• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: To je dobrá poznámka, toho focus shiftu jsem se u Canonu bál, ale teď asi už moc nemusím :) Ok, tak oba ostřicí systémy zjevně mají svoje výhody a nevýhody.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: Ja jedu prave drtivou vetsinu ten Live Display ON, at je to tak jak to bude vypadat, jen kdyz se foti neco kde je vic tma a treba se blejska a zaroven musi byt pricloneno (atelier atd), tak to vypnu.
    Jinak na 1.4 bude mozna presnejsi zaostreni a vic "selektivne v prostoru", ale vetsina skel ma nejaky tzv. focus shift, tj. pri zmene clony se sice zvysi hloubka ostrosti, ale zaroven "pohne" i kde je ten stred. Nikdy jsem to nezkoumal, ale na Photozone.de/OpticalLimits to meri, jen vim, ze to existuje. To jen na doplneni, ze to nemusi byt uplne vyhra ostrit na plnou diru a pak hodne priclonit.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_, BOLUDO, MINER: Díky všem! Právě si myslím, že u f/1.4 je focus přesnější. A i pokud to pokud to jen kvůli focusu clonu mění - ě se to snaží zobrazit reálnou a pro focus co nejlepší, tak je to úplně zbytečné a v hledáčku mně to zbytečně dělá chaos (mám vypnuté korekce objektivu, takže hlavně tam přeblikává měnící se vinětace).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: Nevim jak na A7RV, ale na A7IV mi to pri Live View Display = OFF zustava otevreny myslim uplne, kdyz jsem ve spatnym svetle. Jestli se to upravuje podle situace nevim, nezkoumal jsem.
    Ono z principu neni na bezzrcadle zadny duvod ukazovat porad plne otevrenou clonu za kazdych podminek, to neslouzi zadnymu ucelu krome na DSLR mit co nejvic svetla v hledacku. Takze bych se nedivil, ze to ten fotak nema jako cil/funkci, ale podle nastaveni pak ladi podle realne potreby.
    MINER
    MINER --- ---
    PSITLAPA: neni, jednak je to přesnější, páč rozdíl v ostrosti je větší, druhak má víc světla, takže ho ruší míň šum.
    Kdyby nebylo ostření přesný na 1.4, nemělo by smysl dělat AF. To musí fungovat jak hodinky. A funguje.
    PSITLAPA
    PSITLAPA --- ---
    MINER: A neni to pro něj ve finále složitější zaostřit na 1.4, kde je titěrná hloubka ostrosti než řekněme kolem 2.8 a víc?
    MINER
    MINER --- ---
    Já to mám nastavený tak, že ukazuje cílovou clonu, ale na ostření si jí otevře a pak zase zavře.
    Ale už si nepamatuju, kde se to nastavuje…
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Předpokládám, že je to kvůli dostatku světla pro autofocus. Podle mě si to foťák prostě vyhodnotí, že má světla dost a neotevře clonu víc než je potřeba. Jen moje domněnka.
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    BLACKX: Na A7IV se mi to chová stejně a teda nikdy mě nenapadlo to chtít jinak. :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Mám dotaz ohledně A7RV (a potenciálně stejná funkčnost u ostatních A7 foťáků):

    Jsem od Canonu zvyklý, že se ostří na maximální clonu (třeba f/1.4) a až po zmáčknutí spouště se clona nastaví na danou hodnotu (třeba f/5.6) a vyfotí se fotka. Můžu zmáčknout tlačítko pro DOF-Preview a zobrazit si danou clonu už před focením, ale to je navíc.

    Moje A7RV se chová, jako kdyby to tlačítko pro DOF bylo zmáčknuté pořád. Když nastavím clonu f/5.6 a podívám se do objektivu, tak jsou lamely clony pořád zavřené a trochu se to sice mění podle světelných podmínek, ale nemůžu foťák donutit, aby prostě pořád zobrazoval f/1.4. Jde to vůbec? Jak to funguje vám? :)

    Už jsem zkoušel v menu
    - Shooting -> Shooting Display -> Live View Display = OFF
    - AF/MF -> Aperture Drive = Focus Priority
    ale nic.

    Taky jsem v manuálu našel, že na nějaké tlačítko se dá namapovat funkce "Aperture Preview", ale tu mezi namapovatelnými funkcemi vůbec nemám.
    ADITU
    ADITU --- ---
    DSTEPZ: Na rozdíl od linkovaného modelu/videa, A7III má i to "chybějící" kolečko vpředu a ráda bych ho (pře)nastavila. Zatím to, co po tom chci, umí jen M mode (ne A nebo S), ale už po mě chce nastavovat ručně i ISO a nedopočítá si ho automaticky (nebo čas - prostě všechny 3 body expozičního trojúhelníku)... obejít to nastavením custom tlačítka, co mi zapne na dial ISO je možnost (na A7III trochu jinde než v odkazovaném videu), ale nejsem z ní moc nadšená. vnímám to jako krok zpět, co se ergonomie týká. pořád hledám, jak to udělat jinak.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Dotaz na Brňáky: Mám Canon R5 a přemýšlím o změně na Sony A7RV. Už jsem o tom přečetl moře věcí a nejvíc mně hlavou asi vrtá, jak moc špatně se bude oproti Canonu držet a taky, jaký je autofocus ve špatném světle (prý o něco horší, ale jak moc?) Kdyby tu byl někdo z Brna s A7RV, kdo by měl čas na nějaké srovnání, co se sejít zkusit to?

    A obecnější dotaz: Jaké máte zkušenosti se servisem? Dokonce to vypadá, že jich je víc republice :) Neuvěřitelné... potom, co pro Canon existuje jen pražský AWH, který na webu nemá pro jistotu ani telefon.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    NAVARA: Obrovsky, A7 IV ostri znatelne lip a je neporovnatelne celkove sviznejsi. Po 2 mesicich jen s A7IV kdyz vezmu R4 (po 3 letech foceni) do ruky, tak me fakt stve ;)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Je rozdíl mezi ostřením A7-IV a A7R-IV?
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    MA747: Fakt nevím co si o tom myslet :-). Nejspíš to, že ten člověk se za A) vůbec neobtěžoval zjistit jak autofocus na Sony používat nebo za B) jede záměrně "negativní publicita taky publicita". Každopádně to ani pouštět nebudu a vše další už tady bylo řečeno.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KURE: asi po minute sem zacal preskakovat a po dvou sem to vypnul. Jestli tihle panove zastupuji fotoskodu na socialnich sitich, tak to je sila :)
    A7 fotaky, aspon co sem si ozkousel, maji jedno z nejlepsich autofocusu, co sem kdy drzel v ruce :)
    KURE
    KURE --- ---
    Co to je za trotly? "Nerozpozná motorky, tak to pro mě není "
    MINER
    MINER --- ---
    MA747: To považuji za pindání bez testu. Hromada názorů, ale nic neukázal. Najdi si video, které na nějakém vzorku testuje ostření v pohybu a vyhodnocuje úspěšnost.

    Fotil jsem s A7 od III, IV, i V, a k Sony jsem přešel právě kvůli ostření.

    Je pravda, že A7rV ostření je o třídu vejš, ale už IV měla lepší ostření než jakákoliv konkurence z dané doby.

    Už III ho má použitelný, byť ne moc v dynamickejch scénách, ale to je foťák z roku 2017, a furt je lepší než konkurence, která v té době dělala ještě zrcadla.

    Koukni na nějakej exaktní test, tohle je fakt pindal, to se nedá.
    MA747
    MA747 --- ---
    MINER: O 24 sekund později: https://youtu.be/BgEZS7e66FU?t=646
    ... naprosto úpřimně, poprvé, jako první foťák Sony, a to jsem měl A1, A9, ostřil spolehlivě na to, co jsem potřeboval, takže za mě obrovský posun, pořád to není co bych chtěl [...] je to první použitelné Sony.

    Měl jsem za to, že AF od Sony je hodně dobrý a tato informace mě překvapila. Je to navíc recenze od prodejce/fotografa (https://www.fotoskoda.cz/fest/osobnost/michal-houdek/ ), kteří/který by měl/i z důvodu prodeje především chválit.
    MINER
    MINER --- ---
    MA747: A co je výhrada? V tom čase, cos nalinkoval, test ostření není. Taky nemám na to se tím pindáním pánů prokousávat.

    Jinak ale neznám nic, co ostří líp než nejnovější Sony.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam