• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    DSTEPZ: Co je potřeba nastavit, aby to člověk nehejtil?

    Osobně, a jako programátor s úchylkou na kvalitní interfejsy, považuju menu a některá chování softwaru v α6400 (a co jsem viděl, mnohem dražší α7* jsou na tom stejně) za těžkou sračku. Ignorujme "pokročilé" nedostatky, jako že musím na kameře nastavit, jak se má chovat po připojení přes USB předtím než ji připojím, nebo že se přes USB nenabíjí, když je v "Mass Storage" módu, nebo že ve file browseru není (zjevný) přímý přístup k mazání více souborů najednou (musím do Playback menu). Stačí nesmyslné zkracování slov, i když je na obrazovce / v zorném poli ve viewfinderu mraky místa:

    • Disp. cont. AF area ..................... Circulate
      proč ne Display Continuous AF Area? místa je tam dost
    • AF Micro Adj. ...........................................
    • Face Priority in Multi Met ....................... On
      Met je Metering, jezdí to po obrazovce, i když by se to vešlo celé
    • AEL w/ shutter .........................................
      w/? to si někdo v QA strčil ruce do prdele až po zápěstí? BTW help string: "Sets whether to perform AEL when the shutter button is half pressed." Obrazovka téměř prázdná, ale Sets whether to perform Automatic Exposure Lock when the shutter button is half pressed. se fakt nevešlo...
    • Exp.comp.set ...........................................
      tohle je sračka přímo fraktální: ano, je to bez mezer za tečkama; help string říká "Sets whether or not to reflect exposure compensation value to flash compensation", což nepomáhá; možné hodnoty jsou "Ambient&flash" a "Ambient only", takže by to měl být boolean (On/Off) s jiným názvem
    • "Dial/Wheel Setup" (bez mezery) vs "Dial / Wheel Lock" (s mezerou)
    • "Dial/Wheel Ev Comp" - všude jinde je to Exp

      atd atd. Jako interní prototyp ok, jako součást docela drahého produktu WTF!
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    SMRADOCH: pze to byl jeden cas velkej sony hater, ale problem byl v tom, ze si poradne neumel nastavit fotak :))
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    DSTEPZ: Ok. A proč je Northrup blbec?
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    SMRADOCH: Uz je pryc. Relesnul to vcera ten blbec Tony Northup se svoji zenou a pochybuju, ze to bylo by accident. Sony po influencrech vyzaduje NDA, tak nevim, co si o tom myslet.
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    DSTEPZ: URL?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DSTEPZ: to asi neni takovy mysterium, jakykoliv "zdrazeni" prinese nekonecny knuceni ignorujici realitu ;)
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    Vtipný to leaklý video na A7IV před ofiko oznámením. Přijde mi to, jak když chce Sony nastavit retail cenu až podle reakcí potencionálního publika. Wtf
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    KURE: Chápu tvůj zmatek, zkusím vysvětlit. Někde jsem, někde chci být. Něco vydělám, a něco jsem ochotný utopit do pravdědpodobně špatných, nebo aspoň krátkodobých investic. Tu α6400 jsem koupil, protože jsem nevěděl, jestli mě focení fakt chytí. Myslel jsem, že občas něco zmáčknu a odchod na párek, ale stačilo pár fotek mojí desetileté dcery v zádumčivé náladě, a bylo hotovo: až budu za pár desítek let ležet na smrtelné posteli, chci se dívat na fototapetu jí, ještě náctileté. Dnešní já by asi koupil bazarovou α7RIII (kdybych chtěl zůstat u Sony).

    Ten 7Artisans objektiv je možná pofiderní, ale jaký má smysl hned ze začátku navalit bambilión do GM-level skel? Ok, asi by bylo lepší pořídit Laowa Argus za dvojnásobné peníze, ale třeba taky záhy zjistím, že mi vlastně 1.4 stačí... A nebo ne. Chci to zjišťovat za 15kKč nebo za 30k?

    Děcka si někdy hrajou, a někdy sedí v klidu. Od f/0.95 (vysoké světelnosti obecně) si neslibuju momentky, ale portréty a noční street. Kdybych měl FF tělo tak nic neřeším a koupím f/1.4 nebo f/1.2, ale na APS-C je z nominální f/1.4 fakticky f/2.1, a to je kurva rozdíl.

    Takže moje psaní tady odráží to, že honím několik zajíců zároveň, a zmatek nad dostupným vybavením.

    Arthura R a další mám samozřejmě nastudované, např. https://www.youtube.com/watch?v=yJB9hhlKExU jsem znovu zkouknul včera a dost mě tím videem zklamal: srovnává stabilizovaný Sony s nestabilizovanou Sigmou, a všechno fotí na tripodu...

    Ohledně přílišných detailů: jistě, stejné myšlenky jsem měl u toho videa v předchozím odstavci. Ale taky se hodlám naučit postprodukci, a ne (jen) kvůli beďarům...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SMRADOCH:
    > To mi řekni jak s tím fotíš. :)
    Důležitá je spíš otázka "co fotím" - nemám rád lidi, takže s tímhle sklem fotím hlavně statické objekty a krajiny apod. Takže si prostě přijdu blíž :) Líbí se mi mělká DoF a (na tu cenu) dobrá kvalita obrazu.
    Na zvířátka (spíš "wildlife v oboře" než domácí zvířata) jsem pak chtěl nějaké tele, ale to je teď mimo budget, který bych do toho chtěl vrazit, takže když už se naskytně nějaká možnost, tak nasazuju Tamroní zoom na 200mm, který sice nemá ani dobrou světelnost, ani dobrou kvalitu obrazu, ale nebyl drahý a nosím ho jako výletnický sklo.
    Ale já jsem levý amatér, který toho moc nechce, hlavní zájmy jsou jinde, tak to mám jinak :-)
    KURE
    KURE --- ---
    SMRADOCH: ja jsem se celkem stratil v tom co hledáš.
    začatek byl že autofocus a stabilizovany sklo, za rozumny peníz.
    pak že čekáš že v tom v dohledný době utopíš čtvrt míče, a chceš hrozně moc megapixlů protože velký tisky.
    a pak koukáš na manuální sklo s pofiderní image quality.

    Nechápej mě špatně, nejde o kritiku. Každý t těch požadavků / záměrů je perfektně fajn, ale dohromady to dělá zajámavý guláš.

    Tenhle chlápek má youtube kde se hodně věnuje sony apsc a testuje a porovnává skla: https://www.youtube.com/channel/UCWXztCpoBStGFqDSy7sgBDw

    A moje dva centy.
    Na sony apsc (a5100, a6600) mam odfocený cca rok a půl a drobet šilham po A7R4, takže myslím že můžu trochu chápat tvoji situaci.

    Před nakupem a6600 jsem mohutně zvažoval přechod na FF, neudělal jsem to kvuli velikosti a vaze výslednýho "kitu". Fotim hlavně na vejletech a nejsem žádnej sportovec, takže každý kilo navic mě sere.
    Kdybych fotil lidi v interieru, nevahal bych ani vteřinu a šel do FF. Sony apsc pokud chceš pěkný skla, neni levnější než FF vybava.

    Fotit cokoliv co se hejbe na manualni ostření je oser. obrovskej oser a vysledky jsou hrozný proti autofocusu. Určitě jsou lidi co to umí, ale já ne. Vůbec si neumim představit jak bych trefoval něco manuálně s F0.95

    Exituje taková věc jako moc ostrá a detailní fotografie, zejmena u portretu. Žádná ženská tě nepochválí za 50Mpx obraz její hlavy kde je každej beďar jako medicimbal a každá vráska jako grand kaňon. dětem to je asi jedno :)

    A znova opakuju, na lidi (děti!) je ti stabilizace obrazu na prd, protože k čemu ti je, že udržíš 1/8, když to dítě je rozmazaný i při 1/60 protože neposedí.
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    MENTOL_: Souhlasím, že s ultrasvětelným sklem to bude chtít počkat, a 35mm + 50mm (56mm) je možná nerozum... Potřebuju si ty délky vyzkoušet, abych získal představu, jestli chci 35mm + 85mm, nebo co vlastně (abych se s tím vešel do interiéru :). Ten 7Artisans objektiv se dělá i v 50mm verzi, u nás se ale pro E-mount zřejmě nedá sehnat...

    BTW, na paladix.cz je teď na prodej několik A7R3 za cenu kolem 25kKč.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SMRADOCH: jo ten SEL50F18 je asi on, melo by jich byt na trhu pozehnane, pripadne si nekde zkusit, nemel jsem to v ruce leta, snad to bude prima na A6400 s tim poslednim AF.
    Jinak nema smysl se moc pokouset o hledani maxi bokehu na APS-C aby to zaroven melo AF a stabilizaci - 0.95 pracne vydreny nejaky cinsky co je vcelky mekky/mlzny na plnou diru nema ani jedno a ve vysledku je obycejny 1.4 na FF s AF a stabilizaci cipu. Proste rozmyslet do budoucna jestli to nebude "vyzadovat" skok na FF, za 2 dny uvedou tu A74, takze A73 bude na trhu vyhledove spousta z druhy ruky :)
    A nevim jestli bych kupoval 35 i 50, to uz spis tu Sigmu 30/1.4 k ty 50. Jinak 24 na apsc jako 36mm uz neni tak siroky a hlavne jako druhy sklo, nemusi to plnit celou tu praci, na dlouhy je tady pak ten skok na 50>75.
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    MENTOL_: Takže ten SEL50F18? A k tomu ještě https://www.befoto.cz/objektivy/7artisans-mf-35mm-f-0-95-pro-sony-e-aps-c/ :P (Ta segmentace trhu je fakt na piču. Za tohle sklo s motorem a OSS bych dal víc než 15kKč...) 24mm už je na mě moc široký, aspoň zatím.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SMRADOCH: vzal bych z druhy ruky za nemnoho penez tu APS-C 50/1.8 OSS prave proto, ze ma stabilizaci a porad to je hezkych 75mm na portret a trochu dosah (kde se ta stabilizace hodi nejvic). A pak rozmyslet jaky sirsi k tomu a jestli taky resit stabilizaci. 30/1.4 je klasika, ale proste dneska kdyz kouknu na FF s ekvivalentnim Samyangem 45/1.8 tak je to lepsi obraz s min aberacema nez ta 2,5x tezsi Sigma 30 na APS-C.
    Jinak je i moznost 35/1.8 s OSS, a na 24mm jsou taky 3 moznosti - starej Zeiss 24/1.8, novej Samyang 24/1.8 a Viltrox 23/1.4, kterej taky neni uplne zlej, zejmena k cene, ale nevim jak AF na rychly veci.
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Tak ve čtvrtek už snad opravdu A7IV… can’t wait :)
    SMRADOCH
    SMRADOCH --- ---
    CERMI_FOX:

    > tedy že kolečko není připojené přímo mechanicky na ostřicí člen, ale jen vydává pokyn pro motorek
    Ale mně právě jde o to, abych mohl nechat foťák najít v záběru oko a držet se ho v pohybu i při continuous shooting (subjekt mi různě tančí po scéně, já držím spoušť, otáčím se za ním, foťák dělá cvak-cvak-cvak-cvak a pořád v rámci možností firmwaru pořád ostří na obličej nebo líp oko)...

    > Tuším že fotoškoda to uměla, snad i zdarma, pokud sis pak ten objektiv koupil.
    Spíš než "potřebuju zjistit, jak dobře tenhle objektiv odpovídá mým požadavkům" u mě platí "potřebuju zjistit, *ve kterých ohledech ten který* objektiv odpovídá mým požadavkům". Vlastně se sháním po možnosti zaplatit si demonstraci specifických vlastností bez závazku nákupu. Celkem vzato je mi jenom žinantní "kupovat" sklo na vyzkoušení a vracet ho v zákonné lhůtě když mi nebude hovět. Radši bych si vybudoval vztah s rozumným obchodníkem.

    Kdyby tohle snad četl někdo vhodný: Nechci platit 8.5k za sklo, které se dá koupit jinde za 7k nebo míň, ale taky jako zákazník preferuju stálé dodavatele před promiskutním lovením drobných úspor. Očekávám, že do foto hardwaru vrazím během pár let mezi kolem 250kKč. Už teď vím, že chci na FF 40Mpx nebo větší (Instagram mě naprosto nezajímá, chci svoje děti na plakátech v obýváku). Můj další foťák by měl být něco jako ILCE-7RM4A, ale na Sony netrvám (UI na ILCE-6400 je utter shite, už jen za to si Sony zaslouží potrestat). Chcete mě? Pojďte mi pomoct utrácet tak, abych měl radost. (konec reklamy)

    > Mám tu Sigmu Contemporary (stejná řada, co jsem posílal), ale 16mm ohnisko, světelnost taky 1.4. APSC formát.
    To mi řekni jak s tím fotíš. :) Mně ta moje kit lens připadá na nominálních 16mm stěží použitelná (vysoký F-stop určitě nepomáhá, ale...): na portrét musím foťák strčit focené osobě do obličeje, jinak bude příliš malou součástí fotky. Jak tak koukám na další videa na youtube.com atd, začínám chápat, že nědo tak prostě fotí, že "si sedne subjektu na klín", ale já chci aspoň prozatím fotit trochu "diskrétněji". V ateliéru to asi moc neznamená, ale když chci fotit dva psy jak si spolu hrajou, nemůžu vlézt mezi ně: jinak budu fotit dva psy jak mi olizují sklo. U dětí to platí dost podobně. :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SMRADOCH:
    > Na těch DC DN Sigmách můžu ostření a clonu ovládat softwarem v těle?
    Jasně, clona ani jinak nejde; ostření je pak buď přes SW ve foťáku (AF) nebo "softwarovým kolečkem" (pro MF) (tedy že kolečko není připojené přímo mechanicky na ostřicí člen, ale jen vydává pokyn pro motorek - doufám, že jsem to popsal jasně.

    >Pak už snad jen, že 1.4*1.5=2.1
    Líp to asi nejde, bohužel. Pokud jde, rád se poučím :)

    > Dají se někde objektivy pronajmout na vyzkoušení?
    Tuším že fotoškoda to uměla, snad i zdarma, pokud sis pak ten objektiv koupil.

    > BTW, jaké máš sklo, a na jakém (formátu) senzoru?
    Mám tu Sigmu Contemporary (stejná řada, co jsem posílal), ale 16mm ohnisko, světelnost taky 1.4. APSC formát. Přemýšlel jsem koupit ještě tu 56mm, ale asi pro ni nemám moc využití (ve smyslu že už se mi nechce tahat další sklo)
    KURE
    KURE --- ---
    SMRADOCH: koukej po těch contemporary Sigmách, jsou dělaný přímo na apsc.
    Ta Art řada je pro FF, takže zbytečně velká, těžká a drahá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam