SAMOUT: Kdybych měl plnovous a nosil flanelku, moudře bych se rozhovořil o tom, že jedinej správnej vývar na ostrokyselou polívku je z kuřecích pařátů taženej minimálně 24 hodin, ale protože má můj vnitřní hipster dovolenou, tak si ty kecy ušetřím (jakkoliv je na tom něco pravdy a kolagen z pařátů má dost co do sebe).
Tohle ale nemá bejt hipsterská masírka, ale obědová polívka, kterou člověk zvládne během chvilky při práci v domácí kanceláři. Takže jsem začal na hulváta někdy v 7 ráno založením vývaru (skelet a dvě stehna + nezbytná nálož zeleniny). Do misky jsem dal shitake, zalil horkou vodou z konvice, přikryl a nechal bejt.
Bratru v 11 byl vývar hotov, takže vývar slejt, maso dát vedle chladnout, žádná věda.
V hrnci na oleji zpěním dvě cibule na hrubší měsíčky, po chvíli přidám nahrubo nastrouhaný dvě větší mrkve, dám tomu trochu do těla. Vyplatí se mít slušnej hrnec se silným ocelovým dnem. Pak přidám protlak a ještě zarestuju. Přidám chilli. Otočím do toho plechovku rajčat, nějaká slušná sorta neuškodí. Zaleju vývarem, mrknu na ty houby. Už jsou hezky měkký, takže vodu z hub přidám do hrnce a houby samotný na prkýnku překrájím tak, aby z každýho klobouku byly asi 3 kusy. Šup s tim do hrnce. Dál tam pošlu tak 4 stroužky česneku, volitelně doliju vývar a nechám pomalu dělat.
Oberu maso, volitelně decentně překrájím a vrznu do hrnce k dílu. Ochutnám, nepovinně doladím slušnou sójovkou a dokyselím. Doslazovat většinou není potřeba.
Rozkvedlám 4 vejce, trochu je osolím a zakvedlám do horký polívky. Po chvilce vypnu oheň a vrznu tam jarní cibulku.
A to je všechno. Dobrou chuť.