MAKOSHARK: Zatím stručně, klidně se k tomu vrátím podrobněji, až budu mít čas.
Říkám, že článek v A2 je vyhraněně ideologický, konkrétně je zjevně (a celkem neskrývaně) psaný v rámci ideologického boje za (specificky) "levicové" vidění světa proti "pravicovému", ideologické je i rozhodnutí vidět za vším "důsledky řešení, která vzešla z konkrétního dobového rozložení sil" a za ničím tak či onak "nadčasové" principy, jak (zhruba) chce ten kratičký citát, na který jsem reagoval. A ideologické rozhodnutí je skoro za každým odstavcem, ten článek (převzatý z afaik vyhraněně levicového časopisu) chce primárně podat (specificky) "levicové" odmítnutí Petersonovy knihy. Říkal jsem, že není dobrý nápad brát za bernou minci, co říká _o Petersonově ideologičnosti_, o konkrétních výtkách a charakteristikách lze pochopitelně diskutovat.
K tomu, co cituješ nyní: ne, z toho, co o jeho knize uvádějí, v žádném případě nijak neplyne, že Peterson není učenec ani že píše líbívý odpad. Ta kniha podle všeho není nikterak vědecká a ona by z něj učence neudělala. Je to podle všeho populární kniha, v níž učenec (jeho kvality nemohu soudit) vysvětluje a "propaguje" svůj vlastní "světový názor", který s jeho učenectvím souvisí více či méně volně. Rozhodně neplatí, že každá taková kniha je "líbivý odpad" (jakkoli tahle by asi nebyla můj šálek a nemám zatím v plánu ji číst). Světový názor založený na víře velmi nápadně stojí za článkem v A2 a ostatně, chtít svůj "světový názor" budovat jen z "pravd", o nichž je konsensus mezi vědci, by po mém soudu bylo hodně hloupé (a rozhodně by takové rozhodnutí bylo ideologické, rozhodně ne založené na vědeckých zjištěních).