• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Jsem trochu zmatenej z AF-On tlačítka a režimů ostření.
    Myslel jsem, že AF-ON je de facto AF-C na vlastním tlačítku, ale teď jsem si všimnul, že když na něco zaostřím v AF-S, chvíli problikávají ostřící body, a pak se to celý změni na čtvereček s dvojitýma okrajema vlevo a vpravo, ale zřejmě to dál sleduje objekt, protože např. kočka je ostrá pořád.
    V AF-C se žádnej čtvereček nekoná, jen klasický body.
    Tohle se mi v manuálu (k A6700) vůbec nepovedlo dohledat.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: diky za postrehy. ten samyang vypada pekne. uvidim jestli se ukaze nejaka ta a7cII na bazaru :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: ta 24G je zdanlive sympaticka, ale 2.8 fuj :) Jinak je o dost sirsi nez 24mm, cca 22,5mm, a bez korekci docela silenyho soudku cca 21,5mm.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ještě jsem koukal na sony 24/2.8. Pustil bych se dostal na 920g vs 670g 🙂
    Jeden slot na karty by mi nevadil.
    Je tady někdo kdo přecházel z Fuji na sony? 😀

MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: dík za tip. Kouknu na to.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: A7cII je super, hlavne pokud ti nevadi, ze nema druhej slot na seriozni foceni s backupem a pidi hledacek.
    Co je na Sony bohuzel nedostatek je fakt dobrej 28mm f/1.8 nebo f/2. Stary Sony 28/2 nebylo nikdy nijak supr a 28/1.8 od Viltroxu zrovna neudelali moc dobre, a narky po nejakym G od Sony jsou cim dal tim hlasitejsi :)
    Jinak ja provozuju Samyang 24/1.8 (230g) ve vsech podminkach
    Petr Klapper
    http://www.klapper.cz/gallery/samyang-24mm
    a 45/1.8 (160g)
    Petr Klapper
    http://www.klapper.cz/gallery/samyang-45mm
    kdyz mi jde o velikost/vahu a/nebo clonu a neberu 35-150/2-2.8 jako skoro na vsechno :) Jinak Sony 55/1.8 je porad dost oblibenej, ale me vyhovuje to kratsi 45 nez delsi 55 i za cenu treti znacky, pak uz zase jdu na 85/1.4 (14+24+45+85 je takrka rovnomerny matematicky rozestup ;)
    KURE
    KURE --- ---
    MIKEKT: sorry, neumím cist. Myslel jsem že mluviš o a7ii :)
    A7c2 je skvělá volba
    MINER
    MINER --- ---
    MIKEKT: Ještě kacířská, jestli ti jde o velikost: existuje taky starší RX1rII s fixed 35mm F2!

Ten objektiv i foťák je naprosto nepřekonanej poměrem kvalita/velikost.

Má to 42 Mpx a je to ostrý jak břitva, takže to jde i cropnout v klidu na pade (pořád s lepší kvalitou než ekvivalent na Fuji). Jde na to adaptovat předsádka na 24mm, ale jen nouzovka.

Ostření to má jako A7III.

Jde už koupit jen starej. Strašně rád s nim fotim a furt nemá konkurenci (ani Fuji ani Leica) - vejde se jen do kapsy.

Lidi spekulují, že Sony pracuje na nástupici, což může být fáma.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KURE: a v cem je ta a7III lepsi nez a7cII? ta c rada je mesi a lehci ne?

jak jsou na tom treba nejaky saymang a viltrox skla s ostrenim na sony? na fuji ted hodne chvali ty novou pro radu
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ostření s vlastností "od oka do zadku" bych se asi bál používat... :)
    MINER
    MINER --- ---
    KURE: nutno podotknout, že každá další verze má výrazně lepší ostření. A7III už ostřilo dobře staticky, ale object tracking sice má, ale ještě nebyl moc dobrej.
    A7CII má proti tomu nejnovější AI rozpoznávání objektů od oka do zadku…
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj, pohravam si s myslenkou, ze bych vymenil moji fuji za sony. momentalne mam xt5 a fuji 18/1,4 a 33/1,4. Zkusil jsem na zkousku poridit x100vi. Je to mensi, ale asi jako jediny fotak bych to nechtel. Uvidim casem. Premyslel jsem na necim jako A7CII a k tomu nejaky maly 28mm objektiv f2 objekti. Asi nepotrebuju nejaky super svetelny, ale aby to slusne ostrilo i na pohyb a bylo to tichy pri videu. Nejvic asi fotim na tu 18mm, ale neco delsiho bych k te sony taky bral. Asi zase nejakou malou 50mm. Co byste mi doporucili? Díky
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Objednano na hrani, uvidime :)
    Sony Alpha Blog : Viltrox 28mm F4.5 Pancake “Chip”
    https://sonyalpha.blog/2024/09/26/viltrox-28mm-f4-5-pancake/
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Jj, četl jsem. Ještě že jsem svou A7RV neupgradoval :) Mohu se mýlit, ale přijde mi, že od té doby co si mateřská SONY vzala divizi pod sebe, tak to se softwarem jde nějak horem dolem. Možná to je celé podfinancované jako většina vývoje. Vemte si Google nebo Apple ... posledních XY let mají se softwarem docela problémy. Microsoft jak by smet. Buď je to podstaffovaný, nebo tam jsou zafíkusové ... protože popravdě velká část kreativnějších programátorů nemá korporátní prostředí ráda. Kdo ví.
    MA747
    MA747 --- ---
    Sony pokazilo aktualizaci firmwaru. Drahá bezzrcadlovka po ní nejde zapnout – DIGIarena.cz
    https://digiarena.zive.cz/hlavni-rubriky/sony-pokazilo-aktualizaci-firmwaru-draha-bezzrcadlovka-po-ni-nejde-zapnout
    K179
    K179 --- ---
    NEVILL: diky za radu, jdu hledat..
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    K179: To by mělo být v menu pod sekci Camera 2, Auto Review, vypnout.
    K179
    K179 --- ---
    Sony digitální foťák - jak vypnout možnost náhledů na vytvořené fotografie hned po jejich vyfocení a před jejich uložením na kartu? Jde mi hlavně o hromadné focení a poměrně dlouhý čas jejich načtení, zobrazení a uložení. Nemám problém s tím, když nebude náhled žádný, preferuji pro použití možnou okamžitou další fotící reakci. Dejte vědět, díky za pomoc.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    DRAGON: U sousedu v Nikon klubu jsem zminil Viltrox 16mm f/1.8. Koupil jsem Z verzi, a velmi se mi zamlouva. Zde celkem dost pozitivni recenze, jeden z faktoru moji koupe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam