Ahoj, co se srovnání Kratomu a Kavy týče, tak určitá podobenství tam jsou, hlavně co se týče té uklidňující, sedativní složky - to mají obě rostliny společné, i když mají jiný mechanismus účinku. Kava nemá stimulační efekt jako Kratom. Kavu si dávám spíše večer na pohodičku s přátely, s partnerkou nebo prostě na klidnou uvolněnou meditaci a dobře se mi po ní spí. Kratom si večer nedávám, protože mi narušuje spánek, pokud teda není nějaká party..
Výhoda Kavy oproti Kratomu je, že na ní nevzniká závislost a nemá takový ten opioidní aspekt Kratomu si dávat stále víc a víc, což je věc na kterou si dávám pozor a myslím, že by se o tom mohlo v Kratom komunitě víc mluvit :-)
Naopak je tam obrácená tolerance, že čím víc piješ Kavy, tím se tělo lépe adaptuje a více funguje. Nevýhoda Kavy je její cena a těžká dostupnost, ale beru to tak že když si dám jednou za týden nebo déle Kavu a dám za jednu dávku přes kilo, tak to není nic hroznýho oproti tomu jít třeba do hospody a ten stav je pro mě teda jinde než po alkoholu :-)
Kava je prostě klidná, zenová rostlina, která má pro mě krásný spirituální rozměr, který si časem zaslouží samostatný článek. Častý motiv je pro mě pocit sounáležitosti s ostatními, empatie, bytí tady a teď a vnitřní klid, po kterém dle mého názoru mnozí touží, ale v dnešním krysím závodě si třeba nenajdou čas se zastavit (známe asi všichni) - Kava je jako nějakej zenovej mistr, kterej přijde a jemným gestem tě zpřítomní, nebo alespoň tak to vnímám já..
Více je v tom článku v herbáři..