• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAIAFOX: dělá. Ta pole se zakládají roky před první komerční sklizní a roky se sklízejí. Já vždycky, jak jedu kolem, koukám, jestli už nechávají dorůst, abych věděla, kdy ji nechat.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    MAR_TINA: Táta ho taky nechával po sezoně takhle vyrůst.. na poli se to ale asi nedělá, ne? To se sází pokaždé nové..
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    co se tady člověk nedozví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: ulamuji pazochy, jak rostou. Na konci sezóny (tak za měsíc, jakmile mizí z obchodů) nechám asi 3 na rostlinu vyrůst úplně, aby to listí vyrobilo živiny a poslalo je do kořenů.

    On je to totiž asparagus. Babička ho pěstovala roky na vzhled, až s módou chřestu jsme zjistili, že se to jí

    A děláme jen zelený. Nemusí se přikrývat a pak loupat.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: aha, a ty roky ho sklizis a jis. A ty jeho bobule-plody se dají jíst taky?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: protože tam bude růst roky a nejde přemístit
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: proc "na místo, kam roky nic dát nechceš"?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BRUKEV: koupíš sazenici, zasadíš do hlíny na místo, kam roky nic dát nechceš. Rok dva čekáš, až to bude mít víc výhonků a pak každé jaro sklízíš. Tak deset let.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    BRUKEV: Táta ho pěstoval, když jsme byli malí (před a po revoluci). Měl ho zakrytý velkými terakotovými květináči. Normálně jsme ho do záhonu chodili zalamovat, když měl sotva pár centimetrů... byl jak máslový hrášek. Já ho vlastně znám takhle vyčouhlej až jako dospělá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAR_TINA: moment, moment, moment! Chrest si nekdo pestuje doma? Jdu nastudovat!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Minutkové součástky z inženýra Králíka, hřbet, játra, ledviny s cibulí, hruškou, hlívou a houževnatcem. Saláty.

    FERRYH
    FERRYH --- ---
    aha! dik za info :O)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FERRYH: mně přerostl a ten zelený pazoch vyrostl do výšky a z něj vyhodily tyhle větvičky. Mateřský pazoch je už dřevnatý, výhonky jíst lze.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MAR_TINA: to je jako chrest v nejakem vzrostlem stavu? nikdy jsem chrest nevidel jinak nez jako zelene nebo bile puky - ty bile jsou pestovane ve tme (v hluboke hline?), ty zelene normalka na svetle, ale jak to vypada pak dal jsem nikdy nevidel... :O) neni to pak drevnate?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FERRYH: všechno zelený je chřest
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    a copak je to zelene polozene na chrestu? :O) to neznam! asi...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Likvidace přebytků, chřest, japonská skvělá rýže a krevety.
    A ponzu omáčka.

    LYNCH
    LYNCH --- ---
    frantíci došli na oběd tak jsem jim udělal kachní prsa v sous-vide, bramborovou kaši a houbovou omáčku. Na talíři jsem to komplet nestihnul tak aspoň důkaz, že prsa byly

    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    MULTICAT: Ty jo, takže zapečená pohanka. Dnes je opět na pořadu dne, poněvadž musím vyjíst zásoby, nejsou love. :)

    Základ pro směs, kterou dělám (vše od oka, sry):
    strouhaná mrkev, strouhaný celer
    lněné semínko
    vařená čočka
    vařená pohanka (já preferuji tu praženou, hnědou, víc mi chutná)
    olivový olej
    shoyu nebo tamari
    majoránka
    česnek
    vejce (dá se mu vyhnout, dříve jsem dělala vegan verzi, ale teď do nás potřebuji dostat víc bílkovin)

    Všechno smíchat, přidat koření dle chuti, dát do pekáče a... po chvíli vyndám, pomažu povrch olivovým olejem, aby byl křupavý. Vratim zpět. Peču cca 50 minut při 180°C.

    Já nejím cibuli, ale určitě se tam dá dát.
    Taky tu pohanku někdy odlehčím bulgurem. Někdy přidám strouhané uzené tofu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam