• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    MUZA
    MUZA --- ---
    SALVATOR: tak me napada, ze astrolozky a kartarky by.mohly dost pomoct vakcinacni kampani
    MUZA
    MUZA --- ---
    SALVATOR: kdyz to nevyjde = mame svobodnou vuli zeaaaano :D
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    SALVATOR: chces mi rict ze tu sazku tak v konjukture boucham cely ty roky zbytecne???
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Von byl ten úplněk...

    "V pátek 19. 11. 2021 v 9:57 nastává úplněk v Býku se zatměním Luny, kdy se na povrch dostává naše nevědomí, pocity a emoce, které přehlížíme, maskujeme anebo před nimiž se snažíme utéct."

    1KA
    1KA --- ---
    SALAMAN: vole! Přiznám se, ze horoskopy čtu většinou až ex post a hledám v nich to, co najít chci 😃. Beru to jako formu relaxu při náročné práci v automotive.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    SALVATOR: Musíš to nacítit!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    No, suma sumárum, přiznám se, že když někdo začne vo Marsech v opozici na Saturn, votáčej se mi voči v sloup tak, až se bojim, že mi někde vzadu za nima lupne a už to nepude zpátky.
    RIMMSI
    RIMMSI --- ---
    SALAMAN: To Forerův efekt úplně neni, ten funguje na velmi vágnim a zdánlivě sedícím popisu osobnosti nebo čehokoliv. Tohle je primitivní obrana popřením. Pokud je to něco, co Tvoje ego neustojí (mýlil jsem se, naznačovalo by to, že nejsem neomylný), tak to jednoduše vytěsní. Nebo by to taky znamenalo prohrát a to je taky pro některé neúnosný.
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    SALVATOR: asi to souvisí s kognitivní disonancí. Přiznat si významnej omyl jednoduše ohrožuje vlastní sebepojetí. Proto holt řada lidí (víc nebo míň sofistikovaně) racionalizuje všemožný evidentní průsery..
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALAMAN: Jo, máš recht, ten tam taky bude fungovat, není to ale to, co mám na mysli, tu nevědomou snahu ignorovat výsledky, co se nehoděj do krámu.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    SALVATOR: Forerův efekt.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Z reakcí lidí na mou osobu nejlíp vnímám negativní věci. Ne že bych se tím nějak řídila nebo kvůli tomu něco měnila. Jen pak asi získávám trošku pokřivenou představu o tom, jak mě okolí vnímá a bere.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    DMAG: Nejen s domácími. V Kuřimi máme parčík s kačenama a labutěma... Kačeny nepočítám, těch je moc, ale že potom, co páreček labutí splodil šest velkejch labuťat a zůstaly z toho jen dvě labuťata, to si člověk všimne.
    DMAG
    DMAG --- ---
    GREAT_R: jj, teď to lehký neměly, tak už to s hospodářskými zvířaty chodí. Někdy bych chtěl takový dvoreček vlastnit, ale pak nevím, co bych dělal s mladejma, dvorečky nejsou nafukovací. Nejdem vegan ani vegetarián, ale kvůli masu bych je nechoval.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RIMMSI: To by mohlo bejt ono:

    Zmínky o fenoménu sebenaplňující předpovědi se objevily v dílech psychologa Sigmunda Freuda, sociologa Williama I. Thomase (Thomasův teorém) a dokonce také u francouzského filozofa 17. století Pierre Gassendiho, který jako první uvedl konkrétní příklad tohoto fenoménu. Všiml si totiž, že lidé, kteří si nechávají předpovídat osud z hvězd, mají sklon tento osud naplňovat.
    RIMMSI
    RIMMSI --- ---
    SALVATOR: Sebenaplňující se proroctví a popření?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Plus asi nějaká přirozená tendence k nějakýmu biasu typu - když to vyjde, tak to ukazuje, že to funguje a když to nevyjde, tak to přejdu mlčením, zapomenu na to, nějak to zlehčím, zamluvím... Kterej se určitě nějak jmenuje, ale nechce se mi teď hledat jak.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    1KA: Jako jakejkoliv jinej placebo efekt. Pokud věříš, že to na tvůj život má vliv, má to na tvůj život vliv.
    LENCADLO
    LENCADLO --- ---
    1KA
    1KA --- ---
    LENCADLO: přiznám se, že nevím, co by to mělo na chodu života měnit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam