• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    FERRYH: A ja vul uz 15 let vychovavam manzelku ke kapsaicinove odolnosti...😂
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    DOCKINEZ: tenhle pristup autora receptu se mi libi:
    "...Výsledná směs by měla pálit docela svinsky, ideální intenzita je taková, aby to krom vás nikdo z rodiny nežral. Jedině tak zaručíte, že se o tu lahodu nebudete muset dělit, jasný?..."

    :o)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    DOCKINEZ: ooo díky! Já neměla kuře, zato ale namočenou černou čočku a miso pastu plus nějaký kyselý vietnamský bujon, doplněno v základu o římský kmín a na konci o čerstvý koriandr a byla to moc veliké dobro!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GENEVIEVE: tohle je plus minus ono. Jen už na uskladnění do ledničky dávno nepoužívám zavařovačky, ale peru to do plastovejch hranatejch krabic na potraviny. Líp se to z nich vyndává.

    Chilli Sauces Blog: Recept – pikantní kysané zelí
    https://chillisauces.blogspot.com/2014/10/recept-pikantni-kysane-zeli.html
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    GENEVIEVE: ID DOCKINEZ ho určitě rád postne i sem, už fakt nevím, kde jsem na něj na nyxu narazila ;-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    JAJITA: mě zajímá i ten recept, nedohledala jsem to :)
    ACKO
    ACKO --- ---
    JAJITA: prosím pokud máš některé jedlé produkty změřené, otestované rozebrané na prvočinitele hrň to sem, velmi mě to zajímá
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Neomlouvej se a hrň takové informace do nás! :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    JAJITA: Todle je mega in topic :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DOCKINEZ: Zcela mimo kontext mám pnutí ti sdělit, že jsem dle tebe nechala zkvasit půl hlávky zelí, teda v ne už úplně svěží kondici, s cibulí a feferonkami, výsledek chuťově mňam. Dnes, po víc jak 6 týdnech, jsem z malého zbytku udělala v práci vzorek ke stanovení vit C a velmi mě překvapil výsledek 330 mg/kg.
    Ostatním omluva za OT.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OLIII: Ano, sáček nebo dva sušenýho mám ve špajzu furt. U čerstvýho namáčení odpadá.
    OLIII
    OLIII --- ---
    DOCKINEZ: To prvotní zalití houževnatce horkou vodou je kvůli tomu, že používáš sušenýho?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Máme český přepis šiitake nebo taky český název houževnatec. Nejhůř shiitake (to i je fakt zdvojený, není to úplně dlouhý í a už vůbec ne krátký).)
    OLIII
    OLIII --- ---
    DOCKINEZ: To prvotní zalití shitake horkou vodou je kvůli tomu, že používáš sušený?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Jinak samo by si šlo hrát se škrobem nebo to zahustit právě tím čupr kolagenem z pařátů, ale já tuhle potřebu nikdy neměl, protože polívka je hustá dost tak jak je.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SAMOUT: Kdybych měl plnovous a nosil flanelku, moudře bych se rozhovořil o tom, že jedinej správnej vývar na ostrokyselou polívku je z kuřecích pařátů taženej minimálně 24 hodin, ale protože má můj vnitřní hipster dovolenou, tak si ty kecy ušetřím (jakkoliv je na tom něco pravdy a kolagen z pařátů má dost co do sebe).

    Tohle ale nemá bejt hipsterská masírka, ale obědová polívka, kterou člověk zvládne během chvilky při práci v domácí kanceláři. Takže jsem začal na hulváta někdy v 7 ráno založením vývaru (skelet a dvě stehna + nezbytná nálož zeleniny). Do misky jsem dal shitake, zalil horkou vodou z konvice, přikryl a nechal bejt.

    Bratru v 11 byl vývar hotov, takže vývar slejt, maso dát vedle chladnout, žádná věda.

    V hrnci na oleji zpěním dvě cibule na hrubší měsíčky, po chvíli přidám nahrubo nastrouhaný dvě větší mrkve, dám tomu trochu do těla. Vyplatí se mít slušnej hrnec se silným ocelovým dnem. Pak přidám protlak a ještě zarestuju. Přidám chilli. Otočím do toho plechovku rajčat, nějaká slušná sorta neuškodí. Zaleju vývarem, mrknu na ty houby. Už jsou hezky měkký, takže vodu z hub přidám do hrnce a houby samotný na prkýnku překrájím tak, aby z každýho klobouku byly asi 3 kusy. Šup s tim do hrnce. Dál tam pošlu tak 4 stroužky česneku, volitelně doliju vývar a nechám pomalu dělat.

    Oberu maso, volitelně decentně překrájím a vrznu do hrnce k dílu. Ochutnám, nepovinně doladím slušnou sójovkou a dokyselím. Doslazovat většinou není potřeba.

    Rozkvedlám 4 vejce, trochu je osolím a zakvedlám do horký polívky. Po chvilce vypnu oheň a vrznu tam jarní cibulku.

    A to je všechno. Dobrou chuť.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    DOCKINEZ: Recept nebo zivot!
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    DOCKINEZ: Vypadá báječně. Já jsem polívková celoročně, ani jaro mě nezastaví... jedla bych je třikrát denně :D.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kuřecí ostrokyselá polévka s přemohutnou náloží houby shitake.

    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Děkuji mnohokrát, vypadá luxusně!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam