RAGUPKI: Děkuji za odpověď. Ano, každý to má jinak, i když přes stejnou službu (RightsLink).
Našla jsem teď odpověď na svou otázku. Vydavatelé jsou non-profit. Naprostá většina publikací je ve vydavatelstvích "STM signatory" a jak si procházím jejich seznam, píšou o sobě, že jsou non-profit.
Zkoumám různé vydavatele a zde je drobné shrnutí "kým vším můžete být" (vynechávám samozřejmost jako "autor tohoto článku"):
- Publisher STM - toto jsem častokrát volila, neboť "please use ... if you are ... an author publishing with an STM Signatory Publisher"
- University/Academic - tohle se hodí pokud chceme použít obrázek ve výukovém materiálu
- Public research institute
- Publisher (Other/Non-STM Signatory) - viz první možnost, pokud časopis, kde chceme publikovat, nepatří do seznamu STM
- Non-commercial/Not-for-profit organization - protože veřejná VŠ je nezisková
Zjistila jsem, že i for-profit může mít použití obrázku zdarma, takže lze "zůstat na bezpečné straně" :-)
Mé jediné školení v životě na toto téma bylo: naklikejte tam cokoli, ať vyjde nula dolarů. Doba se změnila. Teď bych volila: naklikejte tam cokoli, za co vás nemohou obvinit, že kradete.
Obecně mám nejraději, když vydavatel preferuje, ať mu autor pošle e-mail a v něm co, kdy, kde, jak použít.