• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPKomentare, aktuality a zajimavosti z nemecky mluviciho prostoru
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GLOBETROTTER: tak ona spala tri hodiny denne, prej byl nejvetsi problem mikrospanek :-)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    BLOWUP: Tak to je fakt drsný, na to bych si dal těch 9 dní I kdybych to jel autem.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Isabelle Pulver z Bernu vyhrala nejtvrdsi cyklistickej zavod na svete - na 4880 kilometru z Oceanside v Kalifornii do Annapolis v Marylandu a 53’000 vyskovych metru potrebovala dvaapadesatileta bernanka devet dni, 12 hodin a 16 minut. Funny fact na tom je to, ze byla prvni i absolutne, zvitezila i pred vsemi muzi.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Ausstellung in Riehen - Die Gespenster des Jean-Michel Basquiat
    Ausstellung in der Fondation Beyeler: Die Gespenster des Jean-Michel Basquiat | Basler Zeitung
    https://www.bazonline.ch/die-gespenster-des-jean-michel-basquiat-210874560268

    Fondation Beyeler stoji za navstevu i bez toho aby se v ni zrovna konala takhle ojedinela vystava
    ALESH
    ALESH --- ---
    A sorry za OT, reagoval jsem na "Ale co nepochopím"
    ALESH
    ALESH --- ---
    GLOBETROTTER: no asi se jim to vyplati a lidi tam chodi. Mas pravdu ze na letny je vegan restaurace, kde maji tyhle veci. On dalsi rozmer toho je, ze to je proste vyzva udelat neco co vypada kachna a neni to kachna :) Ale tohle proste vetsina vganu neji kazdy den. Proste ta predstava, ze vegani si misto 6x tydne maso daji 6x tydne nahrazku, je mylna. Respektive urcite nekdo takovej existuje, ale ja nikoho takove neznam. Proste spis jis vic cocku a cizrnu apod. a pak si 0x az 4x do mesice das nejakou nahrazku. Btw. hodne delaji i predsudky. Obecne mladsi lide vsechno tohle prijimaji mnohem snaz a berou to jako alternativu a ne jako nahrazku a jedi to na co maji chut, at je to maso, nebo vegan kachna.

    Tady je legracni video se "sousage expertem"

    Anti Vegan "Sausage Expert" Hilarious FAIL On Live TV
    https://www.youtube.com/shorts/JOaO_iiM_Ks
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    ALESH: Jasně, chápu a takhle jak jsi to podal, víceméně souhlasím. S tou čínskou kuchyní - tofu a tradice s tofu spojenou jsem si vědom, nicméně v mojí čtvrti je čínská jídelna, kde mají obvyklé pokrmy (pomerančové kuře, kung pao atd ) americké čínské kuchyně, ale vše jsou náhražky. Nevím zda z tofu nebo něčeho jiného, ale na Západě to není obvyklé.
    ALESH
    ALESH --- ---
    GLOBETROTTER: ale vazne. Tak predne to neni tak, ze vegan si nahrazku da pokazde kde by si drive dal maso. Das si to obcas, kdyz mas chut na nejakou prasarnu. Ja napriklad takove ty Beyound meat atd. vube nejim. Mnohem radsi si dam v burgeru placku udelanou z fazoli - to treba nevim jestli se da povazovat na nahrazku - to je spis alternativa (na rozdil od Beyond meat apod.) Nevim co myslis vegan masem v cinske kuchyni - to jsem snad nikde nevidel protoze v aisjske kuchyni se bezne alternuje maso a tofu podle toho na co mas chut a nemusis byt vegetarian. Dalsim duvodem je to ze, parky a burgery maji osvedcnenej tvar - proc vymyslet neco jinaho, nebo to nazyvat jinak, kdyz to takhle funguje dobre?
    No v neposledni rade je potreba si uvedomit, ze vegani se vzdavaji masa ne proto, ze by jim nechutnalo, ale ze jim je lito tech zvirat. Je to jako kdyz rad strilis po lidech - je asi lepsi jit nekam na airsoft, nez strilet po lidech v obchodaku. POkud jsi zena a tvuj muz na cestach, tak pouzit vibrator, nez ho podvadet s opravrem televizi.
    A co se tyce fantazie - me se napriklad otevrel novej svet. Misto toho abych si dal obden stejk, objevil jsem spoustu blizkovychodnich nebo asijskych jidel a muj jidelnicek je ted mnohem prestrejsi.
    ALESH
    ALESH --- ---
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    BLOWUP: Náhražka holt nikdy nemůže nahradit originál. Hele, ještě chápu náhražky mléka, pokud někdo fakt chce být vegan a to latte si neodpustí. Ale co nepochopím, jsou vegan burgery, vegan párky, vegan maso v čínské kuchyni apod. Z těch ingrediencí by se IMHO dalo udělat něco mnohem lepšího, než imitace masa a hlavně proč si hrát na párek, když opravdovým párkem pohrdám. Asi chybí fantazie udělat originální vegan pokrmy, tak se vytváří imitace.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Studie srovnala jak se vyviji politicka rozdily mezi zenami a muzi. Ukazuje se, ze zeny se posouvaji stale vice doleva a muzi stale vice doprava.

    Studie zum Wahlverhalten - Junge Menschen driften politisch auseinander
    Geschlechtergraben beim Wahlverhalten: Junge Frauen positionieren sich immer linker, junge Männer immer rechter | Basler Zeitung
    https://www.bazonline.ch/junge-menschen-driften-politisch-auseinander-890106425724
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Studie zkoumala jak se rostlinne nahrazky mleka blizi originalu. Pro nahrazky to nedopadlo dobre.

    Getränke im Nährstoffvergleich - Pflanzendrinks sind weniger wertvoll als Kuhmilch
    Hafermilch und Co. im Nährstoffvergleich: Pflanzendrinks sind weniger wertvoll als Kuhmilch | Basler Zeitung
    https://www.bazonline.ch/pflanzendrinks-sind-weniger-wertvoll-als-kuhmilch-344335258504
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Studie zkoumala, jak Svycari akceptuji vselijaky "newspeak": ukazalo se, ze pouze miziva mensina jej aktivne pouziva, napriklad "genderstern" (Student*innen) ktery je v mainstream mediich na postupu pouziva pouze 3% muzu a celych 8% zen.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    pro me doposud nejlepsi clanek o AI a jejim dopadu na nas zivot:

    "Umela inteligence je vetsim nebezpecim nez zmena klimatu"

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Prava Transosob nesmi jit na ukor zen - doposud kazdy clovek na svete se narodil osobe zenskeho pohlavi. Rozhovor s feministickou politickou Margrith von Felten na tema noveho zakonu o rovnopravnosti kantonu Basel.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    "Feminismus muss für mich immer auch kapitalismuskritisch sein"

    Interview mit Emilia Roig. Leccos co tvrdi je fakt, jeji reseni je ale imho nefunkcni.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Tesla-Flotte der Basler Polizei hat bald ausgedient
    Die Basler Kantonspolizei will ihre Tesla-Flotte bis 2025 mit neuen Fahrzeugen ersetzen: Dies berichtet das «Regionaljournal Basel» von Radio SRF am Dienstagabend. Die sieben Teslas, die als Alarm-Pikettfahrzeuge unterwegs sind, wurden erst 2019 in Dienst gestellt.

    Dass sie nach sieben Jahren bereits ersetzt werden müssen, begründet Polizei-Sprecher Adrian Plachesi gegenüber dem «Regionaljournal» mit den «höheren Belastungen», denen diese Fahrzeuge im Polizei-Alltag ausgesetzt seien.

    Die Teslas legen pro Tag demnach je bis zu 200 Kilometer zurück. «Sie erreichen so viel schneller das Ende ihrer Nutzungsdauer», so Plachesi. Die Basler Polizei testet momentan mögliche Ersatz-Fahrzeuge. Unter den neun Kandidaten befindet sich gemäss SRF kein Tesla-Modell. Präferiert werde seitens der Behörde jedoch auch künftig ein Elektrofahrzeug – vor allem auch, um den Basler Klimazielen gerecht zu werden (ost)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Sefredaktorka nejvetsiho svycarskeho magazinu pro zeny, ktera po leta propagovala tezi ze mit deti a byt na vedouci pozici musi byt mozne i pro zeny po ctyrech letech na svoji funkci rezignuje a necha se zamestnat jako kulturni redaktorka na castecny uvazek

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Pro vsechny, koho zajima jak se odehrala detektivka fuze CS a UBS:

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam