• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    Digitální zrcadla a bezzrcadla SONY Alpha.
    rozbalit záhlaví
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    OCTOPUSS: Jojo, ta ikona znamená, že foťák má zaostřeno a trackuje subjekt/objekt na který jsi ostřil. Takže přirozeně dává smysl jen při AF-C.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MIKEKT: Na spoušti nemám nic, začal jsem ostřit tím zadním tlačítkem.
    Ale v tom custom nastavení bylo defaultně AF on+tracking, takže už to chápu.
    Asi to tak zkusím nechat, a znova si pročtu všechny diskuze, kde lidi řeší jestli používat AF-C selektivně nebo pořád.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    OCTOPUSS: takže mas na spouští af-s a na af-on af-c nebo jak? Nebo jedeš prostě pořád af-c? Já Teda teď většinu času na Fuji jedu af-c už jenom
    MINER
    MINER --- ---
    KURE: To be fair, já si některý menu items z manuálu vygůglil online:)
    Samozřejmě je to potupný, ale lepší než koukat na desetiminutový video, což je v podstatě jediná alternativa k některejm kryptickejm nastavením, nad kterými zůstává rozum stát.
    KURE
    KURE --- ---
    OCTOPUSS: budeš nejspíš mezi 10 lidma world wide, který ten manuál četli :D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    To je vlastně dobrý, nepotřebuju přepínat mezi AF-S a AF-C.

Ale proč ta ikona není nikde vysvětlená v manuálu mi teda smysl nedává.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MINER: Jo aha. Už to mám. Vůbec jsem netušil, že těm tlačítkům jdou přiřadit jiný funkce. Znám jen Fn tlačítko.
    MINER
    MINER --- ---
    OCTOPUSS: Ty tlačítka jdou nastavit, že dělaj skoro cokoliv, včetně toho, že může vždy ostřit AF-C, i když máš vybraný AF-S.
    Tenhle symbol znamená, že to trackuje daný místo, takže nějakym způsobem AF-C trignutý být muselo.
    Koukni se do Operation Customize, co za funkci na tom tlačítku je.
    KURE
    KURE --- ---
    OCTOPUSS: no třeba to máš zaplý aby to začlo trackovat při zaostření, nebo tak něco.
    Proto jsem odkazoval na videa někoho kdo se v ty džungli nastavení opravdu vyzná :D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Ale touch tracking nepoužívám, ani nesahám na displej.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KURE: Hm, bez toho okolo...

KURE
    KURE --- ---
    OCTOPUSS: ja vim že to neni uplně odpověď. uplnou odpověď neznám.
    nevypada ten ctverecek nejak takhle?
    to je když si sahneš na display nebo nějakym knoflikem zapneš tracking

OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KURE: To úplně není odpověď. Mě zajímá, co je ta divná zelená ikona, a co znamená.
    KURE
    KURE --- ---
    OCTOPUSS: vybodni se na manual, koukni na videa tohohle typka.
    https://www.youtube.com/@AlphaCreativeSkills/search?query=a6700

on ten "problem" nejspíš je, že kromě modu ostření záleží taky jestli ostříš na bod, areu, wide... a jestli máš nebo nemáš zaplý detekci xichtu/oka.

Já fotim tak, že af mám na malej bod uprostřed obrázku. Tam zaostřim na to co chci mit ostrý a pak komponuju.
    Na jinym zadnim knofliku mam ostření na xicht, takže když potřebuju zaostřit na osobu/zvíře, který se rychle pohybuje, nemusim nic přenastavovat a jen zmačknu jinej čudlík.
    Problém je, že jsem to tak nastavil podle nějakýho videa a v žádnym případě neumim popsat jak se to nastaví.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Jsem trochu zmatenej z AF-On tlačítka a režimů ostření.
    Myslel jsem, že AF-ON je de facto AF-C na vlastním tlačítku, ale teď jsem si všimnul, že když na něco zaostřím v AF-S, chvíli problikávají ostřící body, a pak se to celý změni na čtvereček s dvojitýma okrajema vlevo a vpravo, ale zřejmě to dál sleduje objekt, protože např. kočka je ostrá pořád.
    V AF-C se žádnej čtvereček nekoná, jen klasický body.
    Tohle se mi v manuálu (k A6700) vůbec nepovedlo dohledat.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: diky za postrehy. ten samyang vypada pekne. uvidim jestli se ukaze nejaka ta a7cII na bazaru :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: ta 24G je zdanlive sympaticka, ale 2.8 fuj :) Jinak je o dost sirsi nez 24mm, cca 22,5mm, a bez korekci docela silenyho soudku cca 21,5mm.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ještě jsem koukal na sony 24/2.8. Pustil bych se dostal na 920g vs 670g 🙂
    Jeden slot na karty by mi nevadil.
    Je tady někdo kdo přecházel z Fuji na sony? 😀

MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MENTOL_: dík za tip. Kouknu na to.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MIKEKT: A7cII je super, hlavne pokud ti nevadi, ze nema druhej slot na seriozni foceni s backupem a pidi hledacek.
    Co je na Sony bohuzel nedostatek je fakt dobrej 28mm f/1.8 nebo f/2. Stary Sony 28/2 nebylo nikdy nijak supr a 28/1.8 od Viltroxu zrovna neudelali moc dobre, a narky po nejakym G od Sony jsou cim dal tim hlasitejsi :)
    Jinak ja provozuju Samyang 24/1.8 (230g) ve vsech podminkach
    Petr Klapper
    http://www.klapper.cz/gallery/samyang-24mm
    a 45/1.8 (160g)
    Petr Klapper
    http://www.klapper.cz/gallery/samyang-45mm
    kdyz mi jde o velikost/vahu a/nebo clonu a neberu 35-150/2-2.8 jako skoro na vsechno :) Jinak Sony 55/1.8 je porad dost oblibenej, ale me vyhovuje to kratsi 45 nez delsi 55 i za cenu treti znacky, pak uz zase jdu na 85/1.4 (14+24+45+85 je takrka rovnomerny matematicky rozestup ;)
    KURE
    KURE --- ---
    MIKEKT: sorry, neumím cist. Myslel jsem že mluviš o a7ii :)
    A7c2 je skvělá volba
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam