• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    JANOCKA: to bude mozna chmel? lehce pichlava popinavka, mlady vyhonky jsou jedly
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mlady vyhonky invazni kridlatky japonske se daji taky jist. jen bacha na odkrojky, ty zakoreni i kdyz maji 0,5cm
    MYRTHIE1
    MYRTHIE1 --- ---
    JANOCKA: Vzrostlé to vypadá, takhle, máma to má na zahradě taky.

JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    MAR_TINA: Kdyz vyroste, tak je to takova velka, lehce pichlava plazivka? Zrovna letos jsem premyslela, co nam roky roste na chate na plote a na jare to vypada jak asparagus.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAIAFOX: osazují další a další pole, jak ta první už vydělávají, ale zase stárnou.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    MAR_TINA: Aha, ok. Kdysi jsem sledovala jednu farmu, kde pěstovali chřest a vždycky psali "jdeme sázet", tak jsem nabyla dojmu, že ve velkém se to jede jako ředkvičky :D.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAIAFOX: dělá. Ta pole se zakládají roky před první komerční sklizní a roky se sklízejí. Já vždycky, jak jedu kolem, koukám, jestli už nechávají dorůst, abych věděla, kdy ji nechat.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    MAR_TINA: Táta ho taky nechával po sezoně takhle vyrůst.. na poli se to ale asi nedělá, ne? To se sází pokaždé nové..
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    co se tady člověk nedozví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: ulamuji pazochy, jak rostou. Na konci sezóny (tak za měsíc, jakmile mizí z obchodů) nechám asi 3 na rostlinu vyrůst úplně, aby to listí vyrobilo živiny a poslalo je do kořenů.

On je to totiž asparagus. Babička ho pěstovala roky na vzhled, až s módou chřestu jsme zjistili, že se to jí

A děláme jen zelený. Nemusí se přikrývat a pak loupat.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: aha, a ty roky ho sklizis a jis. A ty jeho bobule-plody se dají jíst taky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: protože tam bude růst roky a nejde přemístit
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: proc "na místo, kam roky nic dát nechceš"?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BRUKEV: koupíš sazenici, zasadíš do hlíny na místo, kam roky nic dát nechceš. Rok dva čekáš, až to bude mít víc výhonků a pak každé jaro sklízíš. Tak deset let.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    BRUKEV: Táta ho pěstoval, když jsme byli malí (před a po revoluci). Měl ho zakrytý velkými terakotovými květináči. Normálně jsme ho do záhonu chodili zalamovat, když měl sotva pár centimetrů... byl jak máslový hrášek. Já ho vlastně znám takhle vyčouhlej až jako dospělá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAR_TINA: moment, moment, moment! Chrest si nekdo pestuje doma? Jdu nastudovat!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Minutkové součástky z inženýra Králíka, hřbet, játra, ledviny s cibulí, hruškou, hlívou a houževnatcem. Saláty.

FERRYH
    FERRYH --- ---
    aha! dik za info :O)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FERRYH: mně přerostl a ten zelený pazoch vyrostl do výšky a z něj vyhodily tyhle větvičky. Mateřský pazoch je už dřevnatý, výhonky jíst lze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam