• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRKODLAKKratom - Mytragina speciosa
    VOP
    VOP --- ---
    BRKODLAK: jo chápu..

Za mě je to děsně o tom, že tu nejsou pořádný výzkumy a studie.. kolik uživatelů to pouziva jako substitut (z toho kolik k přechodu k úplné ne-zavislosti), kolik na deprese/uzkosti, kolik do toho šlo rekreačně a stali se zavislymi, jaky to mívá prubeh, atd.

To je velká skoda, pac samo pak by s tím šlo dal pracovat a aplikovat do lékařství/adiktologie..

Jasněze furt by tam bylo velký procento laickyho uzivani a s tím spojených rizik, ale prostě.. aspoň by bylo víc jasno i v jaký fazi treba co dělat, lépe vyhodnocovat současný smysl/stav užívání atd.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    VOP: prave, harm reduction bro, you know what I'm saying?
    VOP
    VOP --- ---
    BRKODLAK: jo no jasný.. ale to je stejný jak s amfetaminama na adhd, opiatama v lékařství na potlačování bolesti atd.. medicinalne to může posloužit/slouži dobře, ale globálně je to prostě rizikový.. v podstatě tu obhajujes že sama látka není zlo a záleží na ucelu, což se ale dá říct naprosto u všeho.. a je asi pravda že ta rizikovost u kratomu není narozdil od těch ostatních latek dostatečně propírána..

Ale samo taky záleží na levelu rizikovosti, zda se že kratom skoro vůbec nekurvi tělo a asi kuli němu ani lidi nebudou šlapat na hlavaku či corovat, mno..

..ale v principu prostě je to stejný.

Pak je tady teda ještě další rozměr, že je asi dost lidi, např. my, narcos/bejvaly narcos/atd., který by do toho i se znalostí rizika stejně sli, protože ve srovnání s ostatnima látkama jsou ta rizika a negativa zdánlivě tak malá, že si člověk říká že je to prostě stejně jen takovej lehkej cajíček takže pohoda..
    Nebo lidi se sklonama k zavislostem - asi je rozhodně lepší substituovat kratomem než jet škodlivejsi věci..

Ale ideální to prostě neni, člověk by měl bejt svobodnej a ne-zavislej na cemkoliv a ne si říkat "dyť je to jen kratom". A když neni, měl by řešit pricinu, a ne to zaplacavat kratomem ne. IMHO.

No mám k tomu prostě v hlavě hodně hledisek, ale faktem je že je to droga. Já tím asi trošku substituuju, plus trošku na potlačení lenosti a anxiety, ale nic už sem neměl v tak velký mire abych to nemoch řešit jinak, takže že svýho denního uzivani radost prostě nemám pze si myslím Ze to neni dobrý když by to tak nemuselo bejt.. Ale sem zatim dostatečně linej plus se dostatečně bojim abstaku a "co bude potom" na to, abych definitivne do odvyku šel (plánuju to, ale furt odkladam..)

BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    BBAN4N: hele je potreba brát v potaz na co to lidi pouzivaji. pokud kratom používáš na úzkosti, tak se neubranis davkovat třikrát denně. stejně tak individualni působení kratomu, zatim je to nejvic individualni vec co znám a taky znam osobne, nebo aspon virtuálně nějakou tu stovku uživatelů a lidi, kterym funguje 1,5g jsou spis vzacnost, nejběžnější jsou tři gramy a pak je zase malá skupinka, kteří musí začínat třeba na 5g, a to vsem prinasi stejny ucinek.
    Kratom je velkej pomocník na velkou řadu potíží a myslím, že je škoda si vytvářet takový negativní konstrukce jen na základě chování lidí. Já si myslím, že ti lidi to nedělají naschvál, musím říct, že kratomová komunita, tak jak ji znám převážně z osobního kontaktu, a taky z facebookove skupiny Uživatele kratomu, kterou spravuju už od jejich začátku, kdy to bylo fakt malinky, a je to asi posledni komunita kolem nějaké látky, která se úplně nezvrhla, i když samozřejmě jsou tam některý drobnosti, který bych oželel, ale to je prostě věci.
    Jinak já když jsem začínal s kratomem, tak jsem do závislosti šel dobrovolně, protože to byla malá daň za tak dobrý lék na úzkost.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    PABLITOS: me prijde, ze tohle pravidlo plati obecne pro opiaty.
    PABLITOS
    PABLITOS --- ---
    Musím souhlasit, že u Kratomu je skutečně základ, že méně je více. Ostatně tak, jako u jiných bylin, ale u Kratomu to platí dvojnásob! Je to opravdu silná rostliny, která umí velmi pomoci, když se s ní správně zachází. Ale taky dokáže hodně vzít...
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    4 g je dost, navíc denně - a to je obecně v Kratom komunitě považováno za naprosto normální dávkování (ještě dokonce dost nízký) a ještě se předhánějí, kdo dává víc. U Kratomu je základ, že méně je více, a jen to tak "homeopaticky pocukrovávat", nezvyšovat dávky a dávat pravidelně pauzy, jinak risk závislosti je jasnej. A ten risk tam je i tak, a né malej.
    Já to mám tak, že Kratom miluju a snažím se být příkladem, že se dá užívat udržitelně. Myslím, že po 12ti letech užívání, kdy dávám cca 2 x týdne cca 1 - 1,5 g s pravidelnýma pauzama, můžu říct, že se to dá, ale že to není pro každýho. Dávky jsem postupně snížil, nejdřív jsem dával přes dva gramy, teď ještě méně. Toleranci nemám žádnou, šlapou mi tyhle malý dávky hodně, závislost nemám žádnou - naposled velká pauza 8 měsíců v Austrálii naprosto bez problému, pravidelný týdenní pauzy též bez problému. Nicméně není to tak u všech a návykový to je dost. Odtud se dostávám k další věci, že Kratom prodávám na e-shopu. Díky nařízením EU a dalším idiotům nemůžu mít můj informativní článek ani na e-shopu. Každýmu, s kým se o Kratomu bavím, tak říkám hned rizika. Pro mě je Kratom etnobotanický pomocník, který se ale bez respektu, disciplíny a úcty může zvrhnout do závislosti. Občas uvažuju Kratom z e-shopu vymazat, protože to je jediná rostlina na e-shopu, která má kvůli lidem tento divnej vibe, kde se lidi předhánějí kdo ho víc sežere, indonéští opičáci mě serou tím že me x krát okradli a různé intriky se rozjíždějí už i na CZ scéně. A to mi vadí. Kde jsou ty časy kolem roku 2008 když jsem začínal, nikdo Kratom neznal a byla to fakt romantika. Neznal jsem nikoho, kdo by tu rostlinu užíval a objednával jsem různě z internetu.
    Miluju si dát svých 1 - 1,5 g, kafe a jít cvičit. Je to pro mě jedna z nejlepší "flow" rostlin - pohybová performance, sporty, žonglování, hudba, kreativita prostě top - a pohyb a rostliny podporující performance jsou moje obří vášeň. Ale komunita kolem toho mě zas tak moc nebaví a jsem rád, že Kratom jen jednou z mnoha rostlin na e-shopu a možná se stane, že ho časem vyřadím, protože mě ta atmosféra kolem něj moc nebaví, i když jinak jej beru za mého spojence.
    Kdyby někoho zajímal článek, tak jsem ho přesunul z e-shopu sem:
    https://www.patreon.com/posts/kratom-mitragyna-43216540
    Snažil jsem se nějak vyvážit upřímně informace a rizika, abych to nehypoval jak ostatní e-shopy, že je neškodnej - jeden kámoš třeba hned jak to přečetl tak vysadil, protože si uvědomil, že dává moc. Nechci psát nesmysly o tom, jak je to bezpečný jako kafíčko a doporučovat x krát větší dávky než si myslím že je OK, jen abych vyvařil víc peněz (malý dávky 1 - 1,5 g jako doporučuju já jsem ani nikdy nikoho doporučovat neviděl :-)). Žádný jiný promo jsem Kratomu vlastně ještě ani nedělal, než je ten článek - myslím že některý lidi ty upřímně napsaný rizika můžou spíš odradit :-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    HASSASSIN: Jono. To se mi už takhle taky párkrát podařilo vysadit. Kratom nebo prášky. Teď ale Kratom začali prodávat v obchodě na naší ulici, tak nevím jestli to bude validní strategie:-(
    HASSASSIN
    HASSASSIN --- ---
    FARFELOO: já se toho zbavil shodou okolností...došlo mi to a týden jsem si to nedokázal obstarat...fyzické příznaky abstinence byly tak nepříjemné, že si (zatím) nedovedu představit, že bych to začal znovu užívat...po 8-9 dnech všechny příznaky odezněly a teď se ráno budim s tim, že to opravdu nepotřebuju, abych zvládl odejít do práce.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    HASSASSIN: Tohle bylo jenom ve smyslu, že jsem si říkal ráno, že se bez toho dnes obejdu... ale jinak už jsem se k tomu vrátil už několikrát. Buď po pár letech. Jindy zase třeba po měsíci
    HASSASSIN
    HASSASSIN --- ---
    FARFELOO: po jaké době ses k tomu vrátil?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    INK_FLO: Tady se z toho stává quittingkratom. Neříkám, že to je nutně špatně... jen mě to deprimuje. Pustil jsem si to hned vzápětí, co jsem to sám zase nevydržel...
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    kdysi jsem se nasíral nad jeho videem, že je kokotina natáčet "osvětové" video, ve kterým si odváží 4g a naleje to do sebe...střih - o čtyři roky později nový video, kde přiznává opakovanou závislost, které se nedokáže zbavit, překvapivé!

I LIED To You. This Is The Truth About My Addictions.
    https://www.youtube.com/watch?v=IwXgwNwhgFY
    PABLITOS
    PABLITOS --- ---
    MARTYZAN: Jemně mleté listy zaliješ vroucí vodou, zamícháš a necháš cca 5minut odstát, netřeba cedit, na dně se vytvoří sedlina obdobně jako u kávy. Na 2dc cirka 1kavová lžička. U listové drtě obvykle stačí povaření po dobu 3 minut, pro silnější nálev 5 minut. Milovníci výraznějších chutí mohou bez obav nechat nálev povařit i delší dobu, tzv. přetažení a hořkost u wayusy nehrozí. Celé listy se vloží do studené vody (15-20listů) přivedou k varu a nechají na mírném ohni povařit cca 10min. Jednou převařené listy lze znovu 2-3x převařit, vždy se přidá 5-10 čerstvých listů.
    Já si připravuji jemně mletou Wausu, kvůli pohodlnosti a jsem s touto přípravou a výsledným nápojem spokojený.
    MARTYZAN
    MARTYZAN --- ---
    Zdar. je třeba Wayu vařit nebo stačí jen dlouhý louh zalitý horkou vodou ? Jaké je nejepší příprava ?
    PABLITOS
    PABLITOS --- ---
    XCIDER: Přesedlal jsem z Maté na Wayusu z podobného důvodu. Kafe nemůžu, protože jsem po něm hodně neklidný, propil jsem se přes různé druhy čajů až k Wayuse, kterou jsem si natolik oblíbil, až jsem u ní i zůstal a nedám na ni dopustit. Wayusa má oproti Maté jemnější, lahodnější a plnější chuť. O Wayuse můžu mluvit jen v superlativech a vřele doporučit.
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Mně vyhovuje že Wayusa má zjemněný účinek díky l-theaninu, který v Maté není. Wayusu piju skoro každý den, Maté i když mám velmi rád, piju ho od roku 2009 a chci ho mít brzy taky na e-shopu, tak si dávám jen občas, asi je to individuální :-) Wayusu mám radši no, dávám si do ní ještě amazonskou skořici a vyhovuje mi to jak chutí, tak účinkem.. Maté má takovej prudší/ silnější účinek, někomu to může vyhovovat, já jsem citlivej na stimulanty celkem..
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BBAN4N: na rovinu, je wayusa neco jinyho nez "mate s pribehem"?
    CRYYSTAL
    CRYYSTAL --- ---
    Děkuji.
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Zelený a bílý druhy v nízkých dávkách.
    Pokud chceš jinou náhradu za kafe a chceš něco zdraví prospěšnýho kde se nemusíš bát závislosti a můžeš ji užívat pravidelně, doporučuju moji milovanou rostlinu jménem Wayusa:
    Wayusa | SOMA HERB - rostliny a houby pro výkon, optimalizaci i relaxaci
    https://www.soma-herb.cz/wayusa
    Zrovna jí piju a píšu o ní článek, kterej bude na tý stránce na blogu během tohoto týdne :-)
    S tou rostlinou mám fakt blízkej vztah, posílá jí sem jeden respektovaný šaman, měl jsem i ceremonie s Ayahuascou a Wayusou dohromady jako se to dělá tradičně v Ekvádoru, ta rostlina má hloubku a upřímně je to nejlepší náhrada za kafe, kterou znám :-) srdcovka..
    Z dalších stimulantů bych doporučoval kakao boby, nebo čistý práškový kakao.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam