KURE: Podle velmi vydařenýho updatu 24-70 předpokládám, že 16-35 GM II se stane nejlepší, ale za ty strašný prachy (70k).
Shrnul bych stav pelotonu, pokud někdo taky vybíráte širokáč, aspoň si to srovnám v hlavě.
–
Sony 16-35 PZ F4 [39 k] – perfektně ostrej, ale obří distorze (korigovatelný automatickym profilem), mrňavej, nic se v něm nehejbe + dust-proof (PZ nepotřebuju, ale nevadí, funguje přirozeně), aperture ring
–
Sony 16-35 GM F2.8 [70 k] – nestojí za ty prachy, a ani až ho po upgradu zlevněj (čekám o 10k), velký, neostrý, meh
–
Sony 16-35 GM II F2.8 [~70k] – pravděpodobně nejlepší (ale ty prachy:) ostrost asi doladí skoro k PZ, velikost čekám kolem 110 cm, takže už akceptovatelnou, malé distorze, byť bude dust-proof, zoom asi bude furt vylejzat ven (někde to nasává vzduch – řešim kvůli prachu při cestování).
–
Tamron 17-28 F2.8 [23k] – nejmenší distorze, (lepší než GM), trochu horší lens-flare, ten 1 mm na širokym konci už mi hodně vadí, tam mě baví bejt, neni weatherproofed, malinko se hejbe přední člen, ale jen vevnitř. Jinak vlastně překvapivě fajn objektiv, (používal jsem 3 týdny)
–
Sigma 16-28 F2.8 [24k] – akceptovatelný distorze, ale má hodně mázlý rohy i na F4, není weatherproofed, byť se venku nic nehejbe
Sigma dělá slušnou 14-24, ale pro mě no-go, páč nemá přední filtr a už je to moc velký.
Pak jsou zajímavý manuální fixy (Laowa zero-distorsion), ale pro ně na dynamický scény no-go.