MAR_TINA: Paušál OSVČ nedovolí odečítat nic navíc (žádné odečty za děti, náklady, srázky za penzijní připojištění a podobné věci, které umí daně srazit i do záporu... reálně s paušálem zaplatím o dost víc než kolik bych dal kdybych podával daňové přiznání a odepsal všechno, co jde, ale zase na to nemusím myslet a honit účty, takže se mi to vyplatí)
Příspěvek na bydlení je úplně jiná nádoba a stát řeší jak vysoký podíl čistého příjmu tvoří náklady na bydlení v kontextu lokality a podobně - a jako kontraktor jsem na té hranici, kdy energie plus nájem (na moji lokalitu stále dost nízký) sežerou víc než 30 % čistého příjmu, které tvoří hranici pro nárok na příspěvek. I tak to je zanedbatená částka, která ani nedorovná to, o co se mi zvedly zálohy na elektřinu (ale stále mi to pomůže).
Kdyby náklady, které nemůžu srazit níž, nerostly rychleji než kolik si reálně můžu vyfakturovat a dostat zaplaceno, tak bych o tom ani nepřemýšlel. Ale dostávám se do bodu, kdy si nemůžu obnovit rezervy, které mi loni vzala oprava zubů a možnost, že bych onemocněl je úplně mimo hru.
[Upřímně - hanba mě fackuje a nárok na příspěvek jsem měl už alespoň dva roky, ale až teď jsem v bodě, kdy si to dokážu obhájit a pokorně si o něj říct. A budu jedině rád, když na příspěvek zase ztratím nárok tím, že mi stoupnou příjmy.]