ANDREJKA: :)
Večerní rozkvas – 50 g kvásku, 50 g celozrnné žitné mouky + 50 g pšeničné chlebové, 150 g vody pokojové teploty. Vše smícháte – pozor – měchačkou nebo lžící, v žádném případě ne rukou. Mísu potom přikryjte igelitem, ten upevněte gumičkou.
Ráno, po cca 9 hod. od založení základu těsta přidejte 220 ml podmáslí, 600 g pšeničné chlebové mouky (prosijte přes síto), 1 lžíci soli, 1 lžíci celého kmínu a 1 lžíci drceného kmínu.
Nechte robotem těsto dobře propracovat (cca 10 min), potom jej podsypte hladkou moukou a nechte 3 hodiny odpočívat. Následně jej popřekládejte (navlčenou rukou prokládejte okraje těsta dovnitř). To opakujte ještě jednou po dalších třech hodinách. Následně těsto přeložte do ošatky (vysypané škrobem), tu přikryjte plátnem nebo bavlněnou utěrkou, a nechte jej odpočívat další hodinu.
Předehřejte si troubu na 250 stupňů (horkovzduch i klasická). Na plech (já ho vyložím pečícím papírem) přeložte chléb, jemně jej očistěte od škrobu (jemně rozfoukněte) a postříkejte vlažnou vodou rozprašovačem.
Vložte chléb do předhřáté trouby, na jejímž dně je plech, na který vylijte sklenici vody. Sundejte teplotu na 230 stupňů a pečte chléb 15 min. Potom troubu otevřete, opět pokropte rozprašovačem vodou a teplotu sundejte na 190 stupňů. Pečte dalších 30 min. Po vytažení ještě jednou jemně postříkejte vodou v rozprašovači.
Nechávám jej chladnout na podložce pod hrnce, přikrytý plátnem.