• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIDAChytrá domácnost, hlasová asistence, Alexa, Siri, Google home.
    Povídání o realizacích chytrých domácností, hlasových asistentech, ovládáních pomocí telefonů, tabletů a celkové automatizaci. Rady a pomoci jak propojit HW a SW, co s čím funguje a komunikuje a co je naopak problematické. Zajímavé hlasové povely pro Alexu, Siri a Google home.
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAP: navážno, padaj tady fakt dobrý nápady a já moc děkuju. Využití chytré domácnosti k zajištění bezpečnosti osob se sníženými kognitivními schopnostmi je rozhodně jeden z těch fakt dobrejch life hacků, a tenhle druh brainstormingu mi pomáhá se v těch možnostech trochu líp zorientovat.
    MAP
    MAP --- ---
    TRISSIE: Jasně, neznám dispozice... Tak tohle, doufám, snad opravdu nehrozí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAP: tak jestli ona osoba k útěku využije okno v pátém patře, tak myslím, že nám to přijdou říct policajti i bez appky. (cynismus je taky coping mechanismus). Kamery jsou trochu víc long-run, ale taky je zvažujeme, teď spíš akutně řešíme takové ty věci, ať nezapálí a nevytopí bytovku.
    MAP
    MAP --- ---
    TRISSIE: Mám skromnou zkušenost s chytrou domácností a se sousedkou trpící demencí, nikoliv ovšem v kombinaci.
    Pomoct by mohly senozory otevírání dveří i oken (ano, i tudy může nemocný v pozdějších fázích utíkat), detektory úniku vody, kouře, měřiče elektřiny/chytré zásuvky. Zde bych si dovolil doporučit Ikea věci, které člověka nezruinují a jsou relativně spolehlivé.
    Otázkou je použití chytrého reproduktoru, např. k nouzové komunikaci v nejhorším i k odposlechu, stejně jako třeba kamera přes kterou lze také komunikovat. Kamera může taky hlásit pohyb před domem apod. Tyhle věci a jejich zásah do soukromí je třeba zvážit podle situace.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    TRISSIE: zavadim jen sobe, resp. me budouci dementni ja...

Takez senzory - proti vytopeni - od Shelly mi prijdou dobre, funkcni notifikace. Shelly ma chytre ventily (na vodu). Tz. - na dalku vypnes vodu, muzes automatizovat, aby to vypinalo vodu hned pri detekci uniku ze senzoru. Spotrebu to monitorovat taky bude umet. Ja mam od Aquara kvuli napajeni baterkama a to je obyc. servo na kohout.

Monitoring spotreby el. energie Shelly umi taky (viz. ten prispevek od vojtam) s moznosti nastaveni alarmu pri prekroceni nejakych kW atd.
    Tz. jakykoli kriticky spotrebic lze prakticky premostit nejakym switchem nebo chytrou zasuvkou a vypnout na dalku.

Jen ten Shelly kourovy detektor mi nejak prestal davat notifikace (pritom na kour reaguje - rve), takze ten jaksi doporucit nemohu.

Pak maji jeste ruzne PIR senzory pritomnosti/pohybu, magneticke dverni/okenni senzory - vse hezky funkcni.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    není tu někdo, kdo zaváděl chytrou domácnost pro monitoring osoby s demencí na dálku?
    věci jako detektor kouře, monitor nestandardního odběru vody atd - kamery (zatím?) ne.
    primárně v tuhle chvíli zkoumáme možnosti, jak zajistit, že se o nejpravděpodobnějších krizových situacích v domácnosti (přetečená vana, požár) dozvíme včas a budeme tam moct poslat sousedy / hasiče.

bohužel není možné dělat nějaké velké stavební úpravy, osoba funguje zásadně na naučených dovednostech, takže je to spíš "co k čemu přidělat".
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    VOJTAM: aktualni prikon mas ve wattech, graf ve watthodinach, takze predpokladam ze ukazuje kolik Wh bylo spotrebovano kazdou hodinu, coz bude mensi cislo pokud spotrebic nebezi non-stop
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    Ahoj, mám doma Shelly 3PM a spotřebu měří asi správně - ale na grafu se to v aplikaci zobrazuje jako by to spotřebu mělo mnohem menší - to je nějaký průměr nebo ?
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    STEVIE: nakonec jsem se odhodlal k NetAtmo ve finále.

Podařilo se mi sehnat z druhé ruky Starter kit - Centrálu + 2 hlavice za 1500, k tomu NetAtmo má teď nějakou akci, takže další 2 přidavné za necelou trojku.

Tak to budu instalovat, tak pak poreferuju.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Nuki 5 - chytrý zamek. Resp motor, který otáčí stávajícím klíčem ve stávajícím zámku.

Vynucený upgrade z 3 na 5, odešla spojka. Nová 5 rychlejší, tišší protože brushless. Jsem zvědavý na battery life. Spolehlivosti se bojím, viz osud té 3.

Migrace nic moc - Pamatuje si to, kdo měl přístup - Ale musí jim to poslat nové pozvánky. Instalaci zvládne každý, pokud vám kouká ven alespoň 1 cm zámku na vnitřní straně, možná i méně. Nová základna, na které to drží - lépe vymyšlená.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    Pouziavate nekdo philips hue a mate treba uz vetsi mnozstvi zarovek?

Resim situaci, kdy vsude pouzivam white ambiance zarovky, tedy ty ktere umi menit odstin bile tepla-studena.

Na vsech mistech v dome, napric vsema zarovkama, pouzivam 2 mody - tepla bila a studena bila, ktere chci aby na vsech zarovkach byly uplne stejne.

Moje predstava je, ze si nekde v appce vytvorim 2 "styly", nebo jak to mu rikat - tepla bila a studena bila, tem si nastavim parametry tak jak mi to vyvhovuje a nasledne tyhle styly uz jen aplikuji na zarovky. V Hue appce se tomu asi rika "sceny".

Muj problem spociva v tom, ze mi nevyhovuji ty prednastavene sceny (energize/read/nightlight atd...) a chci si vytvorit svoje sceny. No a ty vytvorene sceny jsou specificke pouze pro tu mistnost nebo zonu, kde je vytvorim.

Mam 6 mistnosti a 3 zony, takze musim postupne na 9 mistech identicky vytvorit 2 sceny (tepla bila a studena bila, takze dohromady 18 scen, fml), ktere ani plne identicky vytvorit nejdou, protoze vsude musim tak nejak zhruba umistit ten posuvnik barvy na stejne misto, coz se nikdy nepovede upne 1:1.

Delam to spatne a existuje zpusob jak to vyresit nejak normalne? Nebo hue opravdu nema pokryty UC, ze si chci vytvorit jeden styl ktery chci aplikovat na vsechny zarovky, nehlede na mistnost v dome?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Naštěstí jak dělám z domova, tak tohle moc nepotřebují.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HYPNOGEN: Aha, dík za vysvětlení. Grr.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    LAUNCHER: v te appce bys to mel mit, ze mas free verzi napr. s manualnim geofencingem... tz. kdyz ho chces mit automaticky, tak si musis koupit ten Auto-assist program
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Netuším. Číslo karty to po mě nechtělo, to bych jim to poslal zpět. Jestli mě to čeká do budoucna, pls info, at jim to včas vrátím. Předplatné tolerují jen ve výjimečných případech a tohle není jeden z nich.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    LAUNCHER: Takze tu verzi s predplatnym. Nebo homeassistantem.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    LAUNCHER: Tak ať slouží. Jakou verzi Tada sis koupil?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Včera večer mi po 6 letech umřel Google Nest Thermostat.

Kouknu na Alza, z chytrých termostatu ke kotli jsem tam skladem videl Tado a Netatmo. Tado mělo lepší hodnocení Appky na Google Play.

Dneska ráno jsem to vyzvedl z Alzaboxu, cením super návody na instalaci v Appce na spoustu různých kotlů / náhrady za spousty původních termostatu. Mmj právě za Google. V pohodě jsem to s tím průvodcem zvládl.

Běží to, zda se ze OK, Appka vypadá hezky. Ale za tu chvíli o tom nic nevím.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    Jaký máte důvod k tomu, aby se kamera vypínala? Osobně to beru jako bezpečnostní prvek a stát se může cokoliv i během toho, co jsem doma.
    GUJER
    GUJER --- ---
    LUCIEN: Já to mám řešeno wifi kamerou napájenou z chytrý zásuvky,l. Tu řídím Home Assistentem - zapíná se jen když nikdo není doma
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam