• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Když jsem poprvé slyšel slovo hektar, myslel jsem si, že to je něco ovocnýho... jako nektar...
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    MAR_TINA: vždy záleží od metody, jakou se to počítá. To, co dáš do vlastního kompostu, sníst slepicím, králíkům nebo psovi, atd. může zachytit nejspíš jen výzkum, kde lidé vedou přesné záznamy. Jinak ne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: a počítá se tedy můj odpad z kuchyně, když ho nosím do vlastního kompostu?
    Protože ten je u nás 5-10kg/týden!
    Jenže já košťály, slupky, natě a shnilé části brambor nejm.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: jasne:) ale to pak merim treba objem kompostovatelneho odpadu a zvazuju zavedeni hnedejch popelnic v obci, např.
    Ale imho obchodni retezce maj tuzsi pravidla, pamatuju v jednom Lidlu, kam jsem kdysi nakouk za oponu, se na miste vlastne jen vytridoval a lisoval papir, zbytek se vozil komplet zpatky na DS, at uz proslej jogurt, nebo nahnily jabko.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    HAR4NT: logiku to započítání má, pokud na to koukáš z perspektivy toho, jak umožnit třídění nebo zpracování toho typu odpadu. Jako plýtvání jídlem v domácnosti to označit nelze.
    Nevím, tahle novinářština je mi cizí řečí, stejně jako tobě.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: hlavneze se povedlo zapocitat takovy veci, ktery z principu proste vyhazovani potravin nejsou.

'Ačkoliv velkou část tohoto odpadu tvoří nejedlé části (slupky, kosti), obrovský podíl představují potraviny, které se daly včas zkonzumovat.'

btw nevis plz, jestli Celek=velka cast+obrovsky podil? a jestli je to mozny prevest na nejaky spolecny jmenovatel? treba na pulky, vetsi a mensi..
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    HAR4NT: ty slupky se myslím v EU zahrnují do kategorie food waste běžně. Jen se to neoznačuje jako plýtvání jídlem, jen jako produkce jídelního odpadu, což má trochu menší morální náboj.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: jasny, to bude beztak dilo retailovy lobby, tahle 'statistika', slupky a kosti vznikly pri zpracovani prece nejsou vyplytvany vyhozeny jidlo.

nebo je to studie, kolik u nas vznikne za rok bioodpadu, a je to tam lehce rozebrany dle jednotlivych zdroju.

Ale do studie 'Kolik se v CR za rok v celem dodavatelskem retezci dohromady vyplytva jidla? ' muze zahrnovat slupky od brambor jen nekdo, kdo ty vysledky velmi touzi zkreslit.
    NEI
    NEI --- ---
    ERRTU: Pravdu díš.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    priznavam se ze aktualne kolujici viralni video s zenskou a "nejste nahodou ten debil od motoristu?" mi prijde trapne a stupidni a v podstate uplne presne na urovni te strany do ktere se snazi navazet. neklesejme k nim.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    HAR4NT: no právě. U supraku je to téměř čisté plýtvání (těch utržených květákových listů nebude moc), kdežto pokud se započítávají slupky, není dost biopopelnic, ne všichni lidé mají zahradu, tak ty domácnosti naopak moc plýtvat nemusejí, aby vygenerovaly x kilo ročně...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: tak supermarket vyhodi celej pytel brambor, to se po hrstech slupek tezko dohani:)
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    LOGO: překvapuje mě, že domácnosti tvoří jen něco nad polovinu. Supermarkety moc ten odpad typu slupky netvoří, že jo.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    DA_NIELA: ;-]
    Mucha - GREED (official video)
    https://www.youtube.com/watch?v=nOPGKHbCG6o

Botičky, kabelky, punčošky, tričíčka
    Prádýlko, žrádýlko, cigárka, kafíčka
    Solárko, fitnessko, nehtíky, vlásky
    A všechno to utratím za trochu lásky
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Koupí každé kokotiny poškodíš kus přírodniny.
    MARIOO
    MARIOO --- ---
    Ze sem uz fakt lemra a i kdyz se seslo zas spousta kamosu a znamych, dal sem stejne jen 2plzne a jel domu zakempovat ke krbu:) Dam si brcko pustim asi nakej film a budu rad ze sem..:-D
    Vsem preju fajn sobotní vecer.

KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    LOGO: Málo popelnic na bioodpad.. jenom naše rodina vytřídí +-20l týdně (my to dáváme do kompostéru na zahradu ve vnitrobloku, ale umím si představit to sbírat/svážet nějak organizovaně..).
    NEI
    NEI --- ---
    TANKIE_: To by měli.
    Vím že je to utopie, neboj. ;-)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    NEI: a proc miliardari neukonci svetovy hladomor. Simte…
    NEI
    NEI --- ---
    Proč to supermarkety zamykají a nedají k dispozici třeba lidem bez domova?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam