• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    GRETKA: jj, jasně, díky za upozornění :)
    MVEK: tohle už jsem taky před lety zkoušela, ale jaksi jsem v té době neuměla správně to dávkování, takže jsem té soli dala asi příliš a fakt si ten nos zbytečně potrápila :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GEISHA: To pouziva muj muz! Ne tendle model. A vlastne mi koupil i nahubek, takze bych se do toho mela taky vrhnout. Dik za pripomenuti.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ELIZHANNAH: MVEK: mi to neda, hippokratova prisaha je za mou, dovolim si napsat, ze s hypertonickym roztokem pozor, snadneji pak prdnou ty kapilary v nose a krev tece, tece a tece :I takze kdyz je to opravdu zacpane ok, ale pak uz isotonicky a u deti a jedincu co jim snadno tece krev z nosu spis jen ten isotonicky = fyziologicky roztok.

    MVEK: ok.

    Kdyby nekdo objevil nahradu za plastove mezizubni kartacky, piste. O zubni niti vim, avsak je mi hygienistkou doporucovano pouzivat radeji kartacky... a vsechny co jsem zatim videla, jsou z plastu :(
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ELIZHANNAH: a neni lepsi si koupit v lekarne jednou sklenenou lahvicku s vincentkou, po pouziti uz nejit do lekarny, ale do potravin, tam koupit flasku vincentky ve skle, cast odlit do lahvicky a zbytek vypit.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ELIZHANNAH,LEJIMADA: Dík za dávkování, až to někomu budu nabízet jako novinku.


    Ale jinak u nás se už deset let vede jednodušší varianta před každým použitím:
    - mistička/kelímek (stačí od termizovaného sýru apod., používám takto jeden pět let)
    - teplá voda (tak 100 ml)
    - pár špetek soli odhadem, tak aby voda v nose nebolela (při předávkování to taky není příjemné)

    A pak si to naklonit pod nosem a nabrat nosem (začátečníci vdechnou opatrně, aby to nešlo až do průdušek, pokročilejší se naučí natáhnout to jazykem do kru, ale ne do plic). Opakovaně, aby to aspoň jednou proteklo až kolem nosních mandlí do ústní dutiny (vyplivnout).
    A netřeba sprejů, které bývají časem nespolehlivé (usazuje se v nich sůl), nebo řešit datum spotřeby.

    Vzhledem k nižší nemocnosti a slabším projevům alergie mohu jen teoretizovat, že to při použití po každém příchodu z MHD či společnosti v zimním období, nebo z venku v pylové alergii spláchne většinu alergenů a "bacilů", takže pak si se zbytkem imiunita a přirozené mechanismy těla lépe poradí. A nemáme problémy se suchým nosem, který nejde vyprázdnit.

    Jo a na vyčištění nosu po práci v prašném prostředí se to taky hodí, divil jsem se, co z nosu lezlo, když jsem nedávno vyklízel starý dřevník.
    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Možná se mi i po několikerém přepisování povedlo psát dost nesrozumitelně a něco i vypadlo, každopádně je mezi námi nedorozumění. Přijde mi, že některými tvými reakcemi na můj příspěvek v podstatě potvrzuješ nebo doplňuješ, co jsem řekl.
    Chtěl jsem napsat, že spalovnám to nevadí zatím, protože je odkud dovážet.
    Pecka se dá v dobře vedeném kompostu v pohodě zkompostovat (to prý i kosti, což má snad někdy dokázat pilotní projekt "kompostovacích" hřbitovů v Seattlu), ale o to nešlo. Šlo mi o podobný extrém jako v tvém příkladu se slepicí, že pak by bylo špatně i produkovat odpad v podobě pecky. Jestliže obal spálím, protože topím, tak mi to přijde stejné jako pecku prostě dát do kompostu, když kompost někdy využiju.
    Jinak to měly být jen příklady úskalí, neřešil jsem, co je lepší kupovat, jestli třeba müssli v papíru, nebo ho řešit bezobalově. Vůbec mi šlo poukázat už několikrát nedávno zmíněné, že se dají některé věci řešit moc do extrému, aniž by to bylo efektivní. Kdybychom se přiblížili k ZW utopii, bylo by to smysluplné, ale zatím ne. Protože to bychom museli řešit i, jak je který obchod zásoben, jestli není nakonec kvůli i ekologické úspoře z rozsahu lepší si koupit trochu něčeho baleného ve velkém obchodu, než nebalené v malém, kam ale pojede auto kvůli pár kg...
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    ELIZHANNAH: naše p doktorka ještě doporučuje koupit si lahev vincentky a tu dolévat do těch plastových stříkátek do nosu. Prodávají ji ve skle a stojí cca 20Kc za pul litru. Co se nevejde, tak vypít :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Mám tady tip na DIY slaný nosní roztok proti rýmě, abychom nemuseli pořád kupovat jednu plastovou lahvičku s nosním sprejem za druhou (a místo toho si do prázdné vymyté lahvičky od nosního spreje můžeme dodávat vlastní roztok):

    Přiveďte k varu cca 240 ml vody, nechte ji trochu zchládnout a přidejte 1/2 lžičky soli, dobře rozmíchejte. Vznikne vám hypertonický roztok, který je užitečný na oteklý a ucpaný nos rýmou (pokud chcete jenom isotonický roztok, který je spíš vhodný k běžnému čištění nosu, snižte množství soli o polovinu, tzn. vystačíte si s 1/4 lžičky soli). Co jsem pochopila, dá se používat dva dny, potom vyhodit a udělat si nový.

    Zdroj: https://www.wikihow.com/Make-Saline-Nasal-Spray
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    WOODMAKER: kdyz jdes do prazskeho bezobalu pro vejce, tak si kupujes na kus, a maji tam stare obaly od vajec, takze znovu pouzijes tendle odpad. Kdyz jdes na trh a kupujes si vejce od farmare, tak taky jsou to casto vejce naprosto bezobalu v pletenem kosiku a ty si beres kolik potrebujes do sveho obalu. Takze vejce lze sehnat bezobalove, jenze prave kdyz jsi vegan, tak mi zacnes psat o tom, ze za kazdym tim vejcem je slepice a ta bezodpadova neni, ale hlavne ze ta slepice bude jednoho dne zabita takze jist vejce neni pro vegany ok, protoze jsou spojene se smrti te slepice a navic je tu moznost, ze ve vejci je kuratko, tudiz clovek zabiji budouci zivot... to je prave to, kdyz si clovek od cloveka to ZW zaradi do sveho programu a sve logiky.

    Muesli kupuji bezobalove, protoze jako sucha potravina je dost snadno dostupna. Jestli to tve je v ciste papirovem obalu bez toho plastu uvnitr, a resis to, tak bych rekla, ze jsi jako ja, co se rozhnevam na brigadnika co mi dava chleba do papiroveho obalu misto do lneneho sacku co ma pod nosem ( GRETKA: ) :)))

    MVEK: trochu mne zarazi nektera ta tvrzeni. Spalovnam by mensi zasobovani neuskodilo? Vetsinou prave jsou koncipovane, ze nekomu ohrivaji vodu nebo vytvareji elektrickou energii, ne? Ale rozhodne co jsem slysela, tak prave spalovny potrebuji mit celkem konstantni prijem odpadu. Proto je problem vytvaret nove a nove spalovny, protoze to znamena, ze budeme mit novy a novy odpad, misto toho aby jsme se snazili ho mit mene nebo ho alespon lepe tridit.
    Pecka od ovoce se prece krasne rozlozi v kompostu, takze jak moc je to velky problem jako odpad nechapu. Ano, dobre ti i shori v kamnech, ale ze by to byl nejaky odpad co bych resila... no proste neresim.
    Muesli ma bezobalovou alternativu, to se shodnem, avsak, kdyz to pro tebe znamena jet nekolik kilometru jen pro to mysli, do toho bezobaloveho obchodu, tak uz jme jinde, ne? Tak si to prave chce rict, co preferuji ja, v me situaci... a todle proste woodmaker dokaze zhodnotit lip nez nekdo jiny :)

    Skoro zadne bezobalove zbozi v bezobalovych obchodech neni naprosto ZW!!! Snad jen ty vejce a pak v bezobalu maji od pekare nasazeno do jejich krabic zbozi... a pak jeste kdyz kupujes do vratnych obalu, tak snad muzes trvdit, ze je to naprosto bezobalove. Jde preci taky o cerstvost!!! a o tom, ze u sebe doma nemam prostor na to abych si kupobala 10kg nebo 20kg pytel s tou ci onou potravinou, ne?

    MVEK: do bezobalovych obchodu kam chodim "day by day" takove zbozi je. Jsou to treba susenky co je prodava svetoznama firma lotus, tady se jim obecne rika speculoos. Proste je rozdelaji z velkeho obalu kde je jich treba 20, v igelitovem sacku a papirove krabici, a prodavaji ti je po kusu. Kdyz si neco takoveho koupim, tak proto, ze vim, ze ve dvou mi to umoznuje mit jeden den speculoos a dalsi den treba boruvkovy kolac. Kdybych si koupila v mem druzstu cele baleni, tak to susim doma nekolik tydnu, nebo budu mit jeden cas porad dokola to same jako sladkost po jidle. Je to drazsi, protoze ten bezobalovy obchod si potrebuje na sebe vydelat a protoze, kdyz jdu nakupovat do sveho drustevniho supermarketu (jsem spolumajitelka s dalsimi cca 5000 lidma a pracuji tam tri hodiny kazde 4 tydny) tak mame marzi na vsechno 20%, takze plno veci vyjde levneji nektere i hodne moc levneji.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Mimochodem z jiného soudku... Docela jsem zvědav, kdy se dozvíme o prvním případu, kdy nějaký podvodník zkusí na ZW vydělat a začne nabízet něco baleného rozbalenéhoa prezentovaného jako bezobalového, po vzoru podvodných obchodníků na farmářských trzích. Protože bezobalové varianty nejsou vždy levnější.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Omlouvám se za pro někoho asi nezajímavé tapetování, ale já si těmihle úvahami už párkrát prošel, a na základě nich jsem usoudil, že nemá smysl se moc trápit tím, co je fakt lepší, tam, kde je dopad už teď malý a jednoduchá odpověď neexistuje. Takže mi taková debata smysluplná přijde.


    WOODMAKER: Já myslím, že mám pár protiargumentů:
    - hlavně kamna/kotel/... potřebují palivo, nevznikly kvůli pálení odpadu, na rozdíl od spalovny, které by menší zásobování neuškodilo, protože jich příliš nemáme, tak by se do ní mohl vozit odpad z větší dálky
    A mimochodem to bych pak ale mohl vytáhnout, co provedeš s peckou od ovoce. Takový odpad už taky málokdo využije lépe než na topení.
    - Müssli obvykle bývá v papíru a plastu dohromady a ten plast bude asi z té řady, které se nyní moc nezpracovávají, i když se do třídíren dostanou, a je z neobnovitelného zdroje.
    - Müssli v papíru určitě má lepší alternativy (namíchám si sám z ZW obchodu) oproti vejcím v papíru (plastový obal? samozřejmě nejlepší je farma/trh a odebrat si do znovupoužitelné krabičky).
    - A ne všechno bezobalové zboží z ZW obchodu je opravdu ZW. Některé putuje v jednorázových papírových pytlích (a netroufnu si odhadnout, jestli je množství papíru na velký pevnější obal lepší než na tenký malý).

    Navíc tedy moje filozofie není o surovinách, ale o celkovém dopadu na planetu, takže musím vzít v potaz i otázku dopravy. No a stravovat se vegansky a ZW si asi nevystačí s místními zdroji (střední Evropa), aby byly všechny potřebné živiny pokryty.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    MVEK: takže müsli je v poho kupovat v hypermarketu, když je v papírových obalech, které příjdou do popelnice, což v Brně znamená, že jedou do spalovny, která slouží k vyhřívání města? Nebo to mám dávat dál do papíru?
    MVEK
    MVEK --- ---
    WOODMAKER: Když tím budeš zatápět jako my na chalupě, protože tím výborně vyhřeješ šamotové cihly, tak to odpad není:-). Jiní znají i jiné postupy, ale jelikož nevím, co je v tom platu namixované za papír (a hlavně jeho potisk), tak se mi moc nelíbí to využívat jako květináčky na vzklíčení a rovnou zasazení do hlíny, že se rozpadnou.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    MVEK: ok, pravdepodobne to nejak jde. Ale technicka, nerikal bych "bezodpadovy" necemu, co vytvari odpad.
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    WOODMAKER: ty jsou super. Když jsem bydlela v Brně a pak v jednom menším městě, tak jsem tam mléko nakupovala. U nás na vesnici s 200 obyvateli máme sice kravín, ale skot je masný a nikde v okolí se nedojí :(
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    LEJIMADA: u nas jsou mlekomaty, kde si naplnis svou lahev.
    MVEK
    MVEK --- ---
    WOODMAKER: Proč veganská? Třeba vejce by problém neměly být. Když seženeš papírové krabičky/plata, tak je to stejně odpadový papír, navíc ono v mnoha bezobalových obchodech jsou ty (veganské) produkty taky původně třeba v papírovém obřím pytli, který maximálně někdo využije jednou na něco, ale jinak jsou prostě odpad.
    (A samozřejmě na některých trzích apod. se dá sehnat vejce ve velkém platě a přendat si je do své krabičky.)


    GRETKA: Na Beu jsem si furt nenašel čas, i když jsem si ji koupil v rámci kampaně pražského bezobalu, ale tak to mám s mnoha knížkama, měl bych si i ty ojedinělé (už jen "naučné") zakázat kupovat. Ale ano, přesně to jsem tím chtěl říct. Brát to jako málem "náboženství" a směřovat k té chajdě v pralese je prostě extrém, který je užitečný pro planetu, ale není slučitelný s civilizací, je pro malé procento. A přitom poradit si mohou s těmi, kdo to berou normálně rozumně.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    1.12.2018 ve Studio Alta se uskuteční KompostFEST, odpoledním festivalu pro všechny, kterým záleží na životním prostředí. Hlavním tématem je půda a voda v krajině.

    - vyhlašování výsledků soutěže o kompost roku- Miss kompost
    - promítání filmů
    - přednáška o cirkulární ekonomice od Institutu cirkulární ekonomiky a setkání s odborníky, se kterými bude řeč na téma půda a voda v krajině- PROHLÁŠENÍ KE ZLEPŠENÍ STAVU PŮDY V ČR
    - praktický WORKSHOP Balení dárků trochu jinak
    - děti si budou moci vyzkoušet moštování, podívat se na žížalí TV, podívat se na malé živočichy pod mikroskopem a vyrobit si něco v dílně.
    - možnost vyrobit si vlastní ADVENTNÍ VĚNEC, dokoupit vánoční dárky
    nebude chybět TOMBOLA

    k poslechu nám zahraje jazzovo-swingové uskupení ORIGINAL ALVA VINARIKO ORCHESTRA.

    https://www.facebook.com/events/1954300781284577/

    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    GEISHA: u nás doma taky nejsme vegani. Masa nejíme moc, ale jíme ho. Včera jsem například rozporcovávala a očišťovala půl jehněte. Mám to právě naházené na mrazáku v různých boxech a obalech od věcí co jsme doma už měli :) Nutno podotknout, že mám možnost tímto způsobem dostat/koupit i vepřové, hovězí i drůbež a to vše od místních chovatelů, kteří mi to dost často i dovezou. S mlékem máme větší problém. Nikdo v okolí neprodukuje mléko a děda vyžaduje litr na dva dny. Vzhledem k nemožnosti ho koupit, kupujeme klasické krabicáky. Zbytek domácnosti pije mléko ve stopovém množství. Jinak sýry a salámy bezproblému do vlastních nádob kupuju i v marketu. Nekupujeme to ale nijak pravidelně.
    GRETKA: nemusíš se o mé zdraví bát, vážně si nic nevyčítám :D Jen jsem to podotkla k předchozí poznámce, že tady mezery vážně máme :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam