• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    Auditko by mělo pomoci akademikům při výzkumu i výuce, především sdílením rad a doporučení na užitečné postupy, aplikace či literaturu - jak si usnadnit práci, jak a co psát, jak se orientovat ve zdrojích a obecně možnostech moderního akademického světa. Dále by mělo zahrnovat i obdobné postupy pro přežití v akademickém prostředí – jak spolupracovat s kolegy, jak přistupovat ke studentům, jak učit. Všichni jsou vítáni, auditko není vyhraněně humanitní, naopak, z mé zkušenosti kombinace humanitních a přírodovědných přístupů zajistí vždy lepší výsledek.
    rozbalit záhlaví
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DOBYTEK: Znas Zotero? Nebo EndNote? To mi pomohlo setridit zdroje. EndNote jsem mel jeste, kdyz bylo desktopovy. Ted jsem zmigroval na Zotero. Je zadarmo. Funguje jako addon do prohlizece. Ma to mouchy, ale pouzivat jde.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOBYTEK: asi to neni reseni, ktery hledas, ale ja proste funguju systemem hardcopy a sanonu. studovat elektronicky texty me proste nejde a musim rict, ze stejne pracujou i moji kolegove, a to delam vypocetni matematiku, takze do nejakych kodu na monitoru koukame dost casto
    FURAN
    FURAN --- ---
    DOBYTEK: Už tři měsíce mám tohle a moje účinnost šla strmě nahoru. Mohu dělat na disertaci a vpisovat si poznámky při čtení paperů při cestě metrem do druhé práce. Má to ještě řadu softwarových nedostatků a vysokou cenu, ale speciálně pro akademiky je to super. Papír nepoužívám už vůbec.
    reMarkable | The paper tablet
    https://remarkable.com/
    PULKA
    PULKA --- ---
    DOBYTEK: soubory udrzuju v Mendely a zatim mi to staci, teda tu. kterou cituju/planuju citovat, jinak je mam v jedny slozce pekne pijmenivany tak, aby se ro dalo hledat. V odpovedi na tvoji otazku, webovou adresu si muzes ulozit jako zastupce:

    1. Klik pravým tlačítkem na plochu, Nový -> Zástupce. Jako umístění položky napíšeš adresu webu.
    2. způsob: Uložit v prohlížeči jako záložku a tu záložku pak přetáhnout myší na plochu.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Co se tématu týče, mám několik praktických problémů, nad kterými poslední dobou přemýšlím, tak je sem postupně hodím.

    Co mi aktuálně komplikuje práci je přehršel elektronických zdrojů a obecně materiály v elektronické podobě - postahované nebo online články a knihy, blogy, novinové články, vlastní texty v různém stadiu rozpracovanosti, obrázky, statistiky, atd, Nějak se mi to poslední dobou hromadí, nezvládám to všechno zorganizovat tak, aby v tom nebyl chaos a dobře se v tom hledalo, tj. aby člověk netrávil na začátku dne půl hodiny hledáním pramenu, který někde má, ale nemůže najít.

    Zatím jedu systém podadresářů, kam si dokopírovávám co zrovna používám, ale moc to tedy nefunguje (taky to dost žere místo). Dlouhodobě používám Mendeley, který umožňuje pracovat s pdf soubory, dělat do nich poznámky, fulltextově vyhledávat atd, aktuálně mi ale moc nespolupracuje s mou databází, která je možná už prostě moc velká, navíc to asi i komplikuje i to, že mám většinu materiálů na externím disku. Nicméně je to alespoň způsob, jak si dělat k odborným textům poznámky.

    Jak jste na tom vy? Tisknete si materiály? Minimalizujete materiály, se kterými pracujete? Existuje způsob, jak si prolinkovat elektronické zdroje, ať už na disku nebo online, takže by se zpřístupnily otevřením jednoho souboru?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Vítám všechny akademiky a akademičky, v průběhu týdne se pokusím doplnit nástěnku apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam