KOCHANSKA_CH:
Zvěřinová paštika
(kachní/kuřecí varianta, místo zvěřiny dát kuřecí prsa)
1 kg kachních nebo kuřecích jater
250 g kachního sádla
400 g mletého kančího/jeleního/srnčího masa
250 g uzeného špeku
4 červené cibule, nakrájené nahrubo
12 stroužků česneku, drcených
4 snítky tymiánu, odrhnuté lístky
5 bobkový list
8 kuličky nového koření
6 kuličky jalovce
sůl a čerstvě mletý pepř
500 ml portského vína
lžíce cukru
500 g másla, změklého
400 g anglické slaniny, pokrájené na tenké plátky
250g nakládané brusinky
1 Očistit kachní nebo kuřecí játra, odblanit, propláchnout studenou vodou, osusšit, nakrájet na malé kousky.
2 Na rozpáleném kachním sádle orestovat namleté maso. Přidat kachní játra, špek.
3 Když je vše orestované, přidat cibuli, česne, tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, osolit a opepřit. Podlít porstkým, přidat lžíci cukru. Dusit do nesmyslu cca 20min.
4 Až vše vychladne, namlít a vymíchat “těsto”. Přidat změklé máslo a brusinky a ještě jednou pořádně vymíchat.
5 Formu, plech, nádobu vyložit plátky slaniny a naplnit hmotou(paštikou). Vymlátit vzduch. Nechat přes noc vychladnout v lednici.