• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Z_RYBY_KOST: nakrájené avokádo přidávám do vývaru, ale to je až při podávání, přímo tepelně upravit mi to přijde škoda, jednak se ztratí prospěšné látky a taky může při rychlém ohřátí hořknout.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    SAMOUT: Třeba mají ti internetoví kuchaři jednorázové avokádové nože :D
    Já tu pecku z nože pak sklepnu/srazím o hranu kompostové misky. A jo, někdy to jde trochu hůř, když se do tý pecky moc rozmáchnu.


    Zkoušel jste někdo avokádo tepelně upravit?
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    BRUKEV: mám jeho chuť fakt ráda. Taky by mělo být poměrně dost zdravé, má ty správné tuky a vitamíny a tak. Ale kupovala jsem ho dost výjimečně, není mi zrovna sympatické, že se vozí z daleka a jeho pěstování je tak trochu ekologickej průser.
    No. Ale dítě to rádo. A tak ho teď občas kupuji.
    A buď ho jím jen takhle nebo ho dávám na tmavý chleba, se solí a pepřem a někdy i plátkem sýra. Super je samozřejmě guacamole.

    Pokud s ním nemáš zkušenost, tak doporučuji připlatit za "ready to eat". Někdy je těžké trefit dobře zralé a akorát měkké, avokáda jsou typická fázemi tvrdý, tvrdý, tvrdý, tvrdý, na vyhození...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Z_RYBY_KOST: "Nuz zaseknu do pecky". To je figl vsech televiznich a internetovych kucharu. Zajimavy je, ze nikdy neni ve videu videt jak tu pecku z toho noze sundavaji. Tuhle jsem na to musel vzit palicku na maso. Asi mam moc ostry noze, ktery zajedou prilis hluboko 😀.
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Z_RYBY_KOST: Asi kupuju spatny avokada, ale diky.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    VELCORO: jak píše Mar_tina. Rozkrajuji jen zralá, na omak lehce měkká, avokáda. Ostrým nožem rozpůlím, nůž zaseknu do pecky a vyndám ji, a pak už jen prstama oloupu slupku stejně jako třeba u mandarinky.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Okouník mořský, pečené zeleniny s tymiánem a hodně česnekový dip.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VELCORO: koupíš zralé (ready to eat), rozpůlíš ho a kůži mu prostě stáhneš. Když to nejde samo, tak lžící, ne nožem.
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Z_RYBY_KOST: Prozrad mi pls jak jsi oloupal/a to avokado tak ciste.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Z_RYBY_KOST: ze všech stran na mě útočí fotky pokrmů s avokádem. Takže asi musím někde sehnat tuhle zelenou plodinu také.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    Lenivé ráno s batoletem

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KOCHANSKA_CH: Díky!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    QUANTI:
    - 200 g jemně strouhaného celeru
    - 2 žloutky, z bílků sníh
    - špetka sole
    Smícháš celer se žloutky, jemně zapracuješ sníh a 4 - 5 minut vaříš v mikrovlně. Já na to mám speciální knedlíkovací nádobu do MW z Tescomy. Dá se použít vymazaný hrnek.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KOCHANSKA_CH: Prosím tě, když jsme u nízkosacharidů, ty občas děláš nějaké zeleninové knedlíky nebo tak, nepletu se? Jsem bez počítače a špatně se mi vyhledává, neměla bys postup?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    U nás je oranžový čtvrtek

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ILLUZE: Spíš je malý Zelený čtvrtek. :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Asi je něco ve vzduchu, u nás také špenát - s lososem a rajčaty ,-)

    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Knedliky ke kačce na vikend. Zakladem je opect rohliky na spouste masla ;)

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOCKINEZ: Taky se hlásím do klubu "Špenát".
    Dnes inženýr Kralík spal v CrockPotu v pyžamu z pančety, před podáváním byl zbaven kostí. Příležitost přiložit opečenej bramorovej knedlík promarněna nebyla, půjčila jsem dva na můj nízkosacharidový talíř kvůli fotce. :-)

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LORD_DE_SEIS: Bramborový špalíčky jsem měl k výpečkům včera, halušky předevčírem.

    Změna je fajn.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    DOCKINEZ: ta záměna bramborového knedlíku za brambory mi přijde jako promarněná příležitost :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam