• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEJIMADAZERO WASTE
    MVEK
    MVEK --- ---
    KEVIN00, GEISHA: Tak pásek z té kazety nevím, jestli patří do plastu. Což o to, jinam než do směsného by pak nešel, ale zase si říkám, jestli by pak pracovníci radši nehodili do směsného celou kazetu, protože se nebudou vymotávat s páskem. Jestli něco zjistíte, dejte vědět, taky jsem se pořád nezbavil asi dvaceti kazet.

    Co se týče CD, to jste mě překvapili, protože u některých kontejnerů na elektroodpad (tuším třeba u nás ve firmě, asi sváží Rema) je uvedeno, že tam patří i CD a DVD. Tak jsem předpokládal, že to nějak zpracovávají (drtí a používají do něčeho sypkou hmotu).
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ELIZHANNAH: Ja na vyplach nosu pouzivam konvicku k tomu urcenou, tam je i davkovac.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    Envirostyl 1.12.2018 ve Studiu Alta pořádá workshop na téma: Balení dárků bez tuny papíru, izolepy apod:)

    Dva bloky praktického workshopu, na který si můžete přinést své dárky, které si tam zabalíte (materiál mají) nebo se naučíte, jak to udělat :) Je potřeba registrace. Více tady:
    https://www.facebook.com/events/348846402546913/?active_tab=about
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    zaujal mne článek na Finmagu: https://finmag.penize.cz/ekonomika/402080-zakazte-hovezi! je sice fajn se snažit omezit svou vlastní ekologickou stopu, ale teď je asi fakt nejdůležitější především tlačit na vlády a korporace
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    Co řikáte na "mýdlo s jelenem" od tierra verde?

    Jaký éčka a tak jsou největší kekel v šamponech, jarech, sprcháčích a tak? Na co si dávat pozor? Přecházím na tuhý mýdlo, ale abych věděla...

    Jakej přípravek na nádobí je eko a zároveň odmašťuje? Míchala jsem půl na půl nějakej eko a obyč jar v 5l kanystru, ten eko mi došel, takže ted používám ten obyč jar a hrozně mi vysušuje ruce...
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    GRETKA: Za mě ty s tím vyměnitelným drátkem (tuším curaprox), jsou sice dražší než ty "obyč" ale mě vydržej dýl, jsou pevnější... Zubní nit používám jen kam se mezizubákem nedostanu...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Česko neví, kam s odpadem. Ministerstvo životního prostředí vyzývá k omezení plastu | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/..._gol?fbclid=IwAR3ydUTCArMz_3UlXpmb4N3JuRAJFy5U0TMYFJst30yYiOjUhIGlRElEVKc
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    GEISHA: Co je mi známo, tak VHSky klasicky do plastu. S CD/DVD je trochu problém. V ČR se totiž recyklací CD/DVD nikdo nezabývá. Asi bych je odvezl do sběrného dvora.
    ANGIOLETTO
    ANGIOLETTO --- ---
    Drogérie DM vymysleli novú eko stratégiu. Spustia bezobalovú sekciu s čapovanou drogériou
    https://www.startitup.sk/...leli-novu-eko-strategiu-spustia-bezobalovu-sekciu-s-capovanou-drogeriou/
    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Nevím, jak takto citliví jedinci snáší málo slanou vodu (a tedy třeba bazén), protože říkám pár špetek, takže spíš hrozí, že bude hypotonický.


    ELIZHANNAH: Jak říkám fakt nějaká ta špetka... Já to tedy dávkuji odhadem z takové té oválné nebo hranaté dózy na mouky s tvarovaným víčkem s posouvací malou záklopkou (a někdy bývají i s datumovkou) při vytvoření velmi malé škvíry. Takhle solím i třeba chleba s máslem, když na to přijde chuť, ale abych nehamtal rukou do soli. Takže jen hádám, že s klasickou slánkou by se taky dalo naučit, kolikrát s ní zatřepat.


    GEISHA, GRETKA: Nit je na jiné části mezi zuby než kartáček (tedy ne u dásně). Irigátor mám pocit, že na FB skupině taky nějací lidé od fochu kritizovali, že mezizubní kartáček nemůže úplně nahradit, ale nepamatuji si, jestli tam byly jasné důvody. Takže kromě asi samozřejmého hledání správně tlustých vyměnitelných štětiček do dlouhodobého držáku, místo těch komplet jednorázových (kdy zas ale někdo vykládal, že mu ty vyměnitelné štětičky vydrží strašně krátce oproti těm celým kartáčkům), se tam k ničemu nedobrali. A zavrhli i "kořen", který odsoudili celkově jako zlo (kvůli jeho mizivému efektu, o dovozu u kupovaného ani nemluvě).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    GRETKA: jj, jasně, díky za upozornění :)
    MVEK: tohle už jsem taky před lety zkoušela, ale jaksi jsem v té době neuměla správně to dávkování, takže jsem té soli dala asi příliš a fakt si ten nos zbytečně potrápila :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GEISHA: To pouziva muj muz! Ne tendle model. A vlastne mi koupil i nahubek, takze bych se do toho mela taky vrhnout. Dik za pripomenuti.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ELIZHANNAH: MVEK: mi to neda, hippokratova prisaha je za mou, dovolim si napsat, ze s hypertonickym roztokem pozor, snadneji pak prdnou ty kapilary v nose a krev tece, tece a tece :I takze kdyz je to opravdu zacpane ok, ale pak uz isotonicky a u deti a jedincu co jim snadno tece krev z nosu spis jen ten isotonicky = fyziologicky roztok.

    MVEK: ok.

    Kdyby nekdo objevil nahradu za plastove mezizubni kartacky, piste. O zubni niti vim, avsak je mi hygienistkou doporucovano pouzivat radeji kartacky... a vsechny co jsem zatim videla, jsou z plastu :(
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ELIZHANNAH: a neni lepsi si koupit v lekarne jednou sklenenou lahvicku s vincentkou, po pouziti uz nejit do lekarny, ale do potravin, tam koupit flasku vincentky ve skle, cast odlit do lahvicky a zbytek vypit.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ELIZHANNAH,LEJIMADA: Dík za dávkování, až to někomu budu nabízet jako novinku.


    Ale jinak u nás se už deset let vede jednodušší varianta před každým použitím:
    - mistička/kelímek (stačí od termizovaného sýru apod., používám takto jeden pět let)
    - teplá voda (tak 100 ml)
    - pár špetek soli odhadem, tak aby voda v nose nebolela (při předávkování to taky není příjemné)

    A pak si to naklonit pod nosem a nabrat nosem (začátečníci vdechnou opatrně, aby to nešlo až do průdušek, pokročilejší se naučí natáhnout to jazykem do kru, ale ne do plic). Opakovaně, aby to aspoň jednou proteklo až kolem nosních mandlí do ústní dutiny (vyplivnout).
    A netřeba sprejů, které bývají časem nespolehlivé (usazuje se v nich sůl), nebo řešit datum spotřeby.

    Vzhledem k nižší nemocnosti a slabším projevům alergie mohu jen teoretizovat, že to při použití po každém příchodu z MHD či společnosti v zimním období, nebo z venku v pylové alergii spláchne většinu alergenů a "bacilů", takže pak si se zbytkem imiunita a přirozené mechanismy těla lépe poradí. A nemáme problémy se suchým nosem, který nejde vyprázdnit.

    Jo a na vyčištění nosu po práci v prašném prostředí se to taky hodí, divil jsem se, co z nosu lezlo, když jsem nedávno vyklízel starý dřevník.
    MVEK
    MVEK --- ---
    GRETKA: Možná se mi i po několikerém přepisování povedlo psát dost nesrozumitelně a něco i vypadlo, každopádně je mezi námi nedorozumění. Přijde mi, že některými tvými reakcemi na můj příspěvek v podstatě potvrzuješ nebo doplňuješ, co jsem řekl.
    Chtěl jsem napsat, že spalovnám to nevadí zatím, protože je odkud dovážet.
    Pecka se dá v dobře vedeném kompostu v pohodě zkompostovat (to prý i kosti, což má snad někdy dokázat pilotní projekt "kompostovacích" hřbitovů v Seattlu), ale o to nešlo. Šlo mi o podobný extrém jako v tvém příkladu se slepicí, že pak by bylo špatně i produkovat odpad v podobě pecky. Jestliže obal spálím, protože topím, tak mi to přijde stejné jako pecku prostě dát do kompostu, když kompost někdy využiju.
    Jinak to měly být jen příklady úskalí, neřešil jsem, co je lepší kupovat, jestli třeba müssli v papíru, nebo ho řešit bezobalově. Vůbec mi šlo poukázat už několikrát nedávno zmíněné, že se dají některé věci řešit moc do extrému, aniž by to bylo efektivní. Kdybychom se přiblížili k ZW utopii, bylo by to smysluplné, ale zatím ne. Protože to bychom museli řešit i, jak je který obchod zásoben, jestli není nakonec kvůli i ekologické úspoře z rozsahu lepší si koupit trochu něčeho baleného ve velkém obchodu, než nebalené v malém, kam ale pojede auto kvůli pár kg...
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    ELIZHANNAH: naše p doktorka ještě doporučuje koupit si lahev vincentky a tu dolévat do těch plastových stříkátek do nosu. Prodávají ji ve skle a stojí cca 20Kc za pul litru. Co se nevejde, tak vypít :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Mám tady tip na DIY slaný nosní roztok proti rýmě, abychom nemuseli pořád kupovat jednu plastovou lahvičku s nosním sprejem za druhou (a místo toho si do prázdné vymyté lahvičky od nosního spreje můžeme dodávat vlastní roztok):

    Přiveďte k varu cca 240 ml vody, nechte ji trochu zchládnout a přidejte 1/2 lžičky soli, dobře rozmíchejte. Vznikne vám hypertonický roztok, který je užitečný na oteklý a ucpaný nos rýmou (pokud chcete jenom isotonický roztok, který je spíš vhodný k běžnému čištění nosu, snižte množství soli o polovinu, tzn. vystačíte si s 1/4 lžičky soli). Co jsem pochopila, dá se používat dva dny, potom vyhodit a udělat si nový.

