• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONsmall fullframe cameras or NONfullframe :)
    FOGH
    FOGH --- ---
    jsem lama, lama, lama... vcera jsem nasadil na A7 cropovy objektiv a zapnul APS-C mod. Prekvapive, ono vysledne rozliseni neni 1.5x mensi, ale cca 2.3x mensi. Takze z 24 Mpix se stane 10 Mpix

    1.5 crop totiz znamena mensi rozmer (uhlopricka, ale pomer je stejny, takze sirka i vyska), jenze rozliseni je ve skutecnosti plocha a pro vypocet plochy se jaksi pocita a * b, v tomto pripade (rozdil velikosti) 1.5 x 1.5 = 2.25
    nj, matematika... :-D

    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: ty creative poklady bych za sebe bral asi jako nejsilnejsi argument pro sony (krom nejakych zrejmych kvalit jako iso apod) protoze tam muzes vyuzit ty poklady do kraju a ne jen vnitrni vyrez.

    Na druhou stranu, kolik takovejch pokladu clovek bude chtit mit, chtit tahat a ve vysledku pouzivat. Nektery sirokace mozna budou delat color cast ke krajum jak to svetlo dopada pod uhlem na snimac (coz vetsinou moderni skla maj vyreseni a jsou spis telecentricky [ted me nechytejte uplne za slovo ;)]) zvlast kdyz chces kvuli tem sklum kupovat stroj za 60k (a otazka je jesli to jsou summicrony nebo takumary co na to chces davat :))

    Na APSC stroje se zas daj sehnat mensi novejsi skla od firem jako 7artisans apod, ktery jsou casto malickaty (meike 28/2.8 nebo 7artisan 32/1.2), protoze k cemu je ti mit lehci telo, kdyz budes tahat pet manualnich kovovejch skel a jeden nebo dva adaptery treba?

    Pripadne jsou ruzny docela dobre cenove dostupny adaptery se speed boosterem, ale zas pokud jde o povahu nejakyho specifickyho skla tak to muzou posrat a delaj treba swirly bokeh na sklech co ho jinak nedelaj.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KEJML: jo, jenze pruser toho Rka od Canonu je v tom, ze si vahove moc od svy canon dslr nepomuzu...
    KEJML
    KEJML --- ---
    DRAGON: To pak jo, i když čekám, že adaptéry vzniknou (jestli už nejsou) i pro bezzrcadla od Canonu a Nikonu, zkrátka díky tomu, že absence zrcátka dramaticky zmenšila registrační vzdálenost i jejich bajonetů
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    já třeba mám sony tělo, protože je nejlevnější a zároveň má nejlepší raw
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KEJML: o AF skla mi neslo, spis "creative" stary poklady. AF skla, se kterymi budu fotit nejcasteji nakoupim ty kvalitnejsi od Sony, i kdyz to je dalsich xy desitek tisic, ale to clovek proste musi akceptovat, se neda nic delat.
    KEJML
    KEJML --- ---
    DRAGON: Nandáš skoro všechno, ale třeba DSLR Canon skla prý neostří zdaleka tak rychle jako na Canonu, nebo jako nativní Sony skla. O jinejch AF systémech nevím.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    BAAL: tak at chutná .)) jinak ja Sony Alfu zvazuju, zatim je to muj favorit, protoze je mala, ma zbambilion funkci, ktery jsou mi sympaticky a hlavne se na to dela miliarda bajonet konvertoru, na to se pry da nasadit uplne vsechno, coz je mi asi uplne nejsympatictejsi featura ze vseho.

    Jenom me teda stve, ze ta posledni verze je fakt ultra draha.. 60 litru je fakt brutal.
    BAAL
    BAAL --- ---
    :D Sorry , videl jsem to v tom az ted

    Myslim ze je cas na kavicku
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    BAAL: Dragon co? :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Z mého pohledu to je třeba počet nativních skel, které momentálně nové systémy Nikonu a Canonu nabízejí. Je jich málo. Adaptéry, byť můžou být sebelepší, do toho nezapočítávám - to prostě nechci. Dále bych třeba přemýšlel nad tím, jestli není lepší počkat až na následovníky současných prvních modelů, které budou jistě zase v lecčems lepší, vyladěnější, výkonnější atd. a s nimi bude ten systém skel početnější. A jak je také známo - nejlepšími testery jsou sami uživatelé. Tyhle nové modely skoro nikdo ještě nemá, natož řádně odzkoušené v reálné praxi než jsou veletrhy, u pultu obchodu nebo papouškované rychlorecenze youtuberů - při vší úctě k nim. :-)
    BAAL
    BAAL --- ---
    Videl jsem vedle v auditku ce Dragon sel cestou te Alphy, divam se ze mezi tim vsechny Canon i Nikon uz maji v CR skladem konkurenty.

    Proc si nakonec zvolil tu Sonku, existuje nejaky duvod proc vzit jedno nebo druhe pokud clovek nema specialni lasku ci objektivy dane jednotlive znacky atd.

    https://www.fotoskoda.cz/canon-eos-r/

    https://www.fotoskoda.cz/nikon-z7/

    https://www.fotoskoda.cz/sony-alpha-a7-iii-telo-148339/

    https://www.fotoskoda.cz/nikon-z6/

    A na ceste je:
    https://www.fotoskoda.cz/panasonic-lumix-s1/
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Start megapixeloveho pomerovani pindiku za 3, 2, 1...:-)

    Větší nikdo nemá. Fujifilm vyrábí první 100Mpix bezzrcadlovku na světě - iDNES.cz
    https://technet.idnes.cz/...fujifilm-gfx100-olympus-ptt-/tec_foto.aspx?c=A180925_143039_tec_foto_kuz
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    JAYME: rajt,)
    ..povedlo se diky tem funkcim vyfotit par fotek ktery se nam libej)..
    jen to probirani obcas..
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    některý foťáky mají i wb bracketing. Nechápu, ale je to tak.
    Asi aby měly o jednu funkci víc, než konkurence.

    pokud nevíš co s tím a nechceš čít manuál, reset nastavení to taky vyřeší.
    JAYME
    JAYME --- ---
    OMIKK: predevsim, pletes si imho vyvazeni bily a expozici. jinak ano, mne se zda, ze z fotaku s dobrym dynamickym rozsahem vytahnes co chces z jedny fotky ubranim/pridanim stinu a highlightu. ja to tak delam. takze to HDR ze tri fotek bylo dobry v dobe, kdy takovej dynamickej rozsah fotaky nemely, anebo kdyz mas na fotce ten rozptyl fakt hodne velkej - naky zapady slunce a tak.
    jinak ten bracketing ma ale smysl i kdyz zadny HDR delat nechces ale fotis neco s komplikovanou expozici - protisvetlo, cernobily veci, snih apod., a kdyz to cvaknes trikrat, tak mas sanci ze aspon jedna z tech fotek bude bez prepalu :)
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    btw jako asi chapu k cemu mi to poslouzi..ale je to k uzitku nekomu kdo sedi pak u fotek doma a upravuje..s vyvazenim se prece da zahjebat..
    takova funkce nefunkce...nebo ne?..
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    HUGGI: to jsem nenasel ale diky tomu sem se proklikal na expozicni vejir/ten sem dal OFF..
    no takze ted to funguje
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    OMIKK: Je to nadtaveni bracketingu, pokud nenajdes v navodu tak by to melo byt v hlavnim menu v nastaveni snimani, nebo pripadne u rezimu snimani(jednotlive, seriove atd)
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    KRISKA: 3X zmacknu spoust a poakzdy jina fotka..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam