ANDREJKA: Recept :)
Ingredience pro 2 dospělé a 2 děti: 450 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, lžička cukru, špetka soli, 200 ml mléka, 2 lžíce oleje, 1 vejce. A když je nízký tlak, klidně přidejte 2 PL kysané smetany. Dostatek oleje nebo sádla na smažení.
K tomu – kysanou smetanu, nastrouhaný Eidam, kečup, nadrcený česnek v olivovém oleji s troškou soli, nakrájenou jarní cibulku.
Postup: Nechte vzejít kvásek – smíchejte kvasnice, 2 lžíce mouky, 4 lžíce mléka a cukr – smíchejte, misku přikryjte talířkem a nechte cca 15 min odpočívat.
Smíchejte následně a nechte robotem (či ručně) propracovat těsto. Kynutí pod utěrkou je tak na cca 1-1,5 hod. – záleží na počasí ,-)
Potom rozkrájejte / natrhejte těsto na bochánky, z těch udělejte placky a ty pak nerovnoměrně vytahejte do větších placek – ideálně s cca 10 min odstupy, ať se těsto pustí.
Smažte na prudko, langoše by měly v oleji plavat a pak jemně tuk papírovými utěrkami odsajte.