GEISHA: naprosto pertinentni dotaz. Hlavni rada zni, delej veci postupne, urci si co te nejvice trapi a hledej nahradu vec za vec. Taky pomaha najit si nekoho kdo te inspiruje a muze ti ukazat bud virtualne a jeste lepe fyzicky jak si to zaridil on. Sama sleduji Beu Johnson a pak Lauren Singer co pise blog Trash is for Tossers, ale sleduju ji na FB. Vlastne obe sleduji na FB, bea taky napsala blog a pak knihu a tim spustila ZW do sveta :)
Lauren nedavno reagovala na tendle clanek -
https://www.cnbc.com/...ed.html?fbclid=IwAR1Pn88yb7LOvou6_g0aAGkkJKLhJh7kq6lNXVRgM2iKr4h4-JbWdMeAdvY
takhle:
Well, OF COURSE SHE "BARELY SURVIVED"! You CANNOT I repeat CANNOT go zero waste in a week and SHOULD NOT TRY! I told this to the reporter when she was interviewing me, but she didn't listen to me :( She thinks the changes feel substantive because she tried to take on everything at once. Which you should never do. Zero Waste is a slow, gradual process where you take baby steps to reduce your waste. Do not try to go zero waste for a week or you WILL BE SETTING YOURSELF UP FOR FAILURE. Try one thing, integrate it into your routine, and then move on to the next thing. SLOW AND STEADY REDUCES THE WASTE!
A to je podle mne presne ono. Baby steps. Ale hlavne tak, aby ti to vyhovovalo!
Zpet k tve otazce. Treba si reknes, ted chci resit maso, budes hledat reznika, co akceptuje, ze mu prineses svoje krabicky. A hned budes chtit, aby jsi platila jen za to, co si kupujes a ne za vahu krabicky. Moje svagrova to napr. resi tak, ze nosi velke zavarovacky a obraci se zasadne na chlapy :D Protoze kdyz prineses zavarovacku, je jasne, ze vaha je jinde a ze tudiz ti prece chteji prodat jen to zbozi, protoze jsou poctivy a tudiz je naucis, ze maji zmacknout T = tare jeste nez pridaji zbozi do zavarovacky a tak vaha vazi jen to co kupujes. Bea radi nekoukat lidem do oci, ale koukat vedle nebo na zbozi a tvarit se, ze je naprosto normalni, ze chces nakoupit do sveho obalu. Uprimne nemam reznika, sem tam si kupuji maso v plastu od mistnich chovatelu. Chodim jednou za cas pro opecene kure na trh s vlastnim nerez boxiky a pan je z nas nadseny :) A vzdycky ty nase krabice ukazuje lidem, ze takhle by to taky mohli delat :D (
https://www.sans-bpa.com/boites-inox/3757-life-without-plastic-boite-rectangle-4000.html )
Takze nekdy to je lehke, obchodnik je rad, ze usetri na obalu a fandi ti. V tom pripade je to supr. Casto se stane, ze narazis na nekoho, kdo ti tvrdi, ze to mozne neni, z duvodu hygieny. Evropske zakony jsou na todle tema nepresne. Nerikaji, ze se musi prodavat v obalech od vyrobce, ale ani, ze ti musi prodejce prodat do tveho obalu. Takze je to o tom, najit obchod, kde to bud maji jako politiku, nebo kde to akceptuji i kdyz jsi marginalni = za exota.
Nuti te to kupovat cerstvejsi potraviny, tudiz hned jako druhou radu ti dam planovat si co to jde jidla dopredu. Co mne samotne se dari tak napul. Nejlepsi je pry mit naplanovanych nekolik ruznych jidel dopredu a "na posledni" chvili si jedno z nich vybrat podle toho, na co mas chut. Bea to treba bere uplne jinak a na kazdy den v tydnu vedi dopredu co budou mit, treba, ze v pondeli rybu, v utery testoviny... uplne si to nepamatuji, ale prislo mi to desny.
Jo a bezobalu ted na FB psalo, ze v CR uz je 63 bezobalovych obchodu - to jsou ty obchody, kde je naprosto normalni nakupovat do sveho obalu.
https://mapa.reduca.cz Jestli si dobre pamatuji nebydlis v Praze, ale v Brne, takze overene adresy nemam, ale koukni do mapy.
Urcite se ptej dal a pochlup se co se ti podarilo vylepsit.