompost
    - promítání filmů
    - přednáška o cirkulární ekonomice od Institutu cirkulární ekonomiky a setkání s odborníky, se kterými bude řeč na téma půda a voda v krajině- PROHLÁŠENÍ KE ZLEPŠENÍ STAVU PŮDY V ČR
    - praktický WORKSHOP Balení dárků trochu jinak
    - děti si budou moci vyzkoušet moštování, podívat se na žížalí TV, podívat se na malé živočichy pod mikroskopem a vyrobit si něco v dílně.
    - možnost vyrobit si vlastní ADVENTNÍ VĚNEC, dokoupit vánoční dárky
    nebude chybět TOMBOLA

    k poslechu nám zahraje jazzovo-swingové uskupení ORIGINAL ALVA VINARIKO ORCHESTRA.

    https://www.facebook.com/events/1954300781284577/

    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GEISHA: u nás doma taky nejsme vegani. Masa nejíme moc, ale jíme ho. Včera jsem například rozporcovávala a očišťovala půl jehněte. Mám to právě naházené na mrazáku v různých boxech a obalech od věcí co jsme doma už měli :) Nutno podotknout, že mám možnost tímto způsobem dostat/koupit i vepřové, hovězí i drůbež a to vše od místních chovatelů, kteří mi to dost často i dovezou. S mlékem máme větší problém. Nikdo v okolí neprodukuje mléko a děda vyžaduje litr na dva dny. Vzhledem k nemožnosti ho koupit, kupujeme klasické krabicáky. Zbytek domácnosti pije mléko ve stopovém množství. Jinak sýry a salámy bezproblému do vlastních nádob kupuju i v marketu. Nekupujeme to ale nijak pravidelně.
    GRETKA: nemusíš se o mé zdraví bát, vážně si nic nevyčítám :D Jen jsem to podotkla k předchozí poznámce, že tady mezery vážně máme :)
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GEISHA: jo, veganská strava mi příjde víceméně jako jediná pořádně aplikovatelná k zero waste.
    Dlouho dlouho jsem nekupoval maso na vaření, tak netuším. Jediný, co bych zvládl vymyslet je narvat produkty ze zabíjačky do plastových misek a zamrazit, případně zavařit do sklenic. Ale taky se těším na odpovědi ostatních.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    THE_DARKNESS: Ano, termohrnek naprosto v pohode pokazde kdyz jsem chtela aby mi nalili vodu do hrnecku na palube letadla bylo to v cajku - csa, travel service i air france. Bea jednou psala, ze ji a jeji rodine jednou odmitli nalit vodu do jejich nerez flasek. Ale musela bych to hledat. Je to ojedinely pripad.
    Muzes si, jak jsem psala nize, vzit i nerez ale i sklenenou flasku, co bude prazdna a ted maji na letistich fontanky, takze kdyz projdes bezpecnostni prohlidkou tak si nacepujes vodu do sve flasky, kterou si odneses do letadla.
    Jidlo si taky muzes prenest pres bezpecnostni kontrolu - kdyz neni tekute. Sendvic, babovku, orisky... nekdy byva problem ovoce/zelenina/nepasterizovane mleko, ale v pripade, ze importujes, tudiz kdyz ho za letu snis tak uz nic neimportujes. Francouzy to hodne resi, protoze maji strasne radi syry z nepasterizovaneho mleka a treba do USA, je zakazany takovyhle jidlo vozit a uz jich par chytli a byl to problem.

    Jestli najdes termohrnek vyrabeny v CR tak mne to zajima. Na fr trhu jsou nerezove veci bud z Ciny "sustainable", nebo z Indie, neco se najde co je z Jizni Korei. Nic primo vyrabene v Evrope podle toho co jsem cetla neni.
    U milovniku kavy strasne zalezi co radi piji za kafe, to je jako, kdyz lidem co pijou caj reknes, ze pigi a assam nebo bily caj jsou to same. Pro ne to neni to same. Takze se vyptavej jake to kafe pije a podle toho vybirej nadobu.
    Muj oblibeny obchod je tendle tak z neho linkuji, ale urcite se da najit neco podobneho v CR:
    na male cerne kafe co si clovek chce prevest aniz by se vylilo v kabelce / batohu z nerezu https://www.sans-bpa.com/timbales/2481-qwetch-mug-expresso-inox-160-8714612069660.html nebo ze skla https://www.sans-bpa.com/...wetch-expresso-verre-160-3700735940202.html?search_query=cafe&results=23
    Velke kafe do ruky https://www.sans-bpa.com/...1593-u-konserve-cofee-cup-855626005065.html?search_query=cafe&results=23 nebo do kabelky/batohu https://www.sans-bpa.com/...sulated-355-klean-kanteen-763332037051.html?search_query=cafe&results=23
    a pak male kafe do ruky https://www.sans-bpa.com/timbales/3886-klean-kanteen-timbale-isotherme-240-763332035828.html

    Kdyz je to flaska, tak to tesni, kdyz je to s vickem, tak se to nerozleje, ale netesni to. Klean Kanteen je americka znacka co prave vyrabi zodpovedne v Cine a urcite se da sehnat v CR. Qwetch je fr znacka, kde vyrabi nevim. U konserve je anglicka znacka, kde vyrabeji taky nevim.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GEISHA: naprosto pertinentni dotaz. Hlavni rada zni, delej veci postupne, urci si co te nejvice trapi a hledej nahradu vec za vec. Taky pomaha najit si nekoho kdo te inspiruje a muze ti ukazat bud virtualne a jeste lepe fyzicky jak si to zaridil on. Sama sleduji Beu Johnson a pak Lauren Singer co pise blog Trash is for Tossers, ale sleduju ji na FB. Vlastne obe sleduji na FB, bea taky napsala blog a pak knihu a tim spustila ZW do sveta :)
    Lauren nedavno reagovala na tendle clanek - https://www.cnbc.com/...ed.html?fbclid=IwAR1Pn88yb7LOvou6_g0aAGkkJKLhJh7kq6lNXVRgM2iKr4h4-JbWdMeAdvY
    takhle:
    Well, OF COURSE SHE "BARELY SURVIVED"! You CANNOT I repeat CANNOT go zero waste in a week and SHOULD NOT TRY! I told this to the reporter when she was interviewing me, but she didn't listen to me :( She thinks the changes feel substantive because she tried to take on everything at once. Which you should never do. Zero Waste is a slow, gradual process where you take baby steps to reduce your waste. Do not try to go zero waste for a week or you WILL BE SETTING YOURSELF UP FOR FAILURE. Try one thing, integrate it into your routine, and then move on to the next thing. SLOW AND STEADY REDUCES THE WASTE!

    A to je podle mne presne ono. Baby steps. Ale hlavne tak, aby ti to vyhovovalo!

    Zpet k tve otazce. Treba si reknes, ted chci resit maso, budes hledat reznika, co akceptuje, ze mu prineses svoje krabicky. A hned budes chtit, aby jsi platila jen za to, co si kupujes a ne za vahu krabicky. Moje svagrova to napr. resi tak, ze nosi velke zavarovacky a obraci se zasadne na chlapy :D Protoze kdyz prineses zavarovacku, je jasne, ze vaha je jinde a ze tudiz ti prece chteji prodat jen to zbozi, protoze jsou poctivy a tudiz je naucis, ze maji zmacknout T = tare jeste nez pridaji zbozi do zavarovacky a tak vaha vazi jen to co kupujes. Bea radi nekoukat lidem do oci, ale koukat vedle nebo na zbozi a tvarit se, ze je naprosto normalni, ze chces nakoupit do sveho obalu. Uprimne nemam reznika, sem tam si kupuji maso v plastu od mistnich chovatelu. Chodim jednou za cas pro opecene kure na trh s vlastnim nerez boxiky a pan je z nas nadseny :) A vzdycky ty nase krabice ukazuje lidem, ze takhle by to taky mohli delat :D ( https://www.sans-bpa.com/boites-inox/3757-life-without-plastic-boite-rectangle-4000.html )

    Takze nekdy to je lehke, obchodnik je rad, ze usetri na obalu a fandi ti. V tom pripade je to supr. Casto se stane, ze narazis na nekoho, kdo ti tvrdi, ze to mozne neni, z duvodu hygieny. Evropske zakony jsou na todle tema nepresne. Nerikaji, ze se musi prodavat v obalech od vyrobce, ale ani, ze ti musi prodejce prodat do tveho obalu. Takze je to o tom, najit obchod, kde to bud maji jako politiku, nebo kde to akceptuji i kdyz jsi marginalni = za exota.

    Nuti te to kupovat cerstvejsi potraviny, tudiz hned jako druhou radu ti dam planovat si co to jde jidla dopredu. Co mne samotne se dari tak napul. Nejlepsi je pry mit naplanovanych nekolik ruznych jidel dopredu a "na posledni" chvili si jedno z nich vybrat podle toho, na co mas chut. Bea to treba bere uplne jinak a na kazdy den v tydnu vedi dopredu co budou mit, treba, ze v pondeli rybu, v utery testoviny... uplne si to nepamatuji, ale prislo mi to desny.

    Jo a bezobalu ted na FB psalo, ze v CR uz je 63 bezobalovych obchodu - to jsou ty obchody, kde je naprosto normalni nakupovat do sveho obalu. https://mapa.reduca.cz Jestli si dobre pamatuji nebydlis v Praze, ale v Brne, takze overene adresy nemam, ale koukni do mapy.

    Urcite se ptej dal a pochlup se co se ti podarilo vylepsit.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    LEJIMADA: THE_DARKNESS: JUNIOR: KRISKA: diky za odpovedi.

    LEJIMADA: myslim, ze resis ZW az dost :) z toho co pises mu venujes vetsinu sveho volneho casu. Dokonce pises "ze jsi povolila" protoze mas malo hybneho dedu a rizikove tehotenstvi! Bylo by dobre si to prectat vycitat, delas co muzes. Urcite chces aby se ti dite narodilo zdrave v terminu, to jsou prece dulezitejsi veci v zivote nez, ze precejen nejaky ten odpad vyprodukujete, ne?

    Nejstarsi neteri jsem koupila knihu o ZW, je ve francouzstine, ale ona tendle jazyk ovlada, takze to dava v pohode. Nejdriv ji vubec nechtela, pak ale si ji jakoze nechali rodice pro sebe, protoze jsou taky zapaleni do ZW, a nakonec je to pro ni velka motivace produkovat co nejmene odpadu, protoze tam hezky vysvetluji jednu vec po druhe. ( https://www.amazon.fr/Zenfants-zéro-déchet-Jeremie-Pichon/dp/2365492134 )
    Ted jsem objevila jeste jednu knihu, pro jeste mensi deti, kde je to pohadka o rackovi "Carlos albatros" co je ve franine, angline a spanelstine ( https://www.amazon.fr/Carlos-Albatros-haunted-embrujada-Trilingual/dp/295596526X ) - jo a odkazy z amazonu protoze mi to vyjede jako prvni.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    casto mam zkusenost i takovou, ze kdyz si reknu, ze brcko nechci (nechci ubrousek mezi talir a misku s polivkou, nechci plastovy pribor k objednavce s sebou) stejne to dostanu, protoze firemni kultura veli vzdy davat ubrousky, vzdy davat pribory...
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    JUNIOR: jasné, ale občas na to člověk nemyslí a narvou to tam.
    přijde mi, že teď potřebujeme fakt nějaká systémová řešení, protože to, že pár uvědomělých jedinců odmítne petku ve vlaku nebo brčko v restauraci, je sice super, ale pořád málo. a místo toho, abychom se navzájem prudili, co kdo (ne)udělal, by bylo možná lepší zmapovat nějaké iniciativy, ke kterým se lze přidat a vytvořit tak třeba dostatečný tlak na změnu. Narazila jsem např. na kampaň Plast je past: https://www.plastjepast.cz/
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    THE_DARKNESS: Tak řekneš při objednávce rovnou, že ho nechceš ne ? Stejně jako když jsem ještě pil kafe a vždycky jsem všude říkal, že nechci nic navíc včetěn těch sušenek atd.

    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    JUNIOR: tak to máš super, mně naopak přijde, že skoro všude do nealka narvou ty brčka dvě
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    GRETKA: Nějak se matně snažím vzpomenout, kdy jsem brčko někde dostal naposled. Ale to je asi tím, že piju jenom vodu a pivo :))
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    GRETKA: brčka jsou problém, když si zvolím nějaký nápoj, kde by mohla být, tak si musím vzpomenout předem a říct, že to chci bez.
    Ještě bych se vrátila k tomu létání, respektive k nápojům na palubě - když si vezmu s sebou na palubu vlastní nádobu (třeba termohrnek nebo takový ten znovupoužitelný kelímek), dají mi to do toho v pohodě? jaké s tím máte zkušenosti? Resp., když už teda letím, co aspoň můžu udělat? Se svědomím ohledně letu si to vyřeším sama, resp. se to budu snažit vykompenzovat někde jinde, takže o poznámky o tom, že když letím, tak už je to beztak jedno, nestojím. Díky.
    a ještě bych měla jeden dotaz - chtěla bych milovníkům kávy kolem sebe dát jako dárek právě nějakou znovupoužitelnou nádobu na kafe s sebou, nějaký tip? nejlepší poměr výkon/ekologická stopa? Něco se tu diskutovalo s tím, že se to vyrábí někde daleko a musí se to dovážet, což není to, co hledám. Napadá mne prostě nějaký termohrnek vyrobený v ČR? Kafe nepiju, takže nemohu posoudit, co je vhodné a co ne. Díky
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GRETKA: tak nejdřív ad brčka... říkám automaticky předem. Stejně jako kávu v kavárně říkám "prosím beze všeho". Většinou se ptají jak beze všeho a tak vyjmenuji, že bez lžičky, talířku, čokoládičky, mléka i cukru :) Většina obsluhy většinou odpoví něco ve smyslu "ale bezevšeho" a spokojenost je na všech stranách. V mé oblíbené kavárně se již při vstupu ptají zda beze všeho :)

    S tím kelímkem jsem to myslela tak, že jsme byli dva na jeden kelímek a chodili si s ním pro další kávu/čaj/čokoládu cca 7 hodin vkuse, páč jsme tam čekali na další let. Ke konci našeho pobytu už vypadal značně jetý...

    Jinak ZW neřeším vůbec tolik jako bych chtěla. Prostě s dětmi, málo hybným dědou a rizikovým těhotenstvím jsem povolila ve spoustě věcí. Mýdla a kosmetiku vyrábíme s potomky v rámci jejich zabavení. Vzhledem k tomu, že do všeho cpeme naše bylinky ze zahrady, tak je to baví a jsou na to i hrdé. Má to i edukativní přesah, což mi přijde přínosné. Hodně peču a tvořím s dětmi i další věci, hodně je učím jak složitě věci vznikají, takže ani nemají takovou potřebu odpad produkovat. Ono když nemáš v místě bydliště ani malou večerku, tak se prostě spoustu věcí doma dělat naučííš. Navíc mě to baví :) Je ale pravda, že vážně nežijeme v izolaci a nejstarší potomek dostává kapesné (30K na týden) a za to si může koupit co chce. Většinou jsou to sladkosti. Samozřejmě ve vesnickém obchodě u nich u školy nesežene moc ZW pochutin a je mu naprosto šumák co produkuje. Většinu obalů nacházím v kapsách při praní prádla :)

    Naopak velkou podporou mi je můj milý. Oba jsme více méně (on více, já méně) vystudovaní ekologové. Takže se motivujeme navzájem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam