BRKODLAK: No jak jsem psal už někdy dříve, když jsme to tu probírali, tak na vyšší dávce jde cítit znecitlivění a menší chuť na sex, proto dávám málo a kompenzuju zdravým životním stylem. Denní uživatelé a hlavně uživatelé vyšších dávek uvádějí snížení testosteronu (dost lidí dokládá laboratorní testy před tím než se z nich stali denní uživatelé a po vysazení).
Já viděl tuhle studii
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29626673, kde výsledek je že kratom testosteron nesnižuje, ale ještě jsem jí ani nečetl. Nicméně věřím zkušenostem lidí kteří tvrdí opak a je to i můj dojem, pokud se Kratomu užívá příliš. Denní nadměrné užívání rostliny, která má tento mechanismus působení na opioidní receptory nemůže mít pozitivní vliv na endokrinní systém a proto bych tesal do kamene, že pro to aby člověk cítil benefity kratomu bez negativních vedlejších účinků, tak:
Méně je více, nízký dávky, nedávat každej den, dávat pauzy, držet nízko toleranci a boostovat hormony přírodní cestou (to jsem také rozebíral minule).
Kratom se dá užívat rozumně udržitelně. Zneužívat jej a zahrávat si se svým hormonálním systémem dobré není.
Jsou lidí co si snížení libida chválí, že je to neovládá a věnují se svým věcem :-) Jsou lidi, kteří užívají hodně, ale třeba chodí do gymu nebo mají přirozeně vysoké libido a rozdíl nepociťují. A pak jsou tu ti co užívají hodně a je jich plný internet, kde si stěžují na nízký testosteron.