• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ADELHAIDA: tak jako, brutalni...imho to na tu dobu bylo romanticky az az, nikdo z nas si uz nepamatuje, co tenkrat bylo uplne normalni a mozna je to na hranici uplny pohadky, ze je tam takovejch veci malo:/
    me utkvel tata umlacenej na zacatku Chaty v Jezerni kotline pri boxerskym zapase a zaporak v Devadesatce, co si omylem podriznul zapesti kusem plechu v zamecnicky dilne a malem vykrvacel...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREAT_R: jenže dobovej setting Rychlých šípů není o "mladý a nezralý", ale spíš o "mladý, ale za sebe plně odpovědný". Mně to plně konvenuje s vyprávěním mého dědy (ročník 1926) a jeho dětství na jihomoravské vesnici. Když jsi byl dost velký na to, aby ses nedržel mámy za sukně, tak už jsi byl taky dost velký na to, aby ses o sebe postaral sám, a dospělé do toho netahal. Dospělí v dědových příbězích figurovali buď jako antagonisti (sedlák, co je honil ze sadu, babka, co je hubovala), nebo jako nositelé "rodové paměti" (vyprávěnky od stařečka), nebo teda ty maminky, co daly chleba a ošetřily ty rány, co krvácely až moc a kapesník na ně nestačil. Ale že by někdo korigoval vztahy v klučičí smečce, tak to ani omylem.

Holky v Ostrých předmětech v tom umí chodit a vědí, jak to s dospělými uhrát, a část toho, co dělají, je právě ta maškaráda.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    ADELHAIDA: Proto mě napadly právě Ostrý předměty - Flynnová tam popisuje jakousi moderní primitivní brutalitu třináctiletejch holek, kterejm právě narostly prsa a pokud chtěj, můžou mít spoustu sexu, zneužívat kluky kolem sebe, pařit, fetovat, šikanovat ostatní holky a svádět to na to, že jsou přece mladý a nezralý. Spousta toho není správně, ale tohle je jejich svět a uměj při tom vypadat jako běžný děcka z malýho města. Podobnej pocit mám dneska z šípů. Téměř tam nefigurují žádní rodiče. Už pilotní komiks začíná tím, že Mirek zachrání Jarku, když je odsouzenej k dvaceti ranám tenisákem od gangu Černých jezdců.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GREAT_R: Foglarovky jsou vůbec dost brutální, ať už to u některých dělá prostředí protektorátu, nebo zážitky s šikanou, domácím násilím a smrtí v rodině i blízkém okolí. Přiznávám, že my ty knížky v dětství přišly temný a krásný, a jako prepubertálnímu děvčeti mi lahodily popisy chlapeckých zpocených těl lesknoucích se v záři slunce při ranní rozcvičce.
    KONOPKA
    KONOPKA --- ---
    Po 10 letech mi odešel mikrofon v iPhone 8 (nejlíp padnoucí telefon do ruky bez krytu a krycího skla), tak jsem si dal simku do o rok starší 6s(stejné rozměry). Akorát mi tam blbne telefonní síť, tudíž se mi nikdo po par hodinách od restartu nedovolá a dovim se to, až když chci někomu zavolat já. Jestli chci pokračovat dal v podnikání, musím to co nejdřív řešit, ale přiznávám se, ze mi tento stav kdy se mi nikdo nedovola a neruší vyhovuje.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GREAT_R: myslel jsem si že to bude nic moc, ale Matásek se na to skvěle hodí ;)
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    TOOMIX: Možná si je ze zvědavosti někdy zase poslechnu, jestli budou v čtenářským klubu
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GREAT_R: Tleskače zabije M, Hačiřík zařve při lovení ježka, ne, pohoda ;)
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    TOOMIX: Když to čteš jako dospělej člověk v roce 25, nezdají se ti tyhle tři šípy celkem brutální? Když o tom dneska přemýšlím, přijde mi to jak Ostré předměty - nejmíň dva kluci tam umřou.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Uz jsem zapomnela, ze Roy umre. Co v ty hlave zbyde.
    ZANKAZU
    ZANKAZU --- ---
    Koukám se na To je vražda napsala.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Poprvé v životě jsem pořádně proniknul do Foglarovek - Hoši od bobří řeky a hlavně Rychlé šípy. Jo znám seriál, slyšel jsem i celou stínadelskou trilogii jako rozhlasové hry, ale ty kompletní audioknížky co načetl David Matásek, to je věc! Jsem v půlce Stínadla se bouří a chci, aby mi bylo zase 13, byl jsem u babičky na prázdninách s bratrancema a hráli si na to.

Záhada hlavolamu Audiokniha - Jaroslav Foglar - Albatros Media | Audioteka.cz
    https://audioteka.com/cz/audiokniha/zahada-hlavolamu-albatros/

Stínadla se bouří Audiokniha - Jaroslav Foglar - Albatros Media | Audioteka.cz
    https://audioteka.com/cz/audiokniha/stinadla-se-bouri-albatros/

Tajemství Velkého Vonta Audiokniha - Jaroslav Foglar - Voxi | Audioteka.cz
    https://audioteka.com/cz/audiokniha/tajemstvi-velkeho-vonta-voxi/

U Hochů od Bobří řeky jsem regulérně brečel v kapitole, kdy umřel Roy.

Hoši od Bobří řeky Audiokniha - Jaroslav Foglar - Albatros Media | Audioteka.cz
    https://audioteka.com/cz/audiokniha/hosi-od-bobri-reky/
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Neposlouchám hudbu vůbec. Jen dvakrát třikrát do roka na koncertě. Doma jsem si nepustila písničky snad nikdy, v autě nemáme ani autorádio snad. Ale jedu audioknihy. Neustále. Dám dvě tři knihy týdně. I když jezdím na kole do práce, tak na řidítkách mám telefon a nahlas knihu. Jinak někdy čtu i papírové knihy za chůze. Ale hudbu neposlouchám.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Že poslouchám hudbu, co to jde.. protože jinak ten non-stop adhd jukebox v hlavě nezastavim 🤷
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    priznam se, ze temer neposloucham hudbu. Nemam doma ani radio, ani televizi protoze nemam rad nejaky zvuky jako kulisu. Nemam ani spotify nebo neco podobnyho, na iphonu nemam ulozenou zadnou muziku protoze prave nesnasim hudbu jako kulisu, prijde mi to slabomyslny. Kdysi jsem ji mel, ale zjistil jsem ze si ji nikdy nepoustim, takze uz ji ted nemam. Koncept "neco delam a misto abych se na to soustredil si necham do usi poustet neco co s tim vubec nesouvisi" je mi bytostne cizi.
    Mam pomerne hodne CD - pulku toho, co jsem kdysi mel, nez mi ji moje ex pri rozvodu sebrala - a ty obcas posloucham. Mam velmi dobrou aparaturu a asi tak jednou za tyden nebo za dva si jednu CD pustim. Mam zastoupeny vsechny zanry a je pro me zajimavy sledovat, co z nich si nakonec pustim.
    Vetsinu casu ale nechci slyset vubec nic - ziju na miste kde je temer absolutni ticho, kdyz otevru okna, je slyset jenom seveleni stromu ve vetru, zpivani ptaku, zvoneni zvoncu krav a tak podobne.

V aute mam radio a tam hudbu pri ceste do prace posloucham - coz je mozna duvod, proc ji jinak skoro neposloucham, nejspis uz mi to pro zbytek dne staci. Za jednu cestu stihnou pustit bez mluveni asi 10 az trinact skladeb, coz odpovida zhruba jednomu LP. Mam naladenou stanici "Vintage Radio" ktera hraje jenom lety overenou dobrou hudbu. Navic vzdycky ukaze nejenom jak se ta skladba jmenuje a od koho je, ale i rok kdy byla zverejnena, cloveku ty data nejak casem splyvaji a dat si to do souvislosti je zajimavy.

Obcas premyslim na otazkou, proc mi soudoba hudba kterou hrajou ostatni stanice prijde az na velmi ridke vyjimky absolutne bezducha a navzajem vymenitelna, a jestli tem kdo ji dnes poslouchaji se jednoho dne povede stejne jako me dnes. Osobne si myslim, ze to ale neni jenom otazka "co jste poslouchali kdyz vam bylo dvacet", myslim si ze vybirat ze soudobe produkce "vintage overenou kvalitu" bude jednoho dne o mnoho tezsi.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ERRTU: prosim pak o linky do posty, tato temata take pocituji za vic a vic nalehava:))
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    HAR4NT: nikoliv ale zvažuju že je nasadím. Jen jsem nedávno viděl jejich aktuální klip a tudíž současný vzhled. Začínám si googlit kurzy jako "starneme důstojně" a "jak se z toho neposrat".
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ERRTU: PCP nebo suseny zaby?
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    BOBESH: tak dik. prave mi vypadla hrst vlasu, tri zuby, mam pocit ze jedno koleno se zmenilo na kovove, v miste leve ledviny citim nezvyklou prazdnotu a z kvetinacu se ke mezacina stahovat hlina a tvorit mi na hrudi malou hromadku...
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    Mam asi o deset kilo vic, nez bych chtela. Asi o patnact, nez bych mit mela. A poprve v zivote se z toho nehroutim a je mi dobre. Clovek se to musi naucit nosit, protoze kazdy telo je jedinecne krasny. To noseni musim jeste trenovat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam