• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Mě Olivie Žižková.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Rajcuje mě Michaela Jílková.
    JONY
    JONY --- ---
    propadl jsem korejským romantickým seriálům
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ADAMIRA: a už slyšim ty authentický pravicový argumenty: "ta sestra si to zasloužila, komunistickej režim jí totiž svěřil stetoskop"
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SALAMAN: to se pleteš, je to naopak, Mašínové u těch svejch "odbojovejch" činů mysleli na Topolánka. ;)

    Tenhle symbol protikomunistickýho odboje je hroznej bizár, jakože odprásknout policajta, podříznout pošťáka, postřelit hasiče a zdrhnout. A ještě že zdrhli, další logickej krok by bylo někde zapálit zdravotní sestru zaživa asi :)
    FRKOLKA
    FRKOLKA --- ---
    SALAMAN: ano v dobovém kontextu to ani jinak nešlo. Husitství vzniklo jako reakce na nějaké dění a chápat ho jenom jako násilné hnutí (mimochodem katolíci se k husitům chovali úplně stejně) je příliš velké zjednodušení. Ale to nechme stranou.
    Celá ta disputace začala chorálem na presidentské inauguraci. A to je věc symbolická spojující středověkou historii s historií vzniku republiky. Hned první 4 legionářské pluky zformované v Rusku nesly názvy po "husitských" osobnostech. Mně je tam ta symbolika jasná.
    A kdybychom odhlédli od symboliky, co nám zbyde z takových osobností jako Jan Palach (divný pavouk se psychickými problémy) nebo Havla (prcíř a alkoholik).
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    SALAMAN: :D
    Já se na to snažím dívat z dobovýho kontextu, protože oni opravdu žili v atmosféře strachu a totální neinformovanosti. Věřím, že si mysleli, že takových, jako jsou oni, je po republice mnohem víc a že se třeba vzedme nějaká vlna nebo cokoliv. Ale podříznout hrdlo svázanýmu člověku je zmrdovina.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    WRNQ: Podle mě je nejvíc obdivujou takoví ti různí konzervativci, co nosej jakože ze srandy trička s vrtulníkem, mrk mrk. Málo se to ví, ale třeba jak je ta Topolánkova fotka s postaveným pindíkem, tak to zrovna myslel na Mašíny.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    SALAMAN: Taky s tím mám decentně problém.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Teď to možná bude vypadat jako že trollim, ale přiznám se, že nepovažuju bratry Mašíny za hrdiny.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    SALAMAN: To je vcelku legitimni, nebo se snad maji polaci stydet za varsavske povstani?
    Ale k tve puvodni otazce, muzou za to Palacky, Jirasek a komunisti. Ty prvni dva z duvodu "odbojovych", videli v tom tak trochu sanci na vzdor proti upeni pod rakouskem, ti posledni v tom zase videli revolucni boj lidu. Tak jako tak, souhlasim ze trochu strizlivejsi pohled na tu dobu by tomu prospel.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KOVOVAMINCE: já netvrdím že jsi odporovala

    To je relativizace, otroci byli většinou hlavně k tomu, aby pracovali, to co s nima dělali ve spartě je úplně jinej level (je to asi jako srovnávat plácnutí po zadku s tím že tě někdo bude 10 let znásilňovat přivázanou ve sklepě ) - ale nejde jenom o otroky, ten svůj teror aplikovali i na všechny okolo. Příchod Peršanů byl pro tuhle část světa dost velký osvobození, protože oproti spartanům to byli v podstatě liberálové a hipíci který tě nechali v klidu žít.

    Ale! Skopli čmouda do díry, takže fuck hell yeah! :)
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    ADAMIRA: Všimni si, že jsem ti nijak neodporovala.

    Týrání otroků "for fun" bylo běžný všude, kde byli otroci ofc. Mít dneska otroky ve stejný formě jako naši předci, děláme to jako společnost taky.
    Lidi jsou totiž hnusní ve všech dobách. :)
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Proklínaný chléb Šumava mi vlastně celkem chutná, pokud se ke mě dostane začerstva...
    ACKO
    ACKO --- ---
    SALAMAN: na husitech je důležitý jen to, že byli proti oficiální církvi, protože církev je nejvíc fuj, jak se to do nás tluče už od národního obrození, tak jsou husité super, protože nepřítel mého nepřítele je můj přítel
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KOVOVAMINCE: Nicméně abych teda nebyl nespravedlivej, tak i v těch TV zpracováních jakože zmínili že naši vikingští hrdinové, jakože ehm, vobčas někde někoho znásilní, vyvraždí, vypálí, sem-tam nějaká ta genocida, sem tam nějaká ta zotročená vesnice kde půlka bude sloužit jako sexuální otroci a druhá jakože ehm, "obyč" otroci. Ale jinak jsou to jakože frajeři.

    Porád to asi ale není na levelu největšího onanismu západu posledních desetiletí ve formě filmu 300 - kde jakože cool bílej týpek zkopne nějakýho čmouda do jámy - hell yeah! pevnost evropa! Oproti nim byli vikingové hipíci na úrovni Rimmera plánujícího letákovou kampaň - doporučuju nějaký čtení o těhle vzorech Evropy, banda psychopatickejch psychopatů s psychyckejma problémama co týrali otroky jakože "for fun" a terorizovali všechny okolo.

    ALE! Z okna asi nikoho nevyhodili... pokud jako okno nepočítáš tu díru do který hodili toho čmouda... mno... :)
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    Btw se přiznávám, že moje comfort seriály jsou právě Vikingové a Gilmorky.
    Nevim, jestli je o mně třeba vědět něco víc. :D
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    ADAMIRA: Valhalla neni zadarmo, no...

    That smile 🥶 Ragnar Lothbrok | Vikings #shorts
    https://www.youtube.com/shorts/ob8CJV3KGus
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HEJSEK23: To chce profesor Nejedlý aby sis myslel!
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    ADAMIRA: on to nebyl Zmikund? nene
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam