• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONsmall fullframe cameras or NONfullframe :)
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    ok...zjistim moznosti..
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    pomohlo by nafotit si to v normalnim modu a slozit v pocitaci
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    takze se toho nezbavim hadam..
    no je to z ruky..pomuze stativ neajak vyrazne?..
    to sem nezkousel..
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    lumix LX15, fotak to dela sam..
    slunce tam mermomoci bejt nemusi..objet ho ale nemuzu)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: jesli je to z fotaku tak jo, jesli je to skladany v kompu tak tam to muzes kontrolovat
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MURHAAYA: ty panorama to rezou z vic fotek a ne souvislyho pasu takze tam ty flares kvuli vnitrku objektivu budou imho vzdycky takhle nasekany.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    neni na to tady nejaka spesl pano diskuze?

    ale jako foceni do slunce je loterie, podle skla ti to udela zavoj nebo flare (a tech flaru tam mas nekolik jak si asi otacel fotak). co bych zkusil je jesli tam chces mit mermomoci slunce tak mit to jen na jednom snimku a aby navazujici fotky slunce neobsahovaly, ale stejne bude problem se zavojem
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    OMIKK: cim je to delany? to muze byt klidne tim ze ma ten fotak proste blbou funkci panorama.
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    je to moje chyba nebo to ma co do cineni se slunecnim svitem ze se to panorama dycky rozhazi?
    ...


    FOGH
    FOGH --- ---
    EGGH: Laowa 9/2.8, nic seriozniho jsem zatim nevyfotil, zde jen par zkusebnich fotek: https://photos.app.goo.gl/fXrLkvuoHjYr8TFK7
    Mam A7-III, ale predpokladam, ze tuto moznost maji i starsi verze.
    EGGH
    EGGH --- ---
    FOGH: A jaký objektiv s tou A7 používáš? Mě to zaujalo, že lze s ní fotit s cropovým objektivem - tedy mrňavým a lehkým objektivem. Zajímaly by mě z toho fotky.
    FOGH
    FOGH --- ---
    EGGH: tady se nic nemeni, pouzivas stejny objektiv jako na fotaku s cropem, chip je na stejne pozici, takze 1.5x. Jde jen o to, na jak velkou plochu ten objektiv promita a ta je 2.3x mensi.
    EGGH
    EGGH --- ---
    FOGH: A jak se upraví výsledný ohnisko? Taky 2.3x?
    FOGH
    FOGH --- ---
    jsem lama, lama, lama... vcera jsem nasadil na A7 cropovy objektiv a zapnul APS-C mod. Prekvapive, ono vysledne rozliseni neni 1.5x mensi, ale cca 2.3x mensi. Takze z 24 Mpix se stane 10 Mpix

    1.5 crop totiz znamena mensi rozmer (uhlopricka, ale pomer je stejny, takze sirka i vyska), jenze rozliseni je ve skutecnosti plocha a pro vypocet plochy se jaksi pocita a * b, v tomto pripade (rozdil velikosti) 1.5 x 1.5 = 2.25
    nj, matematika... :-D

    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: ty creative poklady bych za sebe bral asi jako nejsilnejsi argument pro sony (krom nejakych zrejmych kvalit jako iso apod) protoze tam muzes vyuzit ty poklady do kraju a ne jen vnitrni vyrez.

    Na druhou stranu, kolik takovejch pokladu clovek bude chtit mit, chtit tahat a ve vysledku pouzivat. Nektery sirokace mozna budou delat color cast ke krajum jak to svetlo dopada pod uhlem na snimac (coz vetsinou moderni skla maj vyreseni a jsou spis telecentricky [ted me nechytejte uplne za slovo ;)]) zvlast kdyz chces kvuli tem sklum kupovat stroj za 60k (a otazka je jesli to jsou summicrony nebo takumary co na to chces davat :))

    Na APSC stroje se zas daj sehnat mensi novejsi skla od firem jako 7artisans apod, ktery jsou casto malickaty (meike 28/2.8 nebo 7artisan 32/1.2), protoze k cemu je ti mit lehci telo, kdyz budes tahat pet manualnich kovovejch skel a jeden nebo dva adaptery treba?

    Pripadne jsou ruzny docela dobre cenove dostupny adaptery se speed boosterem, ale zas pokud jde o povahu nejakyho specifickyho skla tak to muzou posrat a delaj treba swirly bokeh na sklech co ho jinak nedelaj.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KEJML: jo, jenze pruser toho Rka od Canonu je v tom, ze si vahove moc od svy canon dslr nepomuzu...
    KEJML
    KEJML --- ---
    DRAGON: To pak jo, i když čekám, že adaptéry vzniknou (jestli už nejsou) i pro bezzrcadla od Canonu a Nikonu, zkrátka díky tomu, že absence zrcátka dramaticky zmenšila registrační vzdálenost i jejich bajonetů
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    já třeba mám sony tělo, protože je nejlevnější a zároveň má nejlepší raw
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KEJML: o AF skla mi neslo, spis "creative" stary poklady. AF skla, se kterymi budu fotit nejcasteji nakoupim ty kvalitnejsi od Sony, i kdyz to je dalsich xy desitek tisic, ale to clovek proste musi akceptovat, se neda nic delat.
    KEJML
    KEJML --- ---
    DRAGON: Nandáš skoro všechno, ale třeba DSLR Canon skla prý neostří zdaleka tak rychle jako na Canonu, nebo jako nativní Sony skla. O jinejch AF systémech nevím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam