E2E4: názor musí utvářet ministerstvo pravdy, ne nějaký lidi.
Hele, tenhle názor (sic) slýchám poslední dobou dost často a přijde mi nebezpečnější než ruská propaganda nebo detoxikace pitím dezinfekce. Svoboda je iluze, to že si myslíš že něco chceš je iluze, ale je to výsledek nějakých tvých naučených vzorců, podléháš klamům... a proto jsme tu my, abysme proti tomu bojovali. Meh. Mě je pořád milejší, když si milion lidí udělá milion názorů se kterými nesouhlasím než když si chodí pro rozumy k někomu, s kým souhlasím. A pokud nefandíme radikální skepsi (že poznání pravdy není možné), tak. Lež (a omyl a neúplná informace a všechy ostatní varianty nepravd) a jejich rozlišování jsou součástí života a skutečně to musí dělat každý, nejde to outsorcovat na nějaké autority. S čím bych tady s pánem souhlasil je, že dezinformace mají do značné míry za cíl razit radikální skepsi, protože pak je daleko snazší lhát.
Pokud přijmeme nihilisticko//fatalisticko/deterministické hledisko, že to co si myslíme že je projevem nějaké svobodné vůle je jenom výsledek předem daného procesu, protože naše mozky jsou nějak zadrátované a tak není důvod kolem toho dělat caviky, protože nerozhodujeme o ničem - tak je to vlastně úplně buřt a neni co řešit. Já tohle hledisko nějak přijímat nechci.