• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    FAITH
    FAITH --- ---
    Vdaka tejto teme som si dnes na obed uvarila burtgulas (bolo treba zlikvidovat spekacky zo soboty). Predchvilkou dojedla a bol dobry ako od maminky. Jedine vylepsenie boli zampiony, pretoze som ich musela zlikvidovat. Je to nefotogenicke jedlo, tak som nefotila.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KASUMI: ACIDQA: nás berte s rezervou, jsme slovensko - polská rodina, žijící na Moravě ,-)
    - topinky se skořicovým cukrem
    - jablečné palačinky
    - vánoční mléčná polévka
    - v neděli pečené kuře s rýží s Vegetou (tehdy se to ještě jako svinstvo nebralo) - popravdě řečeno, nikdo neuměl / neumí lepší rýži, než můj taťka
    - golombki (vepřové maso v zelných listech)
    - jablečná bublanina
    - teď nevím, jak se ten koláč jmenuje, ale milujeme ten koláč doteď - strouhaný kakaový (navrchu a dole vrstva), uprostřed s tvarohem
    - kapustnica
    - rezance s mákem nebo mletými ořechy
    - u babičky rýžový nákyp s malinovou šťávou
    - jo a mamčiny tvarohové kynuté koláče - říkali jsme jim "prdláky" (raději nerozebírat proč ,-) )
    FAITH
    FAITH --- ---
    Milovala som otcovu specialitu chleba s maslom a vegetou :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Pak nezbývá než se svěřit, že jsem asi tak do dvaceti jedla teda převážně špagety s máslem a rajčata :))
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TUILE: budu ráda :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ACIDQA: segra jede hodne podobne, tedy sunku + brambory. Ja mam za jidlo detstvi rozhodne slany skubanky + zeli, repa nebo neco jineho kyseleho :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    to je hezky tema, jestli maji admini pro toto pochopeni, klidne bych u nej chvili zustala!
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ACIDQA: premyslim, na cem jsem "vyrustala" ja..
    pamatuji si peceny kure s ryzi a domacim merunkovym kompotem v nedeli na obed.. to jsem milovala..
    piskotovou kasicku s grankem, kdyz mi nebylo dobre, takove me comfort food od maminky
    kdyz se neco povedlo, treba ke konci roku, udelala mama kungpao s hranolkama.. boze.. mnam..
    a tata dela skvely nudle se zelim..
    jeste si pamatuju mamin borsc a pak krajic chleba s kecupem a syrem roztekly z mikrovlnky :D to byla casto moje jedina vecere :D nekdy upgrade se sunkou
    jo a babicka, samozrejme, delala ten nejlepsi predobedovy rizek.. tzn rizek, ktery se jedl predtim, nez se sedlo ke stolu a jedlo se :D
    MLUFFY
    MLUFFY --- ---
    Skotská snídaně a čokoládový cheesecake v režii muže.



    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KOC256:
    • 1 lb. celery (fresh stalks)
    • 1 medium potato (Russet or other starchy)
    • 2 tablespoons butter (unsalted)
    • 1 medium onion (peeled and roughly chopped)
    • 1 clove garlic (peeled and crushed)
    • 1/2 cup sherry (or vermouth)
    • 1 quart vegetable stock (or chicken stock)
    • 1 bay leaf
    • Kosher salt and ground white pepper to taste
    • Garnish: 1/ cup crème fraîche
    • Garnish: chopped fresh herbs

    1. Peel the celery stalks with a vegetable peeler to remove the long stringy fibers from the outer edge. Then cut it into chunks about an inch square. Peel the potato and cut it about the same size.
    2. In a heavy-bottomed soup pot, heat the butter over medium heat. Add the onion, garlic and celery and cook for 2 to 3 minutes or until the onion is slightly translucent, stirring more or less continuously.
    3. Add the sherry and cook for another minute or two or until reduced by about half. Add the stock and the potato. Increase the heat to medium-high and bring to a boil. Then lower the heat and simmer for 15 minutes or until you can pierce the potatoes with the tip of a sharp knife.
    4. Remove the soup from heat and purée with an immersion blender or a regular blender. Return the puréed soup to pot and add more broth or stock to adjust the thickness if necessary. Season to taste with Kosher salt and celery salt, ladle into individual bowls, garnish with crème fraîche and serve.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Grilované uzeniny "na bavorsko".

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Uzený losos kamarádí s ředkvičkama.

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Aha, já to považovala za hrachovku :D
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SARAJ: byla jsem prave takovy to ulitany anginovy dite :))

    VSICHNIMAME: no, a to “servirovani” je asi nejaka kindri lokalni zvyklost, no :)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ACIDQA: jasne, tak ta barva se vysvetlila:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ACIDQA: tohle mi delala mamka, kdyz jsem mela - stehy v puse ( velmi prekvapive, kolikrat muze mit dite sesivanou tlamu:)) a samozrejme behem anginy. Bez cibulky.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    VSICHNIMAME: je tam kousek bataty (furt likviduju zbytky:)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ACIDQA:
    Tak to jsem nikdy nejedl :D

    Když mi někdo řekne, které jídlo je symbolem dětství, tak to bude zřejmě "krupicová kaše" :)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ACIDQA: jediný asi ne, ale takhle jsem bramborovou kaši servirovanou nikdy nevidela. A vypada teda hodne syte zluta.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    (Jsme jediny, kdo na tom vyrustal?:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam