• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    měli jsme teď asynchronní onlajn kurz celoživotka pro učitele SŠ, dvanáct videí po 90 minutách + prezentace a individuální konzultace. první rok jsme to měli prezenčně a účast byla bídná, protože se to omezovalo jen na místňáky, druhý rok jsme jeli synchronně hybridně a bylo víc účastníků. letos jsme zkusili tu asynchronní verzi; můžu i vzdálení zájemci a nebere to čas přednášejícím, kteří při opakování brblali. přihlásilo se 25 učitelů. všechny studijní materiály měly dohromady 4, slovy čtyři, přístupy! ti učitelé se na to vykvákli jako profíci, to by člověk nečekal ani od studentíků. protože u celoživotka se obvykle nedělají výstupní testy, nedělali jsme je ani my. ale od příště ti mizerové dostanou aspoň malý test ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    DOBYTEK: jde se tam přihlásit a dát nějakou poznámku o času, ale netuším nakolik můžou zareagovat. Loni se to nějak řešilo a nakonec to zase takhle vrátili...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ARCHIMEDES: za mě top, v půl osmé vypravím děti, v 8 jsem na značkách :-) ale chápu, že dost lidí má jinej režim (a taky bych ho preferovala:-))
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KATIA: jako je to fakt skoda, protoze presne tenhle seminar by se mi ted hodil. Varianta presunu na odpoledne neni?
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KATIA: Tvůrčí činnost v pondělí 8:00? Srsly? :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    Pls, přihlaste se někdo na Writing group - zas hrozí, že nám to neotevřou ;-)
    Writing Group: Meet Regularly to Work on Your Research Writing - Kabinet studia jazyků
    https://langdpt.cas.cz/jazykove-kurzy/writing-group-meet-regularly-to-work-on-your-research-writing/?jazyk&zamereni=kurzy-pro-akademiky-a-doktorandy&uroven&lektor&forma&lokalita
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ARCHIMEDES: Tak šlo o dost zkomolenou informaci, zdá se. Týkala se tahle situace jen předpisů, podle kterých si můžou "staří" doktorandi zažádat o "nový" režim stipendia, takže ti si budou muset počkat na tohle stipko zpětně někdy cca v prosinci (a to asi ne všude, jak bylo řečeno). Jinak je všechno víceméně v chodu.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Bohužel zatím netuším, jestli nešlo o nějakou dezinterpretaci :/
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    DOTCOM: a vrátili? to já také nevím, spíš ne.

ale pokud by to bylo, tak proto, že musí školy zohlednit ten nový zákon s novou definicí doktorského studijního příjmu a neudělali to.

my už na to najeli od podzimu 2025, máme to v řádech, takže fakt jsem zmaten.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    GAARQ: A proc jim to vratili?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ARCHIMEDES: ha, to už byl průšvih. a bylo by to na senátu o víkendu, byl tam proděkan pro doktorské.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Prosímvás, prý ministerstvo před pár dny vrátilo šmahem univerzitám všechny stipendijní řády doktorských studií? Nějaké info z více zdrojů?
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    GAARQ: Díky, tak jim na tu nabídku asi odpovím :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ARCHIMEDES: měl jsem pro ně 7 let po sobě 8hodinový kurz o vědecké gramotnosti pro učitele na SŠ v přírodovědeckých oborech. nával se nekonal, rozpětí 5 - 12 lidí (většinou jen z čech, morava bída). ohlasy velmi dobré, ale žádný perspektivní zájem na nějaké další spolupráci ze stran těch škol (to mě mrzelo). peníze ok, organizace na lepší dvojku (výuka v budově základní školy s pravidelným zvoněním je peklo, za kovidu webináře).

nevím, proč to dělají oni, ale mně to přišlo jako fajn možnost nějakého průniku od nás ke středním školám.

KATIA: díky, asi ne, zkusil je kontaktovat sám, teď jsem už vytížen. ale odchází mi do důchodu dlouhotrvající spolupracovnice z jarošky v brně a asi nebude pokračování, tak to možná zkusím zas.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    GAARQ: Díky! Jinak dobrý, legit, profi, funkční, dávalo smysl, předpokládám, když jsi pro ně dělal několik let?
    KATIA
    KATIA --- ---
    GAARQ: chceš přeposlat nabídkový mail? ;-)) mám pocit, že jsem něco mazala dneska...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ARCHIMEDES: yes :) několik let, ale po té, co začaly vlny s DPP jsem je opustil. původně chtěli živnosťák, co chtějí teď, už nevím, páč já už nezajímám je ;)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Dotaz: Máte někdo zkušenost s descart.cz jako jejich lektor?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    GAARQ: já to řešil se studenty podobně a vypadá to, že základní problém je, že používají neplacewnou verzi a netuší, co to je ChatGPT model a že jsou tam věci jako Concensus nebo Scholar... tak jsem jim poradil ať se složí na placenou verzi a sdílí přístup :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    mu ha ha, studenti dostali za úkol nechat AI vygenerovat esej na zvolené téma a pak ji kriticky rozebrat. jeden student si medil, jak je ta esej úžasná, včetně uvedených citací, ačkoliv je všechny AI vyhalucinovala :D podle struktury a obecnosti bych hádal, že i tu kritickou analýzu zadal AI.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam