WOODMAKER: kdyz jdes do prazskeho bezobalu pro vejce, tak si kupujes na kus, a maji tam stare obaly od vajec, takze znovu pouzijes tendle odpad. Kdyz jdes na trh a kupujes si vejce od farmare, tak taky jsou to casto vejce naprosto bezobalu v pletenem kosiku a ty si beres kolik potrebujes do sveho obalu. Takze vejce lze sehnat bezobalove, jenze prave kdyz jsi vegan, tak mi zacnes psat o tom, ze za kazdym tim vejcem je slepice a ta bezodpadova neni, ale hlavne ze ta slepice bude jednoho dne zabita takze jist vejce neni pro vegany ok, protoze jsou spojene se smrti te slepice a navic je tu moznost, ze ve vejci je kuratko, tudiz clovek zabiji budouci zivot... to je prave to, kdyz si clovek od cloveka to ZW zaradi do sveho programu a sve logiky.
Muesli kupuji bezobalove, protoze jako sucha potravina je dost snadno dostupna. Jestli to tve je v ciste papirovem obalu bez toho plastu uvnitr, a resis to, tak bych rekla, ze jsi jako ja, co se rozhnevam na brigadnika co mi dava chleba do papiroveho obalu misto do lneneho sacku co ma pod nosem (
GRETKA: ) :)))
MVEK: trochu mne zarazi nektera ta tvrzeni. Spalovnam by mensi zasobovani neuskodilo? Vetsinou prave jsou koncipovane, ze nekomu ohrivaji vodu nebo vytvareji elektrickou energii, ne? Ale rozhodne co jsem slysela, tak prave spalovny potrebuji mit celkem konstantni prijem odpadu. Proto je problem vytvaret nove a nove spalovny, protoze to znamena, ze budeme mit novy a novy odpad, misto toho aby jsme se snazili ho mit mene nebo ho alespon lepe tridit.
Pecka od ovoce se prece krasne rozlozi v kompostu, takze jak moc je to velky problem jako odpad nechapu. Ano, dobre ti i shori v kamnech, ale ze by to byl nejaky odpad co bych resila... no proste neresim.
Muesli ma bezobalovou alternativu, to se shodnem, avsak, kdyz to pro tebe znamena jet nekolik kilometru jen pro to mysli, do toho bezobaloveho obchodu, tak uz jme jinde, ne? Tak si to prave chce rict, co preferuji ja, v me situaci... a todle proste woodmaker dokaze zhodnotit lip nez nekdo jiny :)
Skoro zadne bezobalove zbozi v bezobalovych obchodech neni naprosto ZW!!! Snad jen ty vejce a pak v bezobalu maji od pekare nasazeno do jejich krabic zbozi... a pak jeste kdyz kupujes do vratnych obalu, tak snad muzes trvdit, ze je to naprosto bezobalove. Jde preci taky o cerstvost!!! a o tom, ze u sebe doma nemam prostor na to abych si kupobala 10kg nebo 20kg pytel s tou ci onou potravinou, ne?
MVEK: do bezobalovych obchodu kam chodim "day by day" takove zbozi je. Jsou to treba susenky co je prodava svetoznama firma lotus, tady se jim obecne rika speculoos. Proste je rozdelaji z velkeho obalu kde je jich treba 20, v igelitovem sacku a papirove krabici, a prodavaji ti je po kusu. Kdyz si neco takoveho koupim, tak proto, ze vim, ze ve dvou mi to umoznuje mit jeden den speculoos a dalsi den treba boruvkovy kolac. Kdybych si koupila v mem druzstu cele baleni, tak to susim doma nekolik tydnu, nebo budu mit jeden cas porad dokola to same jako sladkost po jidle. Je to drazsi, protoze ten bezobalovy obchod si potrebuje na sebe vydelat a protoze, kdyz jdu nakupovat do sveho drustevniho supermarketu (jsem spolumajitelka s dalsimi cca 5000 lidma a pracuji tam tri hodiny kazde 4 tydny) tak mame marzi na vsechno 20%, takze plno veci vyjde levneji nektere i hodne moc levneji.