    Zdroj: https://www.wikihow.com/Make-Saline-Nasal-Spray
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    WOODMAKER: kdyz jdes do prazskeho bezobalu pro vejce, tak si kupujes na kus, a maji tam stare obaly od vajec, takze znovu pouzijes tendle odpad. Kdyz jdes na trh a kupujes si vejce od farmare, tak taky jsou to casto vejce naprosto bezobalu v pletenem kosiku a ty si beres kolik potrebujes do sveho obalu. Takze vejce lze sehnat bezobalove, jenze prave kdyz jsi vegan, tak mi zacnes psat o tom, ze za kazdym tim vejcem je slepice a ta bezodpadova neni, ale hlavne ze ta slepice bude jednoho dne zabita takze jist vejce neni pro vegany ok, protoze jsou spojene se smrti te slepice a navic je tu moznost, ze ve vejci je kuratko, tudiz clovek zabiji budouci zivot... to je prave to, kdyz si clovek od cloveka to ZW zaradi do sveho programu a sve logiky.

    Muesli kupuji bezobalove, protoze jako sucha potravina je dost snadno dostupna. Jestli to tve je v ciste papirovem obalu bez toho plastu uvnitr, a resis to, tak bych rekla, ze jsi jako ja, co se rozhnevam na brigadnika co mi dava chleba do papiroveho obalu misto do lneneho sacku co ma pod nosem ( GRETKA: ) :)))

    MVEK: trochu mne zarazi nektera ta tvrzeni. Spalovnam by mensi zasobovani neuskodilo? Vetsinou prave jsou koncipovane, ze nekomu ohrivaji vodu nebo vytvareji elektrickou energii, ne? Ale rozhodne co jsem slysela, tak prave spalovny potrebuji mit celkem konstantni prijem odpadu. Proto je problem vytvaret nove a nove spalovny, protoze to znamena, ze budeme mit novy a novy odpad, misto toho aby jsme se snazili ho mit mene nebo ho alespon lepe tridit.
    Pecka od ovoce se prece krasne rozlozi v kompostu, takze jak moc je to velky problem jako odpad nechapu. Ano, dobre ti i shori v kamnech, ale ze by to byl nejaky odpad co bych resila... no proste neresim.
    Muesli ma bezobalovou alternativu, to se shodnem, avsak, kdyz to pro tebe znamena jet nekolik kilometru jen pro to mysli, do toho bezobaloveho obchodu, tak uz jme jinde, ne? Tak si to prave chce rict, co preferuji ja, v me situaci... a todle proste woodmaker dokaze zhodnotit lip nez nekdo jiny :)

    Skoro zadne bezobalove zbozi v bezobalovych obchodech neni naprosto ZW!!! Snad jen ty vejce a pak v bezobalu maji od pekare nasazeno do jejich krabic zbozi... a pak jeste kdyz kupujes do vratnych obalu, tak snad muzes trvdit, ze je to naprosto bezobalove. Jde preci taky o cerstvost!!! a o tom, ze u sebe doma nemam prostor na to abych si kupobala 10kg nebo 20kg pytel s tou ci onou potravinou, ne?

    MVEK: do bezobalovych obchodu kam chodim "day by day" takove zbozi je. Jsou to treba susenky co je prodava svetoznama firma lotus, tady se jim obecne rika speculoos. Proste je rozdelaji z velkeho obalu kde je jich treba 20, v igelitovem sacku a papirove krabici, a prodavaji ti je po kusu. Kdyz si neco takoveho koupim, tak proto, ze vim, ze ve dvou mi to umoznuje mit jeden den speculoos a dalsi den treba boruvkovy kolac. Kdybych si koupila v mem druzstu cele baleni, tak to susim doma nekolik tydnu, nebo budu mit jeden cas porad dokola to same jako sladkost po jidle. Je to drazsi, protoze ten bezobalovy obchod si potrebuje na sebe vydelat a protoze, kdyz jdu nakupovat do sveho drustevniho supermarketu (jsem spolumajitelka s dalsimi cca 5000 lidma a pracuji tam tri hodiny kazde 4 tydny) tak mame marzi na vsechno 20%, takze plno veci vyjde levneji nektere i hodne moc levneji.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Mimochodem z jiného soudku... Docela jsem zvědav, kdy se dozvíme o prvním případu, kdy nějaký podvodník zkusí na ZW vydělat a začne nabízet něco baleného rozbalenéhoa prezentovaného jako bezobalového, po vzoru podvodných obchodníků na farmářských trzích. Protože bezobalové varianty nejsou vždy levnější.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam