mám dva předměty s ~100 studenty, většinou bakaláři, nejde o znalostní předměty, ale tzv. společný univerzitní základ (na MUNI se tomu říká předměty CORE). původně jsem zkoušel krátkými esejemi, ale AI.
snažil jsem se přijít na to, jak minimalizovat vliv AI břečky, tak jsem zavedl klasické kolokvium nad tezemi. teze klidně napíší studenti s AI, ale musí je ústně obhájit (max 5 min), ptám se jich pak já i další účastníci kolokvia. jenže to sežere hafo času - skupinky po max 7 zaberou až 100 min každá. když jsem hledal řešení jako to rozumně zkomprimovat, našel jsem pár nápadů a chtěl bych se zeptat, jestli s tím tady někdo nemá zkušenosti.
první věc na mě vypadla byla příprava tezí ve skupinkách (group-tasking se tomu prý říká), tím se zmenšuje počet subjektů, když se to spojí s náhodným výběrem kolokventa (cold-calling), vše se striktním dodržováním časového limitu (s pěkným názvem time-boxing).
kolokvium by mělo zaručit, že AI nenahrazuje kompetence studenta něčemu rozumět a být schopen o tom explikačně hovořit. ten náhodný výběr kolokventa na místě eliminuje eventuální černé pasažéry ve skupince tvůrců tezí.
po letošním prvním běhu kolokvií jsem nenarazil na tak špatné teze, že bych je neakceptoval, vzali to studenti vážně, takže nemusím nijak diskriminovat už na základě těch tezí, ale nedá se to vyloučit v budoucnu. i ten ústní projev byl víceméně ok, beru-li v potaz normální rozdělení schopností ústně prezentovat ;)
pro tu kompresi je klíčová velikost té skupinky, tady bych nešel nad tři, takže to zkracuje kolokvium na třetinu (místo sta tezí bude cca 30 skupinek), což už je docela slušné.
any hints, comments, advice?