Povidame si tu trochu pro sebe, ale treba jeste nekdo pokukuje po 35mm skle pro svy Sony :)
Petr Klapper
http://www.klapper.cz/gallery/Samyang-35mm
Po necelém týdnu focení jednoduchý závěr - je to ostrý tichý rychlý malý a za super cenu :)
Osobně jsem doufal ve 28/1.8 a hladší bokeh jako má většinou moje oblíbená 45/1.8, ale holt 35mm je základ a podle poptávky a odezvy, co sleduju, to asi nešlo vynechat :)
Pokud sháníte malý lehký walkaround sklo "na všechno" a pořád ještě nemáte Sony 35/1.8, tak je dobrá zpráva, že mi toto přijde tak blízko výsledkem jak jen to asi jde (a ještě o něco menší, lehčí a za půlku běžné neakční ceny). Podle testu od Frosta i s ostrostí trochu lepší(link v komentáři, počkat si na další, přeci jen jeden kus :)
Věc, kterou beru už teď spíše neutrálně (a vadila mi u Sony 35/1.8) je takový ten "street bokeh" - někdy vcelku hladký, někdy znatelný charakter podle typu a vzdálenosti pozadí. Ja jsem na hladký, lidi mají rádi i ty "divoké", tohle je tak "mezi". Pokud to neřešíte, tak to dál neřešte ani tady :)
Oproti Sony ale nemá takové zvětšení na blízko (o cca 40% míň) a Sony má v minimální vzdálenosti lepší obraz na plnou díru. Pokud to chcete na fakt malý věci velmi často, tak je to na zamyšlení, já si prostě přicloním a nosím skoro pořád +1 kvalitní diopter, který na delších ohniskách zabere i víc a stačí přiložit.
Z hlediska AF je to sklo znatelně dál než třeba zmiňovaná 45, výrazně rychlejší a tišší, a na všech těch vycházkách ostřil bez zaváhání ve všech podmínkách. Nesrovnával jsem zatím přímo se Sony, dokážu si představit, že díky lineárnímu motoru tam bude ještě trochu náskok, ale osobně už to beru v běžných podmínkách jako rozdíl minimální (Frost testoval bohužel zatím na A7R II, zkusím někde na III).
Prostě za 9300,- není co řešit, akorát teď budu mít schízu s čím kdy vyrazit ;)