• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    Máte nějákou 13. komnatu či něco, co si nalháváte, ale ve svém nitru víte, že je to jinak. Svědomí vás otravuje nebo se k něčemu prostě zcela otevřeně a bez skrupulí chcete přiznat!? Ať už ti to nedá spát či kvůli tomu nemůžeš dospat. Ať tě to sere či těší. Prostě se přiznej! Konstruktivní interakce jsou vítány.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AIST: bytu je stale stejne, dezolatku
    AIST
    AIST --- ---
    tak ono když by vláda splnila to co slibovala, že postaví za rok 40 000 nových bytů, tak by to s realitním trhem taky pohnulo a byty by nemusely bejt tak drahý. Pak je druhá věc, že přislo půl mega UK a bytů je teď ještě míň...
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    GUMBA: Myslíš naplavainswissplaining ;).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: V Prahe je to inak. Malokto zaraba dost, aby si mohol kupit byt sam a nie v pare. To mesto stoji rovnako ako ine europske metropole akurat my zarabame zlomok.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    Tohle je už spíš swissplaining :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SITH: nunu ;) Rodice na tebe musi byt pysni :)
    SITH
    SITH --- ---
    Ok boomer
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MART1NKA: to se devcatum stale jeste povida? Hm, ja myslel ze uz jste vsechny strasne nezavisly a tak vubec, tak sorry no :) Hele, me ta tvoje reakce s „mansplainingem“ proste prisla stupidni, asi jako kdyz Sith bleje neco o boomerech, mea culpa. Ty tu ironii nevnimas? Zenska ktera je pysna, ze se o sebe v dospelym veku umi o sebe postarat proste z perspektivy chlapu - kterejm se zase vstepuje, ze se musej umet postarat nejenom o sebe, ale i o rodinu- proste prijde zhruba stejne legracni jako chlap kterej hrde hlasi ze se cely dopoledne staral o dite.

Oboji je - alespon teda ja mel doted ten pocit - tak nejak samozrejmost, ne? Nebo je to v cesku jinak?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ADELHAIDA: ohlala, to jsou autenticky emoce, wow :)
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    MAR_TINA: Paušál OSVČ nedovolí odečítat nic navíc (žádné odečty za děti, náklady, srázky za penzijní připojištění a podobné věci, které umí daně srazit i do záporu... reálně s paušálem zaplatím o dost víc než kolik bych dal kdybych podával daňové přiznání a odepsal všechno, co jde, ale zase na to nemusím myslet a honit účty, takže se mi to vyplatí)

Příspěvek na bydlení je úplně jiná nádoba a stát řeší jak vysoký podíl čistého příjmu tvoří náklady na bydlení v kontextu lokality a podobně - a jako kontraktor jsem na té hranici, kdy energie plus nájem (na moji lokalitu stále dost nízký) sežerou víc než 30 % čistého příjmu, které tvoří hranici pro nárok na příspěvek. I tak to je zanedbatená částka, která ani nedorovná to, o co se mi zvedly zálohy na elektřinu (ale stále mi to pomůže).

Kdyby náklady, které nemůžu srazit níž, nerostly rychleji než kolik si reálně můžu vyfakturovat a dostat zaplaceno, tak bych o tom ani nepřemýšlel. Ale dostávám se do bodu, kdy si nemůžu obnovit rezervy, které mi loni vzala oprava zubů a možnost, že bych onemocněl je úplně mimo hru.
    [Upřímně - hanba mě fackuje a nárok na příspěvek jsem měl už alespoň dva roky, ale až teď jsem v bodě, kdy si to dokážu obhájit a pokorně si o něj říct. A budu jedině rád, když na příspěvek zase ztratím nárok tím, že mi stoupnou příjmy.]
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    MAR_TINA: chapu, protože jsem mela v hlavě konkrétní příklad a fakt me nenapadlo v tom hledat nejakou feministickou skulinku.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    MART1NKA: tak to už plně chápu a obdivuji. Umělecká činnost je kapitola sama o sobě. V tomto ohledu se přiznám, že i fandím ID MATHEA, ze se se do toho pustila naplno a držím palce. Mam kamarádku s uměleckou školou, nádherne kreslí i maluje. Nemusím portréty, ale ty její jsou božský a dělá prodavačku za minimální mzdu. Dobře se prosadit ve svem směru je někdy opravdu těžké.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MICHELLEDANIELS: ale říkáš tím, že muži by měli dostávat za stejnou práci víc zaplaceno, chápeš to?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MICHELLEDANIELS: Co som pochopila, tak fionor robi u filmu.
    Holt umelecke zamestnania su skor poslanie, nez zarobkova cinnost… ked mas odbornost a vasen v niecom takom, tak rodinu nezivis, zivi ju zena, alebo ju nemas, alebo zijes skromne…
    zijeme v kapitalisme, plus tento typ prace byva kratkodobo zakazkovy, takze zamestnavatel zamestnancov brat nebude.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    MAR_TINA: ne, ale myslím si, že ve většině případů to tak stále funguje. Žena tráví více času s dětmi, pobírá v tu dobu menší příjem - mateřskou/rodicak a je na chlapovi, aby ten příjem dohnal. Někdo může pracovat i při detech nebo se s partnerem střídá doma a částečně taky pracuje. Někdo je zajištěný a tak nemusí nad příjmem přemýšlet. Jsou stále ženy, ktere si rady drží pozici zeny v domácnosti a myslim, že i to bude prakticky prevysovat možnost "muže v domácnosti". Beru to z praktického hlediska, ne ze bych chtěla potlačovat něčí roli nebo pozici ve společnosti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MICHELLEDANIELS: jakože muž má dostávat lepší odměnu než žena na základě teoretické možnosti, že živí rodinu?
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    MART1NKA: Tak je smutny, že nedakazi nastavit takove podminky, aby člověk vyžil a ještě chlap. Ja jsem zrovna takový rypal, co se zaměstnavatelů (svych známých) pta, jestli ma taky ten chlap časové dispozice takovy, aby si mohl videlat jinde, když nabízejí 30-40 klacku chlapovi na OSVČ. A taky se ptam, jak by oni živili rodinu s takovym příjmem. Potkavam se s tím, ze zvedají ramena, ale za rypak se nikdo nechytne. Smutný, co obcas chtějí po lidech, ale zároveň si toho neumí vážit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: wow
    Já bych to vazala na nutnost účtovat aspoň paušálem a bylo by. Daně pořád nízké, to vychází, ale více reálné příjmy.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MICHELLEDANIELS: Pretoze v jeho odbore praca mimo osvc neexistuje? :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Ano ma, i ten, co ma prijem 1 499 999/rocne a preto oficialne patri do 1. pasma. Oficialne beres cca 18k/mes a z toho sa to potom pocita. Pobera to par ajtakov bez chrbtovej kosti, ktori byvaju v podnajme.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    MAR_TINA: Ano, ale otazka je, proc pak dělat na OSVČ, když ti to dostatečně nezajisti příjem.
    Neznam FIONORa situaci, nesoudím, jen moc nechápu proč bych se vzdavala pohodlí zaměstnání.

Já mám příspěvek na bydlení rok. Dokopala me k tomu sousedka a přechod z OSVČ (50-100 tis.) do nezisku (30 tis. hrubého). Za mě je to tedy jediny prispevek, který se vyplatí zkusit a jako samozivitelce mi to plati pul nájmu a nemusim mít po letech ještě brigádu nebo druhou práci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam